Изключването на руски банки от SWIFT може да принуди Фед да се намеси в икономиката

Може да се наложи Фед първо да увеличи, а след това да свие баланса си

15:49 | 28 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Изключването на руски банки от SWIFT може да принуди Фед да се намеси в икономиката

Решението за изключване на различни руски кредитори от системата за финансови съобщения SWIFT може да доведе до пропуснати плащания и гигантски овърдрафт в международната банкова система и да подтикне паричните власти да реактивират ежедневните операции за снабдяване на пазара с долари, според Золтан Пожар, стратег в Credit Suisse Group, предава Bloomberg.

Пожар публикува бележка в неделя, в която разглежда последиците за паричните пазари от решението да се отстранят някои банки от SWIFT, което улеснява международни плащания между институциите за трилиони долари.

Пожар сравнява фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. от 2008 г. и свързаните с пандемията намеси на пазара през март 2020 г., и предупреждава, че „в понеделник централните банки трябва да са готови отново да подкрепят пазарите“.

„Изключването от SWIFT ще доведе до пропуснати плащания и гигантски овърдрафти, подобни на пропуснатите плащания и гигантски овърдрафти, които видяхме през март 2020 г.“, пише Пожар. „Неспособността на банките да извършват плащания поради изключването им от SWIFT е същото като неспособността на Lehman да извършва плащания поради нежеланието на клиринговата банка да изпраща плащания от нейно име. Историята не се повтаря, но ситуацията е сходна.”

Според Пожар текущите свръхрезерви и механизми за обратно изкупуване няма да са достатъчни и паричните власти ще трябва да действат. И резултатът от това е, че Федералният резерв, който се подготвя да започне свиване на баланса си чрез така нареченото количествено затягане, всъщност може първо да го разшири отново.

Министрите на външните работи на Европейския съюз одобриха забрана на всички транзакции с руската централна банка, което засилва натиска върху финансовата система на страната.

Според стратезите на National Australia Bank Ltd., банката може да стане „безполезна“ в защитата на рублата, ако санкциите бъдат успешни. Целта на санкциите е да откажат на банката безпроблемен достъп до нейните валутни резерви в размер на 643 милиарда долара, пише в бележка Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия. „Ако Централната банка на Русия няма достъп до резерви, тя не може да защити рублата от свободно падане.Greenback Surges

Скок на долара

Доларът поскъпва спрямо валутите на страните от Г-10, тъй като последиците от влошаващия се конфликт в Украйна подхранват търсенето на световната резервна валута. Инвеститорите търсят безопасен актив, тъй като нестабилността на пазара нараства поради кризата, която добавя към съществуващия глобален инфлационен натиск.

Показателят на долара се покачи с цели 0,6% в понеделник, като продължава ръста от миналата седмица. Ключов въпрос е как сътресенията ще повлияят на плана на Федералния резерв за серия от повишения на лихвените проценти от март.

Руската рубла, която отслабна с 6,9% до 83 за долар миналата седмица, ще бъде в центъра на вниманието, когато търговията започне в понеделник. Руските облигации бяха намалени до рейтинг боклук от S&P Global Ratings в петък.

В Русия много граждани се редят на опашки пред банкоматите в цялата страна, за да изтеглят чуждестранна валута, защото се страхуват от срив на рублата.

Официални лица от Киев ще се срещнат с руски колеги на границата с Беларус, часове след като президентът Владимир Путин приведе руските ядрени сили в повишена готовност. Украинският президент Володимир Зеленски изрази скептицизъм, че преговорите ще дадат резултати, но каза, че е готов да опита, ако това означава някакъв шанс за мир.