Изолацията на Русия се засилва, огромна военна колона наближава Киев

САЩ предлагат повече оръжия, изключва "зона без полети", а Турция затваря проливите за военни кораби на воюващите страни

10:03 | 1 март 2022
Обновен: 12:34 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия във вторник се изправи пред нарастваща изолация заради инвазията си в Украйна, като яростната съпротива в страната отказва на президента Владимир Путин решителни ранни победи въпреки тежкия обстрел и огромния военен конвой извън столицата Киев.

Украинските власти съобщиха, че руската бомбардировка над Харков, вторият по големина град в страната, е довела до смъртта на десетки цивилни. За момента е невъзможно да се потвърди колко достоверни са данните.

„Варварските ракетни атаки и MLRS (ракетни системи с множество изстрелвания) по мирни градове са доказателство, че те вече не могат да се бият с въоръжени украинци“, каза министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников във Facebook.

Проведените в понеделник преговори за прекратяване на огъня между Русия и Украйна не успяха да постигнат пробив и преговарящите не казаха кога ще се проведе нов кръг.

Путин е изправен пред нарастващ международен натиск заради започването на най-голямото нападение срещу европейска държава след Втората световна война. Системното въздействие на западните санкции доведе до почти 30% срив на рублата в понеделник преди намесата на централната банка.

Столицата Киев е основна цела на инвазията и Русия е натрупала огромен конвой от бронирани превозни средства, танкове и друго военно оборудване, който се простира на около 64 км, съобщи американската сателитна компания Maxar.

„Доста сигурно е, че Русия изостава от графика си. Те мислеха, че в рамките на 72 часа ще контролират Киев“, каза американският републикански сенатор Марко Рубио след секретен брифинг с висши служители на администрацията на Байдън.

Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции на руската централна банка, нейните топ бизнеси, олигарси и длъжностни лица, включително самия Путин, и забраниха на някои руски банки да участват в международната система за плащания SWIFT. 

Турция затваря проливите към Черно море

Съюзникът в НАТО Турция нанесе нов удар на Москва в понеделник, като предупреди воюващите страни да не изпращат военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите, които разделят Черно море от Средиземно море, като на практика блокира руския Черноморски флот. 

Вашингтон изключва изпращането на войски за борба с Русия или налагането на зона, забранена за полети, както поиска Украйна, опасявайки се от ескалация между двете най-големи ядрени сили в света. 

Но вместо това Съединените щати и техните съюзници обещаха военна помощ на Киев, тъй като президентът Владимир Зеленски предупреди, че столицата е под постоянна заплаха.

„За врага Киев е ключовата цел“, каза Зеленски във видеообращение късно в понеделник. „Не им позволихме да разбият отбраната на столицата и те изпращат диверсанти при нас.“

Зеленски каза, че Русия, която нарича действията си в Украйна "специална операция", е атакувала топлоелектрическа централа, осигуряваща електричество на Киев, град с население от 3 милиона души.

Правозащитни организации и посланикът на Украйна в Съединените щати обвиниха Русия, че използва касетъчни бомби и вакуумни бомби. Съединените щати заявиха, че нямат потвърждение за използването им. 

Експерти по обществено здравеопазване казват, че в Украйна липсват критични медицински консумативи и страховете от по-широка криза в общественото здраве нарастват, тъй като хората бягат от домовете си и здравните услуги и доставки са прекъснати. 

Русия казва, че нейните действия не са предназначени да окупират територия, а да унищожат военните способности на Украйна и да задържат "опасни националисти".

Напускане на частния бизнес

Повече от 500 000 души са избягали от Украйна, според агенцията на ООН за бежанците, което е предизвикало бежанска криза, докато хиляди чакат преминаване през европейските гранични пунктове. 

Потокът от компании, които се изтеглят от Русия, се очаква да нарасне във вторник.

Петролните компании Shell, BP и норвежката Equinor заявиха, че ще напуснат позиции в Русия, която разчита на петрол и газ за приходи от износ. 

Канада заяви, че ще забрани вноса на руски суров петрол, а американският републикански сенатор Линдзи Греъм призова администрацията на Байдън да атакува руския енергиен сектор със санкции.

„Не използваме енергийния сектор като оръжие“, каза Греъм пред репортери. "Не успяваме да ударим Путин там, където най-много боли."

Водещи банки, авиокомпании и производители на автомобили съкратиха доставките, прекратиха партньорствата и нарекоха действията на Русия неприемливи, като повече обмислят подобни действия. 

Mastercard заяви, че е блокирала множество финансови институции от платежната си мрежа в резултат на санкциите срещу Русия, а Visa каза, че също ще предприеме действия. 

Действията за изолиране на Русия се разпростират и до културата и спорта.

Три големи студия, Sony, Disney и Warner Bros., заявиха, че ще спрат предстоящи филми в Русия, докато ФИФА и Международният олимпийски комитет забрани на руските отбори и спортисти да се състезават.