Засегнати от санкциите руски бизнесмени търсят съвети от Иран

Търсен е опитът на Техеран в достъпа до световните черни пазари

11:22 | 16 юни 2022
Обновен: 13:57 | 16 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари тази година, бизнесът на иранския екскурзовод Али процъфтява. Но там, където някога е посрещал руски туристи, интересуващи се от персийското изкуство, храна и култура, сега посреща бизнесмени.

След вълната от западни санкции срещу руски юридически лица, те са "много заинтересовани да разберат как иранците живеят под санкциите на САЩ", казва той.

Само през миналия месец Али, предприемач, който не желае пълното му име да бъде публикувано, е довел в Техеран 160 руснаци, предимно бизнесмени, което е повече от 40-те предимно руски туристи, които е довел през един типичен месец преди пандемията.

"Руски бизнесмени обикновено посещаваха Иран, за да продават продукти, като същевременно гледаха отвисоко на иранския бизнес. Но сега, в една привличаща вниманието промяна, те търсят да купуват ирански продукти", казва Али.

Той ги води в предприятия из иранската столица и ги запознава с техните колеги от Техеран. Тъй като западните компании за потребителски стоки ограничават търговията с Москва, клиентите му са изненадани и заинтересовани да видят мобилните телефони на Apple, които са широко достъпни в Иран, казва Али.

Ислямската република издържа четири години на мащабни американски санкции, които на практика прекъснаха връзките ѝ със световната финансова система. Но телефоните на Apple не са единственият западен потребителски продукт, който се предлага в Иран. Макар че китайските марки са широко разпространени, възможно е да се доставят стоки и от водещи западни потребителски компании като Philips и Bosch. Макар да не е ясно как точно те пристигат в Иран - някои може да са контрабандни, други внесени от физически лица от чужбина - бизнесмени предполагат, че Турция и Северен Ирак са популярни маршрути за претоварване, за да се избегнат санкциите на САЩ. 

"Руснаците са далеч зад иранците по отношение на връзките и достъпа до световните черни пазари, за да купуват части и стоки, произведени в Европа и Америка", казва Али.

Освен от това неформално търсене на съвети, Ислямската република се е възползвала и по други начини от войната в Украйна. Скокът на цените на петрола генерира повече приходи за икономиката, която е станала зависима от продажбите на суров петрол за Китай и от износа на непетролни продукти за своите съседи.

Икономиката на Иран е засегната от санкциите, като в републиката се наблюдава рязко покачване на инфлацията и широко разпространена бедност. Но способността на иранските предприятия да продължават да изнасят и внасят - и да избягват санкциите - спомогна за намаляване на последиците.

Облекчаване на санкциите ще бъде възможно, ако Иран се съгласи с администрацията на Джо Байдън да съживи ядреното споразумение от 2015 г. Дипломатическите усилия за сключване на споразумение обаче са в застой, като миналата седмица претърпяха нов удар, когато Техеран обяви, че премахва 27 камери, принадлежащи на Международната агенция за атомна енергия, от ядрените си съоръжения. Русия, която е подписала споразумението, осуети напредъка по време на преговорите във Виена през март с посредничеството на ЕС, като настоя, че иска гаранции, че санкциите на САЩ срещу Москва няма да се отразят на сътрудничеството ѝ с Иран.

Все пак някои иранци смятат, че войната в Украйна, поне в началото, е послужила за отклоняване на вниманието на западните сили от застоялите преговори във Виена.

"Войната в Украйна беше дар от Бога за Иран", заяви вътрешен човек от режима. "Американците и европейците сега са съсредоточени върху това как да се справят със собствените си проблеми, свързани с високата инфлация и нарастващите цени на храните." Той добави, че Русия и Китай са настоявали Иран да подпише споразумение със западните сили, но сега е друго. "Чувате ли изобщо руския външен министър Сергей Лавров? Вече не."

Властите признават, че Русия, северната съседка на Иран, е ако не друго, то възможност за ислямската република. Иранският министър на промишлеността Реза Фатеми Амин заяви пред репортери малко след инвазията в Украйна, че "положителното ѝ въздействие върху иранската икономика е много по-голямо от отрицателното".

Руският вицепремиер Александър Новак заяви на среща с бизнеса в Техеран през май, че "сме на път да повишим търговското, икономическото, логистичното, инвестиционното, финансовото и банковото сътрудничество". Той добави, че взаимната търговия се е увеличила с над 10% през първото тримесечие на тази година.

По данни на иранските митници търговията между двете страни възлиза на 2,2 млрд. долара през годината до края на март. Още преди войната в Украйна иранският президент Ебрахим Раиси, който подкрепя разширяването на връзките с Китай и Русия, заяви, че руският президент Владимир Путин се е съгласил с него, че нивото на търговията е "незадоволително".

Двете страни са се договорили също така да използват валутите си - риал и рубла - за търговия, заяви иранският министър на петрола Джавад Оуджи - отражение на трудностите, които и двете страни срещат при достъпа до долара.

Иранските анализатори, ориентирани към реформи, предупредиха, че икономиките на двете страни, които зависят от износа на енергия, са твърде сходни, за да има много ползи. Освен това икономиката на Иран е задмината от тази на Русия, която е повече от седем пъти по-голяма от иранската по отношение на брутния вътрешен продукт, по данни на Световната банка за 2020 г.

"Тези, които вярват, че Русия може да се превърне в стратегически партньор, трябва да прочетат историята, за да разберат, че Русия няма принципи", посочи Али Шамс Ардакани, енергиен експерт. "Ако официалните лица не направят нищо сега, руснаците ще отнемат на Иран останалия пазар на петрол в Азия и ще бъдат основният играч на азиатския петролен пазар”.

Джалил Джалалифар, член на ирано-руската търговска камара, заяви пред информационната агенция ILNA, че нито един руски инвеститор не е дошъл в Иран след инвазията, "докато те прелитат над главите ни, отивайки в ОАЕ", за да инвестират парите си, визирайки пристигането на десетки хиляди руснаци в Дубай след нападението над Украйна.

Въпреки тези уговорки анализаторите споделят мнението на Али, че конфликтът в Украйна е оказал положително въздействие върху бизнеса в Иран.

В по-голямата си част руските бизнесмени се интересуват от снабдяване с части за тежки машини, както и от строителни материали, казва Али. Процесът е бавен, но той смята, че може да се стигне до по-голямо сътрудничество.

"Руснаците лека-полека навлизат на пазара", добави той. "Може да отнеме една или две години, за да могат иранските и руските компании да работят ефективно заедно, при условие че санкциите срещу Русия продължат."