ЕС ще предложи 1 милиард евро незабавна помощ за Украйна

Министерството на финансите в Киев изчерпва възможностите си за финансиране, тъй като войната се проточва

18:21 | 1 юли 2022
Обновен: 20:59 | 1 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз ще предложи краткосрочна финансова помощ за Украйна в размер на 1 милиард евро, за да задоволи спешните нужди на опустошената от войната държава, докато Германия продължава да бави преговорите за по-голям пакет, твърдят запознати.

Служители на ЕС подготвиха резервния вариант в четвъртък, след като Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, не успя да получи благословията на Берлин за пакет, който би включвал заеми в размер на 8,8 млрд. евро. Освен че има забележки към структурата на финансирането, Германия настоява по-скоро за безвъзмездни средства, отколкото за заеми, твърдят източниците.

Спешното финансиране, което трябва да бъде одобрено от всички държави членки, преди да бъде отпуснато, идва в момент, когато все още се уточняват подробностите по по-големия пакет. Лидерите на ЕС, които се срещнаха този месец, както и през май, постигнаха предварително споразумение за финансовата помощ., припомня Bloomberg.

От седмици Комисията настоява да получи подкрепа за изплащането на по-големия обем на помощта за Украйна, чието правителство се бори да се задържи финансово на повърхността, тъй като руската инвазия разрушава инфраструктурата и задушава икономиката на страната.

Но различните опити са били осуетени, тъй като Германия отлага предложението, защото правителството на канцлера Олаф Шолц подкрепя отпускането на безвъзмездни средства за облекчаване на дълговото бреме на Украйна.

Запитан за забавянето, германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че вече е разрешил 1 млрд. евро за Украйна, които трябва да бъдат взети предвид при напредването на преговорите за допълнителна помощ.

"Германия не трябва да бъде призовавана два пъти", заяви Линднер пред репортери в Берлин. "Всеки трябва да бъде призован в рамките на своите възможности".

Според проектотекста на предложението, с който се е запознала агенция Bloomberg, по-големият пакет от помощи на ЕС ще има за цел да допринесе "значително" за покриване на недостига на финансиране на Украйна през 2022 г., който се оценява на около 10 млрд. долара. Комисията ще се опита да набере средства на пазара още това лято, за да финансира кредитната линия.

Министерството на финансите в Киев изчерпва възможностите си за финансиране, тъй като войната се проточва, оставяйки страната все по-зависима от външна помощ. Украинските официални лица проучват възможността за преструктуриране на дълга като начин за облекчаване на бремето, като същевременно се запазят добрите условия с международните инвеститори.

Средствата от ЕС ще допълнят предишната кредитна линия от 1,2 млрд. евро, отпусната на Киев по-рано тази година. Заемната програма ще включва 25-годишен падеж с 10-годишен гратисен период за изплащане на главницата, съобщиха източниците. Разходите за лихви ще бъдат покрити от бюджета на ЕС, а средствата ще бъдат гарантирани от държавите членки на блока в случай на неизпълнение.

Според проектотекста на предложението страните от Г-7 досега са поели финансови ангажименти към Украйна в размер на около 20 млрд. долара.