Русия за пръв път призна, че санкциите имат ефект върху икономиката й

Санкциите срещу централната банка спират интервенцията в подкрепа на руската рубла

08:27 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина призна за първи път, че санкциите, наложени на централната банка, означават, че тя не е можела да се намеси, за да предотврати срива на рублата в понеделник.

Но това, което тя не каза, е колко пари все още има - в случай, че централната банка бъде призована в действие.

Разполагайки с петия най-голям запас от чуждестранна валута в света само преди дни, централната банка (ЦБР) загуби най-малко половината от запасите си миналия уикенд, пише Bloomberg.

Според Института за международни финанси около 40% до 50% от руските резерви - последно официално оценени на 643,2 милиарда долара в средата на февруари - потенциално са недостъпни.

Никъде разликата не беше по-сериозна, отколкото на валутния пазар в понеделник, когато рублата падна с над 30% спрямо долара, докато централната банка само наблюдаваше. Набиулина каза, че нейните интервенции са достигнали над 1 милиард долара по време на предишните две търговски сесии.

ЦБР1

Заложена е способността на централната банка да изпълни основния си мандат „за защита на рублата и гарантиране на нейната стабилност“. Тъй като голяма част от активите ѝ сега са блокирани във Франция, Германия и САЩ, банката на Русия прибягва до рязко повишаване на лихвите и капиталов контрол, за да успокои пазара.

За противниците на Русия продължава преследването на това, което е останало от финансовата възглавница на президента Владимир Путин. Администрацията на Байдън в понеделник забрани на американски хора и компании да правят бизнес с централната банка на Русия, решение, което „ефективно ще обездвижи“ всички активи на руската централна банка, държани в САЩ или от американски граждани, според изявление на Министерството на финансите.

Част от богатството на Русия вероятно ще избегне санкциите, нещо, което върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призна през уикенда. Повече от една пета от общото количество е съхранявано като монетарно злато в Русия към 30 юни 2021 г., а други 13,8% са в Китай, според последните налични данни.

ЦБР2

Все пак около половината от финансовите резерви на руската централна банка се съхраняват в страните от Г-7 и ще бъдат замразени при новите санкции, каза Борел пред репортери. „Това ще засегне – много – финансовата система на Русия“, каза той.

Друг източник на пари вероятно също ще бъде обект на внимание през следващите дни. 

Според последните официални данни Русия има 24,1 милиарда долара към края на януари в специални права на тираж на Международния валутен фонд, разпределени на страните членки въз основа на техния дял в организацията.

Достъпът до тези фондове може потенциално да бъде ограничен, тъй като правителствата по света дават подкрепата си зад Украйна след инвазията на Русия.

„Русия е във финансова криза – въпросът е колко дълбока и продължителна ще бъде тя. Западните санкции срещу централната банка на страната се оказаха повратна точка, блокирайки достъпа до резерви, които биха били решаваща опора за банковия сектор. Русия е изправена пред сигурна рецесия", коментират Скот Джонсън, Джейми Ръш и Том Орлик от Bloomberg Economics.

Русия работи за премахване на контрола на долара над финансовата си система през последните години – продавайки по-голямата част от американските си облигации през 2018 г. – докато се подготвяше за потенциални санкции.

И все пак стратегът на Credit Suisse Group AG Золтан Позар смята, че ЦБР има 150 милиарда долара повече, държани в щатски долари, отколкото предполагат официалните й данни. Позар анализира данните от централната банка и финансовите пазари, за да изчисли по-големия дял и изчислява, че експозицията на Банката на Русия в долари е около 50%, в сравнение с 20%, които отчита.

ЦБР3

Всички недекларирани резерви биха били много по-трудни за проследяване и таргетиране чрез санкции, въпреки че това повишава потенциала за САЩ и други да замразят повече сметки - ако могат да идентифицират къде са тези пари.

Позар казва, че 300 милиарда долара в брой в Русия могат да разрушат паричните пазари

Следите на парите избледняват още повече, когато става въпрос за физическите наличности на централната банка в твърда валута. Последните официални данни показват 152 милиарда долара в брой и депозити. Освен това ЦБР купува чуждестранна валута за Фонда за национално благосъстояние, който е част от руските резерви. Покупките на открития пазар бяха спрени едва в края на януари, след като рублата беше под натиск.

Според Майкъл С. Бърнстам, научен сътрудник в института "Хувър" в Станфордския университет, от общите наличности на централната банка, деноминираните в долари и евро пари, държани в трезорите й, възлизат на едва 12 милиарда долара.

„Санкциите срещу централната банка ще доведат до три разрушителни серии: за чуждестранна валута, за банки и за веригите за доставки“, пише Бернстам за  The Hill преди последния кръг от санкции. 

„С наличните само 12 милиарда долара за поддържане на рублата, обменният курс ще девалвира и ще се срине. Хората ще работят с всяка чужда валута, която могат да получат на каквато и да е цена, като средство за съхранение на стойност."