Руският фондов пазар е "неинвестиционен", корабни гиганти спират превозите

Русия временно забранява на чужденци да продават активи

17:01 | 1 март 2022
Обновен: 20:12 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите корабни линии в света MSC и Maersk във вторник спряха контейнерните превози от и до Русия, задълбочавайки изолацията на страната, след като нейното нахлуване в Украйна предизвиква масово бягство на западни компании, предава Reuters.

Западът наложи тежки ограничения на Русия, за да затвори икономиката й и да я блокира от глобалната финансова система, принуждавайки компаниите да спрат продажбите, да прекъснат връзките си и да напуснат инвестиции за десетки милиарди долари. 

Ограниченията превърнаха Русия в зона, забранена за много от чуждестранните контейнерни кораби, затвориха въздушното пространство за руски самолети, затвориха някои руски банки от глобалната финансова мрежа SWIFT и ограничиха способността на Москва да използва своите 630 милиарда долара в резерви в чужбина. 

„Вече имахме нисък рейтинг за Русия и Беларус“, каза пред "Ройтерс" Стивън Бърд, главен изпълнителен директор на мениджъра на активи abrdn, която управлява около 727 милиарда долара. „След конфликта ги смятаме за неинвестиционни.“

Енергийните компании BP и Shell изоставиха позиции за милиарди долари, докато водещи банки, авиокомпании, автомобилни производители и други намалиха доставките, прекратиха партньорствата и нарекоха действията на Русия неприемливи. 

Групата за нефт и газ TotalEnergies не последва примера на Shell и BP, но заяви във вторник, че повече няма да предоставя капитал за нови проекти в Русия, докато финландската компания за телекомуникационно оборудване Nokia се присъедини към конкурента си Ericsson, като каза, че ще спре доставките за Русия заради санкциите. 

Американските компании за разплащателни карти Visa Inc и Mastercard Inc блокираха множество руски финансови институции от мрежата си. 

Големите производители на автомобили и камиони, включително Volvo Cars, AB Volvo, General Motors и Harley-Davidson, също прекъснаха износа за Русия. Ford Motor, която има 50% дял в три руски завода, не коментира по същество плановете си. 

В отговор на напускането на чужди компании Русия обяви, че страната ще наложи временни ограничения върху чуждестранните инвеститори, които искат да излязат от руските активи, за да се гарантира, че вземат решение, което не е водено от политически натиск. 

Големите технологични компании жонглират призивите за затваряне на услугите си в Русия с това, което те виждат като мисия да дадат глас на несъгласието и протеста.

Компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc ще ограничи достъпа до руските държавни медии RT и Sputnik на своите платформи в целия Европейски съюз, каза тя, в съответствие с подобни действия на големите американски технологични компании. 

YouTube също така блокира канали, свързани с RT и Sputnik в цяла Европа, съобщи компанията, управлявана от Google на Alphabet Inc.

Великобритания затваря пристанищата си за руски кораби

Забраната на Великобритания за всеки кораб, свързан с Русия, да влиза в британски пристанища, ще влезе в сила във вторник, каза говорител на премиера Борис Джонсън.

"Законодателството ще се прилага за кораби, плаващи под руски флаг, притежавани, регистрирани, контролирани, наети или експлоатирани плавателни съдове и ще включва частни яхти."

Великобритания в понеделник нареди на пристанищата си да блокират всички кораби, които са под руски флаг или се смята, че са регистрирани, притежавани или контролирани от лице, свързано с Русия.

„Морският сектор е от основно значение за международната търговия и ние трябва да играем нашата роля в ограничаването на икономическите интереси на Русия и държането на отговорност от руското правителство“, заяви министърът на транспорта Грант Шапс в писмо до пристанищните власти.

Руските кораби, превозващи товари с енергийни суровини, редовно посещават пристанищата на Обединеното кралство.

SCF Le Perouse под флага на Маршаловите острови, управляван от водещата руска корабна група "Совкомфлот", направи посещение през януари в южния британски терминал Isle of Grain с товар от американски LNG, преди да отплава обратно през Атлантическия океан, показват данните за проследяване на кораби на Eikon.

Не беше ясно какво ще се случи с друг кораб, управляван от "Совкомфлот", NS Champion под флага на Маршаловите острови, който трябва да пристигне в Обединеното кралство във вторник с товар петрол.

"Совкомфлот" беше сред руските дружества, изброени от Министерството на финансите на САЩ миналата седмица, на които им е забранено да участват в нови акции за набиране на активи или дълг с лица от САЩ или чрез финансовата система на САЩ, които имат падеж над 14 дни, което според източници от корабоплаването ще усложни сделките на дружеството, регистрирано на борсата в Москва. 

Руските пазари стават неинвестиционни

Милиарди долари в брой са изложени на риск от замразяване, акциите са паднали, а контролът върху капитала задушава паричните потоци. Русия има всички отличителни белези на неинвестиционен пазар за глобални инвеститори, пише Bloomberg.

Фокусираните в Русия фондове за дялов капитал са паднали средно с 23% през последната седмица, според данни, събрани от Bloomberg. Облигациите се понижиха, тъй като рисковете от неизпълнение се засилиха, а търговията с рубла се превърна в херкулесова задача, като брокерите се отдръпнаха от работа с валутата.

„Бедствието на руската война в Украйна сложи край на международните финансови инвестиции в Русия“, каза Кристофър Гранвил, управляващ директор за EMEA и глобални политически изследвания в TS Lombard в Лондон.

През последните няколко седмици се наблюдава драматичен обрат от по-рано през годината, когато руската икономика се облагодетелстваше от покачващите се цени на петрола, като акциите достигаха рекордно високи стойности, а рублата бе популярна цел за търговия. Сега бурята от санкции кара мениджърите на пари да се страхуват, че финансовите щети ще продължат с години.

Доставчиците на индекси оценяват достъпността на страната с MSCI Inc., търсейки обратна връзка дали да премахнат Русия от своите индекси на акции и облигации. Intercontinental Exchange Inc. заяви, че ще премахне дълга, издаден от санкционирани руски юридически лица, от индексите си с фиксиран доход по време на упражнение за ребалансиране на 31 март.

„Русия стана не просто неинвестиционна за нов капитал, но това ще улови стар чужд капитал, паркиран в Русия“, каза Хаснаин Малик, стратег в Tellimer в Дубай.

Чуждите инвеститори притежаваха около 86 милиарда долара руски акции в края на миналата година, според данни на Московската борса. Повечето вече не са в състояние да ликвидират или правилно търгуват своите активи, след като Москва забрани на брокерите да продават ценни книжа, държани от тези фондове. Почти 13 милиарда долара руски акции, собственост на базирани в САЩ и Европа фондове, сега са в санкционирани компании, изчислява Bloomberg Intelligence.

Топ притежатели

По отношение на фиксирания доход BlackRock Inc., Capital Group Companies и Legal & General Group Plc са водещите притежатели на дълга в Русия в долари и инвеститорите имат около 250 милиарда долара, обвързани в облигации, емитирани от компании, според данни, събрани от Bloomberg.

Листнатият в САЩ VanEck Russia ETF, сред най-големите пасивни фондове с експозиция към Русия, и iShares MSCI Russia Capped ETF се сринаха с близо 30% само в понеделник. Междувременно JPMorgan Chase & Co. и Danske Bank A/S са сред управляващите активи, които са замразили средства с експозиция към руски акции.

Котираните в чужбина акции на руски компании отново се понижиха във вторник на фона на ескалация на бойните действия в Украйна.

„Няма начин да се инвестира безопасно в Русия“, каза ветеранът инвеститор в развиващите се пазари Марк Мобиус, който напусна последната си инвестиция в руски капитал преди шест месеца. „Това е може би най-драматичното спиране на инвестициите на която и да е голяма страна в най-новата история."

Пауза на борсата

Рублата поевтиня с 12% спрямо долара в понеделник в местната търговия и въпреки че спадът спря във вторник, валутата все още е надолу с повече от 20% от началото на годината, което е най-лошото представяне в световен мащаб. Разходите за хеджиране срещу загуби в руската валута се повишиха до най-висока стойност за всички времена.

Докато търговията с валута продължава на Московската борса, търговията с акции все още е спряна от уикенда насам, което е най-дългата пауза от 1998 г. Регулаторът трябва да реши дали в сряда сутринта тя да бъде възобновена.

„Капиталовият контрол вече е налице, така че защо да инвестирате, ако не можете да извлечете парите си?“ каза Джонатан Кавена, старши пазарен стратег в Informa Global Markets в Сидни. "Има твърде много неизвестни."