В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Санкциите върху руското злато няма да се отразят на цените на пазара

Ейдриън Аш, директор Проучвания в BullionVault, "В развитие", 27.07.22

13:52 | 27 юли 2022
Обновен: 18:13 | 27 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Новият пакет санкции на ЕС срещу Русия включва забрана на вноса на злато, но това няма да се отрази сериозно на цените, тъй като подобни санкции действат още от 2014 година. Това коментира Ейдриън Аш, директор Проучвания в BullionVault, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Руското злато беше ефективно блокирано от глобалния пазар между 2014 г. и 2018 г. заради западните санкции около нахлуването в Крим. По онова време това не се отрази особено на златото, глобалните финансови пазари растяха, а златото не беше толкова търсено. Почти цялото производство в Русия се изкупуваше от руската централна банка. В момента не знаем какво точно се случва, може би централната банка отново купува вътрешната продукция, а може би тя се изнася в страни, които не са наложили санкции“, отбелязва Аш.

Въпреки това доскоро Русия беше голям доставчик на лондонския пазар на злато. Той е най-големият пазар на метали в света, а Русия е вторият най-голям производител и е най-близо географски, така че това е логично, казва гостът. Миналата година Русия осигури 25% от ръста на вноса на злато, но Аш не смята, че Лондон ще страда от липса на предлагане заради санкциите.

„Златния пазар винаги намира начин. Видяхме по време на пандемията и затварянията как златото си намери път с различни транспортни компании“, припомня той.

Според него обаче проблем може да има с паладия. За разлика от златото, при платината и паладия търсенето е индустриално и те намират широка употреба, особено в автомобилната индустрия.

„Русия е най-големия производител на паладий и е много вероятно той да тръгне към Китай за автомобилно производство - той се използва най-вече за производство на катализатори. От друга страна, икономическата обстановка и знаците за рецесия компенсират последиците от намаленото предлагане“, казва Аш.

По негови думи рецесията няма пряка връзка с цената на златото - в някои случаи тя е растяла, а в някои е падала. „По-важни са американските лихвени проценти и дали Федералният резерв ще ги вдигне отново, посочва той.

„Ако данните покажат, че Щатите са в техническа рецесия Фед едва ли ще обявява нови резки увеличения със 75 базисни пункта. Златните ETF се свиха като обем през последните месеци, защото сред спекулантите витаят мечи настроения и очакванията за лихвите са още силни, но рецесия утре би разочаровала тези очаквания“, добавя той.

Аш е категоричен, че доларът винаги печели в кризи като сегашната, но силният долар е нещо лошо за повечето инвеститори по света.

„Определено има стремеж за кеш и виждаме край на евтините пари. Стимулите са в пауза, ако не и съвсем прекратени“.

Според скорошна анкета на  BullionVault една трета от инвеститорите казват, че или са спрели да инвестират изобщо, или им се е наложило да разпродават инвестициите си или да използват спестявания за да посрещнат разходите си. Аш добавя, че трябва да се има предвид и че лятото традиционно е спокоен сезон.

„Би било интересно какво ще стане с настъпването на зимата и по-високото търсене на енергия. Това че вече един от три инвеститори казват че са спрели да инвестират означава по-малко пари и дългосрочни щети за икономиката“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.