Инвеститорите търсят начини да се отърват от руското злато

Златото, идващо от Русия, може да обезцени с до 40 долара за тройунция

07:58 | 2 август 2022
Обновен: 10:07 | 2 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Някой инвеститори искат да се отърват от руското злато в портфейлите си, но това не е лесен процес, пише Reuters.

Фактическата забрана върху руските кюлчета след инвазията на Москва в Украйна не се прилага за стотици тонове злато, намиращи се в търговски трезори преди началото на конфликта. Междувременно фонд мениджърите, които искат да продадат метала, за да избегнат задълбочаващия се репутационен риск от притежанието на активи, свързани с Русия, в портфейлите си, могат да предизвикат скъпоструваща битка за замяната им, смятат банкери и инвеститори.

„Това само ще ощети инвеститорите. То няма да попречи на режима (в Русия)“, смята Кристофър Мелор от Invesco, чийто фонд има около 265 тона злато, 35 тона от които са произведени в Русия с пазарна оценка от около два милиарда долара.

Дилемата, пред която са изправени инвеститорите, отразява силата на Русия в глобалната търговия с метали. В нейния хъб – лондонската борса, злато на стойност 50 милиарда долара ежедневно променя собствеността си в частни сделки.

Бързата разпродажба на злато от Русия – сред трите водещи доставчика, потенциално би нарушила търговията, подкопавайки принципа, че всички кюлчета в системата са взаимозаменяеми, независимо от произхода им, твърдят трима банкери – представители на големи институции, търгуващи със злато.

Английската централна банка

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари в рамките на определена от самата нея като „специална военна операция“, целяща да демилитаризира Украйна и да изкорени опасните националисти. Киев и Западът определят това като безпочвен претекст за агресивно заграбване на земя.

Английската централна банка, която управлява най-големия златен трезор във Великобритания, посочва, че определя руските кюлчета злато, създадени преди войната в Украйна, като способни да бъдат търгувани, защото те все още са в списъка с акредитации на Лондонската метална борса, известен като Good Delivery List.

„Що се отнася до АЦБ, всяко руско рафинирано злато, произведено след осми март, не е част от London Good Delivery. Всички кюлчета, произведени преди това, остават приемливи… Това е просто факт, така че нямаме никакъв коментар по темата“, се посочва в изявление на институцията.

Дванадесет банки доминират търговията на лондонския пазар на злато и четири от тях – JPMorgan, HSBC, Standard Bank и UBS – управляват трезори. Всеки, който търгува с кюлчета, разчита на техните услуги, пряко или непряко, за уреждане на сделки.

Банките са отказали да коментират пред Reuters начина, по който се справят с исканията на инвеститорите да продават притежаваното от тях руско злато.

Голямото количество руско злато на Лондонската метална борса и все по-голямото желание за заобикаляне на отношенията с Русия на фона на инвазията ѝ в Украйна обаче поставят банките в трудно положение, посочват юристи и пазарни експерти.

„Смятам, че виждаме как банковите представители се опиват да навигират в много сложна ситуация“, заяви Петер Хан, професор в Лондонския институт по банкиране и финанси.

„Органът за финансово поведение (FCA) трябва да постави под въпрос практиката, за да разбере дали действията като цяло са били в полза на участниците на пазара... и дали практиката е била прозрачна за участниците на пазара“, добавя той.

FCA – британският регулатор, отговорен за контрола върху банките и трейдърите на лондонския пазар на злато, е отказал да коментира темата.

Потенциалните загуби

Действията на банкерите изглежда дават резултат.

Златните кюлчета, доставени преди руската инвазия в Украйна, не са се търгували на по-ниска цена спрямо останалата част от пазара, посочват трейдъри. По-големите инвеститори – включително някои борсово търгувани фондове (ETF) с руско злато на стойност над един милиард долара – не са продали.

„Нашите ETF-и не са способни да се отърват бързо от руските метали“, заяви говорителят на Zürcher Kantonalbank.

По-широки и резки разпродажби на руско злато от инвеститорите могат да понижат цената му навсякъде с между един и 40 долара за тройунция в сравнение със златото, което не идва от Русия, посочват запознати лица от индустрията.

Руско злато за поне 12 милиарда долара се съхранява в трезори в Лондон, Ню Йорк и Цюрих, сочат анализи на Reuters, в които са разгледани данни от 11 големи инвестиционни фонда. Общото количество вероятно е далеч по-голямо, но няма публично достъпни данни, който да го потвърдят.

Ако руското злато е по-евтино спрямо останалото с пет долара на тройунция, цената за замяната му, при положение, че фондовете разполагат с количества на стойност 12 милиарда долара – ще бъде около 34 милиона долара.

Анализ на Reuters на инвестиционни данни показва, че делът на руското злато в осем големи ETF-и всъщност се увеличава средно до 7% към средата на юли спрямо 6,5% към средата на март.

Някои участници на пазара вече започнаха да разпродават притежанията си на руско злато. Британската Royal Mint, например, посочи, че е имала руски кюлчета за около 40 милиона долара в нейните ETF-и и се е отървала от тях до средата на март.

Други се опитват да намалят притежанията си във времето. Те са попитали банките, които съхраняват златото им, постепенно да намалят дела му или отказват да приемат нови доставки на руско злато.

Управителят на активи Abrdn посочи, че вече е поискал от банката да намали притежанието му на руско злато. В средата на март делът на руското злато беше около 10% от около 45-те тона злато, съхранявани в ETF-а Aberdeen Standard. Към средата на юли този дял се понижава до 9,8%.

Междувременно търсещите по-бързо решение са в безизходица.

„Всички имаме еднакъв проблем. Всички искаме да го решим, но никой не знае как“, посочва източник от голям инвестиционен фонд.