След унижената руска армия в Украйна "целият свят" е клиент на турските дронове

Безпилотен боен самолет Bayraktar може да започне да лети догодина, а производителят има планове и за таксиметрови дронове

20:02 | 31 май 2022
Обновен: 21:30 | 31 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унищожаването от Украйна на руски артилерийски системи и бронирани машини с турски дронове Bayraktar TB2 направи "целият свят" клиент, според неговия конструктор.

Селчук Байрактар, който управлява истанбулската фирма Baykar с брат си Халук, казва, че дроновете са показали как технологията революционизира съвременната война.

„Bayraktar TB2 прави точно това, за което е проектиран – премахва някои от най-модерните зенитни системи и усъвършенствани артилерийски системи и бронирани превозни средства“, каза той пред "Ройтерс" на изложение в Баку, където представи новия дрон Akinci. "Целият свят е клиент."

Поне за известно време TB2, който има 12-метров размах на крилата и може да се издигне до 25 000 фута, преди да започне атаката си, за да унищожи танкове и артилерия с лазерно насочвани бронебойни бомби, помогна за подкопаването на огромното военно превъзходство на Русия.

Дронът е толкова известен, че стана обект на патриотичен хит, осеян с ругатни, в Украйна, който се подиграва с руските войски с припева „Bayraktar, Bayraktar“.

Освен сатирата, дронът Bayraktar привлече вниманието на руския президент Владимир Путин, а министерството на отбраната го спомена поне 45 пъти публично от началото на войната на 24 февруари.

Baykar, основана през 80-те години на миналия век от Оздемир Байрактар, започна да се фокусира върху безпилотните самолети през 2005 г., когато Турция се стреми да укрепи местната си отбранителна индустрия.

TB2 беше такъв фактор в конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Нагорни Карабах, както и Украйна, че сега оглавява глобалния тласък на Турция за износ на отбранителна техника.

Президентът Тайип Ердоган казва, че международното търсене е огромно за TB2 и по-новите Akinci.

Байрактар, който е женен за дъщерята на Ердоган, каза, че Baykar може да произвежда 200 дрона TB2 годишно.

Бойни самолети и таксита

Той каза, че се гордее, че дронове са били използвани в Нагорни Карабах, етнически арменски анклав на съюзника на Турция Азербайджан, където силите на Баку си върнаха части от територия през 2020 г., и в Украйна.

„Това е незаконна инвазия, така че TB2 помага на почтените хора на Украйна да защитават страната си“, каза той.

„Незаконната окупация на Карабах беше като сърдечна рана от младостта ни. И като инженери, разработващи технологията, е чест да помагаме на нашите братя и сестри тук да си върнат земята.“

Преди две седмици Русия рекламира ново поколение лазерни оръжия, включително мобилна система, която според Москва може да заслепи орбитални спътници и да унищожи дронове. 

Но Байрактар, който е роден в Истанбул и е учил в Университета на Пенсилвания и Масачузетския технологичен институт, каза, че подобни оръжия са неефективни срещу TB2.

„Техните обхвати са ограничени, така че ако вашият сензорен обхват и обхват на боеприпаси са по-големи, те няма да бъдат ефективни“, каза той.

Baykar работи върху TB3, който има сгъваеми крила и може да излита или каца на самолетоносачи с къса писта, и безпилотен боен самолет, наречен MUIS или Kizilelma.

„Ако всичко върви по план, първият полет на Kizilelma ще бъде следващата година, а на TB3 или до края на тази или началото на следващата година“, каза Байрактар.

„Ако погледнете по-дългия времеви хоризонт, ние работим върху таксиметрови дронове – за това трябва да разработим по-високо ниво на автономна технология – която по същество е AI – но ще революционизира начина, по който хората ще бъдат транспортирани в градовете."

Руската инвазия уби хиляди хора, разсели милиони и породи опасения от пряка конфронтация между Русия и Съединените щати.

Путин казва, че Вашингтон използва Украйна, за да заплашва Русия чрез разширяването на НАТО, и че Москва е трябвало да защитава рускоговорящите от преследване.

Украйна и нейните западни съюзници отхвърлят това като неоснователни предлози за нахлуване в суверенна държава.