Русия е отново посрещана от смъртоносни турски дронове при нахлуването в Украйна

От началото на войната на безпилотните самолети се приписват унищожаването на десетки руски бронирани превозни средства, ракетни системи и камиони

09:01 | 2 март 2022
Обновен: 11:29 | 3 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Снимки с недобро качество, направени от въздуха, на унищожен руски танк и ракетни батареи, според военновъздушните сили на Украйна, са последното доказателство за щетите, нанесени от флота от произведени в Турция бойни дронове на нахлуващата армия на Владимир Путин.

В туит на английски език във вторник Украйна похвали атаката като „ювелирната работа на екипажите на Bayraktar TB2“, заявявайки, че се е случила през предишните 24 часа на неразкрито място. Откакто боевете започнаха миналата седмица, украински съобщения приписват на безпилотния самолет унищожаването на десетки руски бронирани превозни средства, ракетни системи и камиони, пише Bloomberg.

Въпреки че е невъзможно да се потвърди ролята на дронoвете във всички тези загуби, това няма да е първият път, когато самолети, произведени от турската Baykar, оказват значително влияние върху бойните полета, където Москва поддържа интерес. Сравнително евтини за производство и разгръщане, самолетите през последните години помогнаха конфликти на места чак до Азербайджан и Либия да се развият в полза на турските съюзници.

Сега те са ценни елементи в зараждащата се връзка, която направи Турция един от най-важните поддръжници на Киев. В този процес самолетите обтягат връзките между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Путин, отношения, които имат последици за турската икономика, връзките в отбраната и регионалните горещи точки, включително войната в Сирия.

Наличната информация изглежда потвърждава ударите с дронове на 26 февруари по руска ракетна система земя-въздух BUK и влак за доставки, каза Арда Мевлутоглу, независим турски авиационен експерт, базиран в Анкара. Сателитните снимки показват експлозия на конкретното място, където украинските военни твърдят, че са атакували транспортния влак, каза той.

„Изглежда, че Украйна успешно използва оцелелите дронове Bayraktar TB2 срещу руски военни активи, като за пореден път доказва своята ефективност в битка“, каза Мевлутоглу във вторник. Комуникациите и оперативните неуспехи в рамките на руските сили може да допринасят за успеха на дроновете, каза той.

Майкъл Кофман, руски анализатор в CNA, организация за изследвания и анализи с нестопанска цел в Арлингтън, Вирджиния, по подобен начин приписва някои от ударите с дронове на Украйна на „умопомрачаващи“ решения на руските военни, включително неуспеха им да осигурят широко въздушно прикритие.

Силите на Путин, които тепърва трябва да осигурят контрол над небето над цяла Украйна, въпреки че започнаха кампанията си чрез атаки по радарни съоръжения и писти, заявиха, че са унищожили най-малко четири дрона Bayraktar, както и базата, от която са изстреляни, според Интерфакс.

Западните разузнавателни агенции смятат, че руските войски сега се струпват на север от Киев за нападение на столицата, след като не успяха да изпълнят някои от целите си в началото на войната на фона на неочаквано яростната украинска съпротива.

Украйна е закупила десетки Bayraktar TB2 от 2019 г., заедно с контролни станции и ракети, според няколко турски служители и изпълнителен директор на една от отбранителните компании на страната с тесни връзки с правителството. Двете нации също се договориха да си сътрудничат за ново поколение дронове по време на посещението на Ердоган в Киев в началото на миналия месец. 

Ниско летящите и високо маневрени TB2 се управляват от мобилни станции и са защитени от смущения, каза турски служител, пожелал анонимност. Те са продукт на амбицията на Ердоган да направи турската регионална власт по-независима, а базираният в Истанбул Baykar се управлява от Селчук Байрактар, зет на президента.

Дроновете Bayraktar, собственост на Украйна, откриха огън за първи път през октомври, за да унищожат мобилна артилерия в Донбас, регион, където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украински войски от 2014 г. и това се цитира от Путин като едно оправдание за инвазията му.

Erdogan drones

В телефонен разговор на 10 декември с Ердоган Путин осъди „провокативното“ разполагане на дронове за атака от Украйна, според изявление на Кремъл. Около месец по-рано руският външен министър Сергей Лавров предупреди турския външен министър Мевлют Чавушоглу да приеме загрижеността на Москва относно „милитаризацията“ на Украйна от Турция „възможно най-сериозно“.

Преди руската инвазия правителството на Украйна отдели земя за съоръжения за производство на турски дронове на местно ниво, тъй като двете страни планираха да разширят сътрудничеството в отбранителната промишленост, включително доставката на украински двигателни технологии за бързоразвиващите се производители на оръжия в Турция.

Високопоставен турски служител каза, че работата с Киев осигурява на Анкара лост в отношенията й с Москва в конфликти от Африка до Близкия изток и Кавказ.

Но Турция остава предпазлива от влошаване на положението на Москва и до голяма степен избягва да оповестява ролята на своя хардуер в тези войни, за да не наруши икономическите връзки или да предизвика военни ответни удари на места като Сирия.

Русия осигурява повече от половината от газа на Турция и също така строи ядрен реактор в страната, докато руските туристи са основен източник на доходи. Хиляди турски войници са разположени в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб в Сирия, където биха били уязвими от атаки на правителствени сили, които са подкрепени от Путин.

„Основният приоритет на Анкара ще бъде да избегне антагонизирането на Москва, докато подкрепата на Киев и изграждането на добра воля на Запада като надежден съюзник в НАТО ще бъдат второстепенни цели“, пише Емре Пекер, европейски директор на Eurasia Group, в бележка в понеделник.

Все пак няма съмнение относно ефективността на дроновете Bayraktar ​​в Украйна, каза Пол Т. Левин, директор на Института за турски изследвания на Стокхолмския университет.

„Имаше много скептици относно способността на турските дронове Bayraktar TB2 да се изправят срещу руската военна техника в Украйна“, написа той в Twitter. „Досега обаче изглежда те се справят доста добре."