Украйна е изправена пред по-брутална форма на война, докато Русия се прегрупира

Руската армия е на първо място артилерийска армия и досега е използвала само част от наличните си сили в тази война

20:21 | 1 март 2022
Обновен: 11:07 | 2 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвазията на Русия в Украйна навлиза в нова по-смъртоносно фаза за цивилното население на страната и нейната забележително решителна армия, според западни военни служители.

Първите признаци са, че руските командири се отказват от подхода, който беляза първите дни на конфликта, в който разчитаха на бързи удари по градове, за които предполагаха, че ще бъдат слабо защитавани, пише Bloomberg.

След множество неуспехи – подчертани от изображения в понеделник на колона от руски тежко бронирани машини "Тигър", унищожени след опит да пробият в Харков, вторият по големина град в Украйна – официални лица от САЩ и съюзническите нации очакват по-безразборна тактика, докато руските сили се стремят да потиснат съпротивата.

Новата фаза вероятно ще продължи няколко дни, според доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). След като направиха пауза, за да се прегрупират и привлекат нови активи на място около столицата, ISW очаква руските сили да подновят атаката си срещу столицата Киев.

Тази промяна изглежда е започнала. Руските сили, обкръжаващи Харков, град с население от 1,8 милиона души, в понеделник извършиха ракетни атаки срещу жилищен квартал, като съобщиха за десетки убити или ранени. Русия казва, че атакува само военната инфраструктура.

„Това е терор срещу града“, каза президентът Владимир Зеленски, след като ракета удари областната администрация на Харков на централния площад на града във вторник сутринта. Той каза, че тогава там е нямало войски и призова света да осъди „новата тактика“ на руските сили.

Министерството на отбраната на Русия заяви във вторник, че също така планира да нанесе удари по цели на службите за сигурност в Киев, за да унищожи източниците на „информационни атаки“, според Интерфакс.

Губернаторът на Северна Сумска област Дмитро Живицкий публикува в понеделник вечерта в своя канал в "Телеграм" снимки на украинска армейска база, превърната в развалини предишния ден от руската артилерия. В рядкото признание за тежки загуби той каза, че са загинали 70 войници.

Във вторник сутринта кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза пред украинските медии, че градът му е бил изправен пред дни на тежки бомбардировки от артилерия и самолети, с разрушена инфраструктура и изключено електричество. 

„Това са освободителите, които са дошли да освободят рускоговорящите хора“, каза той и добави, че те са по-скоро „руски нацисти“.

Видеоклип от видеокамера от автомобил, бягащ от града, твърди, че показва термобарична ракетна установка TOS-1A отстрани на пътя. Оръжието има 24 камери за изстрелване на залпове от така наречените вакуумни бомби, които разпръскват фина мъгла от гориво, които при взривяване създават огнени топки, които изсмукват кислорода от засегнатата област. Западен служител каза в понеделник, че единиците TOS-1A са идентифицирани, но все още не са използвани. 

"Какво следва? Политическото ръководство на Русия все още не признава провала на плана си, опитвайки се бързо да превземе Киев“, каза Майкъл Кофман, специалист по руските въоръжени сили във Вашингтонския мозъчен център за сигурност CNA, в дълга тема в Twitter. „Но виждаме как те започват по-широко използване на артилерия, удари и въздушна сила. За съжаление очаквам най-лошото тепърва да предстои и тази война може да стане много по-грозна."

Руското министерство на отбраната продължава да твърди, че операцията е в ход, като отчита стабилни успехи на място. В телефонен разговор, който Владимир Путин проведе в понеделник с френския президент Еманюел Макрон, руският президент потвърди, че силите му не са насочени към градовете, каза Кремъл. Путин обвини „украинските националисти“, че поставят артилерия и военна техника в жилищни райони и използват цивилни като „човешки щит“, според Кремъл.

В понеделник прокурор на Международния наказателен съд в Хага заяви, че в резултат на ескалацията той започва дело въз основа на разследване от декември 2020 г. на предполагаеми злоупотреби в Украйна, което се простира до така наречената революция на Майдана от 2014 г. Той каза, че ще включи обвиненията за военни престъпления от руската инвазия, когато те се появят.

Един служител на отбраната на САЩ каза, че рискът за Украйна е, че докато 75% от събраните сили на Русия сега са навлезли в Украйна, голяма част от тях все още не са достигнали позиция, където могат да бъдат използвани - особено на север.

Сателитни снимки на колона от руски военни превозни средства на 67 км северно от Киев показаха както някои от проблемите от първите дни на войната, така и потенциално трудното бъдеще, което очаква столицата.

Огромното количество превозни средства, изпратени по относително тесните магистрали на Украйна, причини задръствания, които затрудняват преминаването на камионите с гориво, мостовото оборудване за преминаване през взривени мостове и дори на противовъздушните системи. 

Това попречи да има пробив към Киев и предизвика неуспеха да се елиминират остарялата противовъздушна отбрана и военновъздушните сили на Украйна, многократно идентифицирани като критични от служители на отбраната на САЩ. Това също така изложи руски части на засада, позволи на украинския флот от турски въоръжени дронове "Байрактар" да тормозят руските линии и остави хеликоптери и транспортни самолети уязвими. Русия твърди, че е свалила няколко дрона.

„По-голямата част от руските военни все още не е влязла в битката. Извън Харков повечето от 1-ва гвардейска танкова армия и 20-та армия просто седят там“, каза Кофман в Twitter, добавяйки, че по-голямата част от въздушните сили и артилерията на Русия също все още не са участвали. „Руската армия е на първо място артилерийска армия и досега е използвала само част от наличните си сили в тази война."

Според Павел Фелгенхауер, базиран в Москва военен анализатор от Jamestown Foundation, американски мозъчен тръст, дори първоначалните удари по летищата на Украйна имат ограничен ефект. Често използвани балистични ракети носят една конвенционална бойна глава и макар че това може да създаде голяма дупка в пистата, щетите се поправят сравнително лесно. „Те са проектирани за ядрени бомби“, каза той.

Руските военновъздушни сили се опитваха да поправят това в понеделник, бомбардирайки летища в Украйна в опит да блокират самолетите ѝ.

Основният руски провал, според американски и други западни официални лица, е погрешно разбиране на украинската готовност за съпротива. Това важи дори за онези, които се смятат за етнически руснаци и презират правителствата, които управляват страната от 2014 г.

Резултатът е появата на идеята за героична украинска съпротива, която сама по себе си е мощен актив. Русия, според Кофман, не е успяла да действа ефективно в тази информационна война, защото свежда до минимум мащаба на конфликта у дома по политически причини.