Изтеглянето на западните компании от Русия само ще се ускорява

Много компании все още са в режим на наблюдение, а САЩ все още обмислят дали да забранят руските полети

09:01 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се още западни компании да се изтеглят от Русия във вторник, тъй като корпорации и инвеститори в различни индустрии следват примера на енергийните компании BP и Shell, които изоставиха позиции за милиарди долари след инвазията в Украйна.

Водещи банки, авиокомпании, производители на автомобили и други съкратиха доставките, прекратиха партньорствата и нарекоха действията на Русия неприемливи. Много други казаха, че обмислят действие.

Късно в понеделник Warner Bros. заяви, че оттегли тазседмичното пускане на "Батман" от руските екрани, след съобщение от Walt Disney, което казва, че ще спре пускането на филми в Русия. 

Междувременно Mastercard заяви, че е блокирала множество финансови институции от платежната си мрежа в резултат на санкциите срещу Русия. 

Западът вече наказва Русия с редица мерки, включително затваряне на въздушното пространство за руски самолети, затваряне на някои руски банки от глобалната финансова мрежа SWIFT и ограничаване на способността на Москва да използва своите 630 милиарда долара в чуждестранни резерви. 

„Бих очаквал да видя множество подобни съобщения през следващите няколко дни“, каза Соня Ковал, президент на Zevin Asset Management в Бостън, в понеделник, добавяйки, че разпродажбата на руски активи от норвежки я суверенен фонд ще подкрепи този ход.

Някои американски институционални инвеститори вече заявиха на глас какви ще са очакванията за корпорациите.

„Трябва да изпратим много ясен и недвусмислен отговор, че Калифорния няма да подкрепя руската агресия“, каза ковчежникът на щата Калифорния Фиона Ма в понеделник в изявление, в което декларира подкрепа за продажбата на руски активи от пенсионните фондове на щата, едни от най-големите в Съединените щати. 

Shell, BP и норвежката Equinor заявиха, че ще напуснат позиции в богатата на енергия Русия, оказвайки натиск върху други западни компании с дялове в руски петролни и газови проекти, като ExxonMobil и TotalEnergies.

Много компании все още обмислят варианти, като спедиторът Maersk, който в понеделник заяви, че наблюдава санкциите срещу Русия и се готви да ги спазва. Един сценарий включваше спиране на резервациите за товари.

Големите производители на автомобили и камиони прекратиха износа за Русия, включително Volvo и GM, въпреки че заедно двете компании продават само около 12 000 превозни средства годишно в Русия. Ford Motor, която има 50% дял в три руски завода, не коментира по същество плановете си, освен че се стреми да управлява въздействието върху дейността си и да пази работниците в безопасност.

Компаниите и мениджърите на активи, които искат да ликвидират дялове, са изправени пред бариери, защото много борси спряха търговията.

Някои западни компании с голяма експозиция към Русия вече са забелязали спад на акциите. Finnair, базирана в съседната на Русия Финландия, загуби една пета от стойността си, след като оттегли перспективата си за 2022 г. на фона на затварянето на въздушното пространство.

Авиокомпаниите се подготвят за продължителни блокажи на коридори за полети изток-запад, след като Европейският съюз и Москва издадоха забрани за въздушните си пространства.

Белият дом не е взел решение да забрани руските полети, въпреки че прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, говорейки пред репортери в понеделник, отбеляза: „Има много полети на американските авиокомпании над Русия, за да отидат до Азия и други части на света и ние вземаме предвид редица фактори".

Сенатор Дик Дърбин, вторият по ранг демократ в Сената на САЩ, изрази подкрепата си за забраната.

„Други страни го направиха в Европа и това не е лоша идея“, каза той пред репортери. 

Големите технологични компании жонглират призивите за затваряне на услугите им в Русия с това, което те виждат като мисия да дадат глас на несъгласието и протеста.

Meta Platforms Inc, компанията-майка на Facebook, ще ограничи достъпа до руските държавни медии RT и Sputnik на своите платформи в целия Европейски съюз, каза в понеделник ръководителят на глобалните въпроси на компанията, в съответствие с подобни действия на големи американски технологични компании.