САЩ изпращат военна помощ за още 1 милиард долара в Украйна

Последният пакет включва боеприпаси и ракетни системи, за да помогне за връщането на Херсон от руските сили

10:13 | 9 август 2022
Обновен: 14:05 | 9 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще изпратят допълнителна военна помощ на Украйна за 1 милиард долара. Това е най-големият пакет от началото на войната. Той ще включва допълнителни боеприпаси за мобилни системи за залпов огън (Himars), десетки хиляди снаряди за минохвъргачки и за артилерия и минохвъгачки, както и бронирани медицински превозни средства. Заедно с този пакет, САЩ са предоставили приблизително 9,8 милиарда долара помощ за сигурност на Украйна, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност.

Помощта ще бъде изпратена точно когато Киев се готви да предприеме нова офанзива на юг, където се надява да си върне град Херсон и да попречи на Русия да използва река Днепър като естествена преграда. „Съединените щати заедно със свои съюзници и партньори от повече от 50 държави предоставят жизненоважна помощ за сигурността в подкрепа на защитата на Украйна на нейния суверенитет и териториална цялост срещу агресията на Русия“, каза в изявление държавният секретар на САЩ Антони Блинкен.

„Докато войната продължава смелостта и силата на украинската армия и нейния народ стават още по-очевидни и още по-необикновени. Заедно ще продължим да се консултираме с Украйна и ще увеличим допълнителните налични системи и способности, които са внимателно калибрирани, за да променят баланса на силите на бойното поле и да ще подсилят евентуалната позиция на Украйна на масата за преговори“, добави той.

Отделно в понеделник Агенцията за международно развитие на САЩ обяви, че ще предостави допълнителни 4,5 милиарда долара на украинското правителство, за да покрие част от бюджетния си дефицит. Украинското правителство ще получи първия транш от 3 млрд. долара от новите средства през август. След като бъдат разпределени, САЩ ще са предоставили общо 8,5 милиарда долара пряка бюджетна подкрепа на Киев. През последните месеци украинските сили си върнаха някои територии в южните райони. Въпреки това нито една от страните не е спечелила големи позиции във война на изтощение, която се е превърнала в кървави артилерийски дуели, както на юг, така и в Далечния източен регион Донбас, тъй като руските сили не успяха да превземат столицата Киев в началото на инвазията.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на политиката, каза, че Москва наскоро е съобщила за някои „малки победи“ в източната част на Украйна в Донбас, но на голяма цена за руската армия, която отчита голям брой жертви. Това е резултат от „доброто представяне на украинските военни и цялата помощ, която те получиха“, каза той.
„Оттогава условията на изток се стабилизираха и фокусът наистина се измества на юг и отчасти това е така, защото украинците започват да оказват известен натиск на юг и руснаците бяха принудени да преразположат силите си там“, добави той . Кал каза, че руснаците са претърпели „огромен брой“ загуби: „Мисля, че спокойно можем да предположим, че между 70 000 и 80 000 руски военни са убити или ранени“. Михайло Подоляк, съветник в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че Западът трябва да осигури много повече артилерия и ракети с по-голям обсег, както и танкове и самолети, за да може Украйна да си върне Херсон. „Трябва значително да увеличим броя на ракетните системи за многократно изстрелване, Himars или M270“, каза Подоляк в интервю преди съобщението от САЩ. "Ако днес имаме 20-30, тогава трябва да има 80-100, за да сме ефективни."

„В противен случай това ще бъде продължителна война... това ще бъде скъпа война“, добави той.