Иран е започнал да обучава Русия да използва неговите модерни дронове

Иран може да помогне на Русия да избегне санкциите и потенциално да си сътрудничи в производството на оръжейни системи, които са по-малко зависими от западни технологии

08:01 | 12 август 2022
Обновен: 08:35 | 12 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран е започнал да обучава руски служители да използват неговите модерни дронове, според администрацията на САЩ, последният знак, че Москва планира да използва оръжия от Техеран, за да се опита да контролира небето над Украйна, пише The Wall Street Journal.

Ирански официални лица започнаха обучението през последните седмици като част от споразумение Техеран да изпрати стотици дронове в Русия, според американски служител, който цитира наскоро разсекретени данни на американското разузнаване.

Администрацията на Байдън за първи път публикува разузнавателна информация миналия месец за тайните преговори между Русия и Иран в опит да възпре двете страни да изпълнят плановете си за използване на безпилотните самолети срещу украинските сили. Но скорошното обучение предполага, че Иран и Русия все още се готвят да изпратят дроновете в битка. Русия и Иран отхвърлиха обвиненията на САЩ.

Кремъл и руското министерство на отбраната не са отговорили на искания за коментар. Министерството на външните работи на Иран отрече страната да е участвала в предоставянето на дронове на Русия.

Миналия месец САЩ публикуваха некласифицирани изображения, които според Белия дом показват руски служители, посещаващи иранска военна база за дронове. САЩ казаха, че Иран е показал на руската делегация два различни вида дронове, които могат да бъдат използвани в Украйна: Shahed-129, дрон в стил Predator, който може да лети на повече от 1600 км с ракети, и Shahed-191, крилат дрон, способен да носи ракети на около 500 км.

И двата дрона ще осигурят на Москва ценна нова огнева мощ, която да използва срещу Украйна, която използва с голям ефект турски дронове срещу руските сили.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза миналия месец, че Русия „задълбочава съюза с Иран, за да убива украинци, и това е нещо, което целият свят трябва да види“.

Иран се превърна в един от най-страховитите разработчици на дронове в света. САЩ и Израел обвиниха Иран и неговите подставени лица, че използва своите дронове за извършване на атаки срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия, американските сили в Сирия и кораби в Персийския залив.

Официални представители на САЩ казват, че Русия се е обърнала към Иран за помощ в противодействието на американската военна подкрепа за Украйна. САЩ изпращат на Украйна повече от 500 малки безпилотни самолета в стил камикадзе. А Турция е предоставила на Украйна 50 по-модерни дрона Bayraktar, които военните са използвали за унищожаване на руски конвои и военни кораби.

Турските медии съобщиха тази седмица, че Baykar, турската компания, която произвежда Bayraktar, е в процес на изграждане на фабрика за дронове в Украйна.

Загубени самолети в Крим

Най-малко осем единици бойна авиация са унищожени при поредицата от взривове в руската авиобаза в Новофьодоровка във вторник. Сателитни снимки на американската компания Planet Labs показаха мащабите на взрива във военна база в Крим, който според Русия е инцидент, но според различни наблюдатели и по неофициална информация на западни медии е дело на Украйна.

"След експлозиите видяхме, че е поразена руска авиационна техника", заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

По думите му в авиобазата са били разположени руски изтребители "Су-30М" и "Су-24", както и военно-транспортни самолети "Ил-76".

Руската военно-въздушна база "Саки" на анексирания от Русия полуостров Крим, беше разтърсена от експлозии във вторник в следобед.

Украйна официално не пое отговорност и сподели различни предположения като работа на "партизани"; министърът на отбраната Олексий Резников дори изрази предположение, че "руските войници в тази база са нарушили много добре известното им правило: не пушете на опасни места". За Русия причината е детонация на боеприпаси.

Още от началото на инвазията анализатори бяха учудени от липсата на руската бойна авиация. Макар ВВС на Украйна да понесоха огромни щети, Москва в нито един момент не успя да поеме пълен контрол на небето на Украйна. От тази гледна точка употребата на модерни ирански дронове би изглеждала логична.

Какво иска Путин от Иран и защо Техеран може да е предпазлив

Начинаещото ухажване между Русия и Иран е нежелано развитие за Запада, което Съединените щати ще наблюдават с безпокойство, но то не може да промени сериозно геополитическата игра.

Руският президент Владимир Путин използва рядко посещение в чужбина през юли - първото му извън бившия Съветски съюз, откакто започна инвазията в Украйна на 24 февруари - за да проведе разговори в Техеран с върховния лидер аятолах Али Хаменей и президента Ебрахим Раиси, както и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Но фактът, че Русия и Иран са конкуриращи се производители на енергия, вероятно ще постави ограничения върху всяко по-дълбоко партньорство, въпреки че двете страни са обединени във враждебността си към Запада.

Джак Уотлинг, военен експерт в мозъчния тръст RUSI в Лондон, каза, че иранските дронове биха били полезни за Русия както за разузнаване, така и като боеприпаси, които могат да се използват в локализирането и поразяването на подходящи цели.

„Освен доставката на дронове, Иран също може да помогне на Русия да избегне санкциите и потенциално да си сътрудничи в производството на оръжейни системи, които са по-малко зависими от веригите за доставки през западните страни“, каза той пред "Ройтерс".

Какво може да научи Русия от Иран за санкциите?

Иран има дългогодишен опит в защита на икономиката си срещу западните санкции заради оспорваната му ядрена програма. „Руснаците виждат Иран като много опитен и потенциално ценен партньор в избягването на западните санкции“, каза Уотлинг.

Междувременно Русия беше ударена от вълни от санкции срещу банки, фирми и физически лица заради войната в Украйна. Следователно и двете страни нямат достъп до западни технологии и капитал, каза Янис Клуге от мозъчния тръст SWP в Берлин.

„Може да има някои уроци, които Русия може да научи от Иран... В замяна Русия може да предложи военни стоки и евентуално суровини или зърно“, каза той. Русия вече е основен доставчик на пшеница за Техеран.

Тъй като някои руски банки са отрязани от системата за международни плащания SWIFT, Москва разработва алтернатива, в която могат да бъдат включени ирански банки, каза Клуге.

По-общо казано, Иран е част от по-широка група държави - включително Китай, Индия, Латинска Америка и арабски и африкански нации - с които Русия изгражда по-силни връзки в опит да докаже твърдението си, че може да процъфтява под санкции и че те са само в ущърб на западните икономики.

Космическо сътрудничество

Руска ракета, пренасяща сателит на Иран, бе изстреляна в Космоса в началото на тази седмица.

Дистанционният сензорен сателит "Хайам" е бил изведен в Космоса от руска ракета "Союз" от космодрума "Байконур" в Южен Казахстан, откъдето се извършват космическите полети на Русия.

Washington Post съобщи миналата седмица, че американските власти са загрижени за новосъздаденото космическо сътрудничество между Русия и Иран, опасявайки се, че сателитът не само ще помогне на Кремъл в Украйна, но и ще предостави безпрецедентни възможности на Иран да извършват наблюдение над военни обекти в Израел и другаде в Близкия изток.

Техеран отхвърли обвиненията, че сателитът може да послужи за разширяване на разузнавателните способности на Москва в Украйна, като заяви, че Иран има пълен от контрол върху него от самото начало на проекта.

Иран твърди, че сателитът е проектиран за научни изследвания в области като радиацията и наблюдение на околната среда за целите на земеделието.

Енергийно сътрудничество

Това е потенциално чувствителен въпрос: и двете страни са производители на петрол и газ и конкуренцията между тях се засили след началото на войната в Украйна, тъй като Русия прехвърли по-голяма част от износа си на петрол към Китай и Индия, където подбива цените на Иран.

„Що се отнася до икономическото измерение, войната значително влоши отношенията им. Москва изяжда обяда на Техеран на стоковите пазари и има още по-малко ресурси, които да хвърли в проекти в Иран“, каза Хенри Рим, заместник-ръководител на изследванията в Eurasia Group.

Съвпадайки с посещението на Путин обаче, Националната иранска петролна компания (NIOC) и руският "Газпром" подписаха меморандум за разбирателство на стойност около 40 милиарда долара, според който "Газпром" ще помогне на NIOC да разработи две газови находища и шест нефтени полета, както и да участва в проекти за втечнен природен газ (LNG) и изграждане на газопроводи за износ.

Ядрени преговори

Войната в Украйна промени подхода на Москва към преговорите за възобновяване на иранската ядрена сделка от 2015 г., известна като JCPOA.

Единадесет месеца преговори за възстановяване на сделката, която вдигна санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената му програма, достигнаха финалните си етапи през март. Но те бяха хвърлени в безпорядък заради руско искане в последния момент за писмени гаранции от Вашингтон, че западните санкции, насочени към Москва заради нахлуването й в Украйна, няма да засегнат търговията й с Иран.

Въпреки че Русия бързо се оттегли под натиска на Иран, дипломатическият импулс за споразумение беше загубен. Преговорите бяха подновени отново миналата седмица. Дипломати и анализатори твърдят, че макар много от детайлите по споразумението да са вече изгладдени, зависи от Техеран и Вашингтон да вземат политическите решения дали искат да подпишат.

Дали сделката може да се върне в правилния път ще бъде една мярка за въздействието на сближаването между Путин и лидерите на Иран.

„Намесата на Русия в преговорите по JCPOA беше значително обръщане на традиционния руски подход и вероятно допълнително разпали подозренията в Техеран относно надеждността и благонадеждността на Москва“, каза Рим от Eurasia Group.