Руските ракети дават смесен резултат в Украйна под погледа на Китай и Северна Корея

Русия не е демонстрирала пълните си въздушни и ракетни способности и най-вероятно ще увеличи вълните си от удари през следващите дни

10:44 | 28 февруари 2022
Обновен: 21:43 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия е използвала стотици мощни и прецизни балистични ракети в първите дни на атаката си в Украйна, но анализатори и американски представители казват, че много украински отбранителни обекти остават непокътнати - ефекти, които страните по света наблюдават внимателно, пише "Ройтерс".

Използването на балистични ракети с малък обсег (SRBM) вероятно се наблюдава внимателно като реален казус от Китай, Северна Корея и други страни, които развиват все по-напреднали арсенали от такива оръжия през последните години. А западните правителства, които виждат Русия като противник, са нетърпеливи да съберат данни за ефектите на ракетите в битка.

Русия е изстреляла повече от 320 ракети към неделя сутринта, като повечето от тях са SRBM, каза пред репортери американски служител.

Според оценки на САЩ първоначалните часове на руската атака миналата седмица включват повече от 100 ракети, изстреляни от земя и море, предимно SRBM, но също и крилати ракети и ракети земя-въздух.

Това би го направило най-интензивната бомбардировка със SRBM между две съседни териториални държави в конфликт, каза Анкит Панда, старши сътрудник в базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир.

„Това, което видяхме в Украйна, съответства на това как военни институции в много страни, включително Китай и Северна Корея, планират да използват прецизни балистични ракети в бъдещи конфликти“, каза той. 

Точни ракети

Русия най-вероятно е използвала своя единствен SRBM на активна служба, "Искандер-М", каза Тимъти Райт, анализатор от Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

За първи път използван в битка през 2008 г. в Грузия, „Искандер“ е проектиран да смущава противоракетната отбрана, като лети по ниска траектория и маневрира по време на полет, за да поразява цели на разстояние до 500 км с точност от 2-5 метра, според Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

„Вероятно може да се насочва точно и да унищожава това, по което е изстреляна“, каза Райт, добавяйки, че Русия изглежда притежава около 150 пускови установки, които също могат да изстрелват крилати ракети.

Изглежда също така има доказателства, че Русия е използвала OTR-21 Tochka SRBM, за която се смята, че е била пенсионирана, каза той. „Ако те бяха на склад, Русия може би е решила да ги използва, вместо да ги бракува."

По какво са били насочени ракетите и колко щети са причинили, остава неясно на фона на объркването на развиващата се война, но анализатори казаха, че изглежда е имало удари по украински въздушни бази.

„Виждаме някои щети по летищата и изглеждат доста прецизни“, каза Джефри Луис, ракетен специалист в Центъра за изследване на неразпространението на оръжия (CNS).

Някои удари с неизвестни оръжия по въздушни бази обаче изглеждаха относително ограничени по обхват и в някои случаи потенциално неуместни, като например удари по складирани, а не работещи самолети, каза Джоузеф Демпси, изследовател по отбраната в IISS.

Украйна разполага с руската зенитно-ракетна система С-300v от времето на Студената война, която също има противобалистични способности, каза Райт. Не е ясно дали някоя е прихванала руски ракети, а някои превозни средства от системата на С-300v изглежда са били унищожени от удари, добави той.

Американски служител каза в неделя, че има индикации, че някои руски ракети са претърпели неуспешно изстрелване.

„Това не е мнозинството“, каза служителят. „Но ние вярваме, че някои от изстрелванията им не са били успешни."

Русия не е демонстрирала пълните си въздушни и ракетни способности и най-вероятно ще увеличи вълните си от удари през следващите дни, за да влоши отбраната на Украйна, включително противовъздушни подразделения, които са свалили няколко руски самолета, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната.

„Русия не успя напълно да приземи украинските военновъздушни сили или да осакати украинските въоръжени сили, което позволи няколко украински успеха“, се казва в доклад на института. "Неуспехът на Русия да нанесе цялостен удар по ключови украински активи е изненадващо прекъсване на очакваните руски операции и вероятно е позволило по-твърда украинска отбрана." 

Глобални последствия

Като наследник на значителния ракетен арсенал на бившия Съветски съюз, Русия може да се похвали с най-широкия списък от балистични и крилати ракети в света, според CSIS.

Но други страни купуват или разработват свои собствени нови ракети, водени от опасения за сигурността и желание да намалят зависимостта си от други доставчици.

Преди да изтече десетилетието, по-специално Азия ще бъде изпълнена с конвенционални ракети, които летят по-далеч и по-бързо, удрят по-силно и са по-сложни от всякога.

Китай произвежда масово своя DF-26 - многоцелево оръжие с обсег до 4000 километра - докато Съединените щати разработват нови оръжия, насочени към противодействие на Пекин в Тихия океан.

Тайван и Япония също засилват своите ракетни способности, както и отбранителните системи, предназначени да противодействат на ракетните заплахи.

Министърът на отбраната на Южна Корея каза в понеделник, че страната ще ускори разработването на различни „балистични ракети с голям обсег, свръхпрецизни и висока мощност... и ще притежава огромни способности за нанасяне на удари срещу стратегически цели“, за да се противопостави на нарастващия арсенал на Северна Корея.

Въпреки че не е тествала своите междуконтинентални балистични ракети (ICBM) с най-голям обсег на действие от 2017 г., Северна Корея пусна поредица от нови SRBM, включително тази, която изглежда повлияна от дизайна на "Искандер".

Подобно на "Искандер", най-новите ракети на Северна Корея - включително "хиперзвукови" оръжия, тествани през януари - са проектирани да бъдат по-бързи и по-маневрени от по-старите оръжия, което им позволява потенциално да избягват противоракетната отбрана.

Анализаторите казват, че въпреки че такива SRBM не могат да достигнат до Съединените щати, те вероятно ще бъдат използвани в първата вълна, ако избухне война, поразявайки близките противовъздушна отбрана, въздушни бази и други цели, подобни на начина, по който Русия използва своите ракети в продължаващата инвазия.

„Севернокорейските и китайските военни си водят обилни бележки в момента“, каза Маркус Гарлаускас, бивш офицер от американското разузнаване за Северна Корея.