Русия нахлу в Украйна и Европа започна да купува повече газ... от Русия

Руските доставки по тръбопроводи, пресичащи Украйна, нараснаха до максималното ниво, позволено по транзитния договор

07:58 | 1 март 2022
Обновен: 09:26 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В часовете след инвазията в Украйна имаше призиви към Европа да накаже Русия, като прекрати покупките на енергия. Но незабавният отговор на европейските енергийни компании беше да купуват повече природен газ, голяма част от който се транспортира през тръбопроводната мрежа на Украйна.

Европейските лидери, които обсъждат планове за откъсване на континента от руския природен газ, сега са изправени пред тежката реалност: енергийните компании купуват повече, докато войната бушува в Украйна.

Руските доставки по тръбопроводи, пресичащи Украйна, нараснаха до максималното ниво, позволено по транзитния договор, докато част от газа започна да постъпва отново в Германия по ключов тръбопровод, преминаващ през Беларус и Полша. Увеличението на покупките идва, когато европейските политици обсъждат как да преосмислят енергийната политика след нахлуването на Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща нова подкрепа за терминалите за втечнен природен газ само дни след като спря газопровода "Северен поток 2" на стойност 11 милиарда долара, за да доставя руски доставки в Европа. Италия заяви, че може да отвори отново някои затворени въглищни централи и също така обмисля внос на повече втечнен природен газ от САЩ и газ от Азербайджан, Алжир, Тунис и Либия чрез съществуващи тръбопроводи.

„Събитията от последните няколко дни и седмици ни показаха, че отговорната, насочена към бъдещето енергийна политика е не само от решаващо значение за нашата икономика и нашия климат. Но също така е от решаващо значение за нашата сигурност“, каза Шолц пред парламента в Берлин в неделя. „Ще променим курса, за да преодолеем зависимостта си от внос от отделни доставчици на енергия."

Западните държави засилват натиска върху Москва, съгласявайки се да наложат нови санкции за по-нататъшна изолация на руската икономика и нейната финансова система, след като първоначалните санкции не успяха да убедят президента Владимир Путин да изтегли войските от Украйна. Но решението за санкциониране на централната банка на Русия и изключване на някои кредитори от системата за съобщения SWIFT – използвана за транзакции на стойност трилиони долари по целия свят – изключва енергията. 

Докато някои производители на електроенергия започнаха да спират покупките на няколко руски стоки за своите електроцентрали като до голяма степен символичен ход, новите поръчки за газ не показват признаци на отслабване. 

gas map

Orsted AS, най-големият разработчик на офшорна вятърна енергия в света, заяви в неделя, че е спряла да купува руски въглища и биомаса за своите електроцентрали. Компанията също така спря да подписва нови договори с руски фирми, но когато става дума за газ, компаниатя каза, че всяко решение трябва да бъде взето от Европейския съюз на политическо ниво.

„Недостигът в доставките на газ, за ​​разлика от спирането на доставките на други видове продукти, ще има тежки човешки и обществени последици и следователно трябва да се координира на ниво ЕС и на национално ниво, а не да се решава от отделни компании“, заяви в неделя Мадс Нипър, главен изпълнителен директор на Датският Orsted AS. 

„Следователно зависимостта от руския газ и всяка забрана за внос на газ от Русия трябва да бъдат решени и наложени чрез ясни политически санкции."

Министрите на енергетиката на Европейския съюз се срещат в понеделник, за да обсъдят енергийната сигурност на блока. Има опасения, че санкциите биха могли да повлияят на притока на газ към Европа или че Русия може да реши да намали доставките в отмъщение.

gas 2

Поръчките на руски газ започнаха да нарастват в същия ден на инвазията. Водещите европейски енергийни компании се втурнаха да купуват, защото имаше опасения, че доставките ще бъдат нарушени. Но по-важното е, че ръстът от 62% този ден означаваше, че руското гориво по дългосрочни договори стана по-евтино от закупуването в европейски центрове, според анализаторите на BloombergNEF и BCS Global Markets.

Обемите на газ, преминаващ през Украйна, остават високи, след като в петък достигнаха границата в руския договор за транзит на газ от почти 109,6 милиона кубически метра на ден, докато някои допълнителни доставки бяха изпратени в Германия през нощта в петък и събота по газопровода "Ямал-Европа", който бе спрян за повече от два месеца. "Газпром" преди това оправда липсата на потоци, като заяви, че не е имало заявки от европейски купувачи.

"Газпром" заяви в понеделник, че доставя газ за Европа през Украйна в съответствие с исканията на клиентите.

"Ямал-Европа" през Беларус и Полша премина обратно в реверсен режим в неделя сутринта и продължи да доставя газ на изток до Полша от Германия при повишени нива в понеделник сутринта, според данни на германския мрежов оператор Gascade.

gas 3

Политиците са загрижени за дълбоката зависимост на Европа от руската енергия. Германия, която разчита на Русия за повече от 50% от своя газ, заяви, че ще предприеме "бързо" изграждане на два LNG терминала. Берлин също е готов да създаде резерви от въглища за операторите на електроцентрали и планира да принуди енергийните компании да съхраняват газ преди зимата, за да гарантират сигурност на доставките.

Италия заяви, че ще работи за рационализиране на процеса на одобрение за нови обекти за зелена енергия. Страната също така подготвя „изключителни“ мерки за засилване на стимула за съхранение на газ, предвид потенциалните рискове за доставките, ход, който е в допълнение към националните изисквания за съхранение. Полша призова за спиране на газопровода "Северен поток" до Германия, който минава успоредно на втората връзка, която в момента е блокирана.

Сметката

Големите покупки на руска енергия обаче са налълно логични на фона на очакваната цена за тази година, която по прогнози може да приближи рекордните 1,2 трилиона долара през 2022 г.

Европейските потребители трябва да се готвят да получат най-високите сметки за енергия в историята, като въз основа на текущите форуърдни цени, общата сметка за първична енергия в региона сега се очаква да достигне 1,2 трилиона долара тази година, се казва в доклад на Citigroup Inc. Това отразява трайното разчитане на Европа от внос за задоволяване на търсенето, като бързото й разширяване на възобновяемата енергия досега не причинява особена вдлъбнатина в тази зависимост.

gas 4

Континентът е „изправен пред голям попътен вятър от сметката си за енергия“. Прогнозата на Citi е нараснала с почти 200 милиарда долара от януарската прогноза и надминава предишния връх през 2008 г.

Тъй като Европа разчита на внос на газ и петрол, за да покрие повече от половината си енергийни нужди, проблемите в доставките през последните месеци доведе до повишаване на цените на всичко - от храни до горива. Това накара правителствата в целия регион да обещаят милиарди, за да смекчат удара за потребителите. „Но в крайна сметка този ценови натиск ще проникне“, казаха анализаторите.

След като референтните европейски газови фючърси се оттеглиха от рекордно високите си нива през декември, подновените опасения за доставките накараха цените отново да скочат на фона на нападението на Русия срещу Украйна. Петролът Brent също се покачи над 100 долара за барел миналата седмица за първи път от 2014 г.

Сметките за енергия в Европа възлизат на около 300 милиарда долара миналата година. С прогнозираните разходи за 2022 г. четири пъти повече, търсенето може бързо да спадне сред потребители, които вече изнемогват от високите цени, каза Citigroup.