Руският петрол започна да изчезва близо до Азорските острови

Русия търси нови пазари и увеличава доставките на горива за Африка и Близкия изток

08:01 | 23 юни 2022
Обновен: 11:43 | 23 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските петролни товари все по-често изчезват от полезрението в Атлантическия океан, тъй като санкциите срещу износа на нацията се засилват.

През последните десет дни най-малко три танкера изчезнаха от системите за проследяване на кораби, когато се приближиха до Азорските острови, малка група острови на около 950 мили западно от континентална Португалия, пише Bloomberg.

Вероятно корабите са прехвърлили пратките си на други плавателни съдове. Такива прехвърляния не са се случвали в региона, преди Русия да нахлуе в Украйна, нито да изчезнат от системите за сателитно наблюдение.

Не е ясно защо корабите са изключили системите за проследяване - възможно е някои купувачи да искат да приключат покупките си възможно най-тайно. Европейският съюз въведе забрана за изкупуване на руски петрол, която влиза в сила едва през декември.

Някои руски товари също започват да изчезват от полезрението, докато са на път за Азия.

Трансферите от кораб до кораб са нещо обичайно на петролния пазар и руските товари от години се трансферират край бреговете на Дания и напоследък в Средиземно море и дори край Азорските острови.

Това, което е по-малко редовно, е те да изчезнат от полезрението. Това е тактика, която често се използва за санкционирани потоци от страни като Иран и Венецуела.

Корабите обикновено се приближават един до друг и - нормално - по-малкият танкер разтоварва своя товар в по-голям. След това този по-голям кораб транспортира товара по търговски път на дълги разстояния, често до Азия.

Рядка среща насред Атлантика

Търговците на руски петрол се обръщат към необичайни методи за придвижването на товари, които вече не са желани в Европа, на много по-големи разстояния и до нови клиенти. Най-пресният пример е трансфер от кораб до кораб в средата на Атлантическия океан.

Танкерът Aframax Zhen I прехвърли товара си в супертанкера Lauren II във води на 300 мили западно от остров Мадейра, според данни за проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg. Трансферът се проведе от 26 до 27 май.

Преместването на товари на по-големи плавателни съдове не е необичайно, но това, което е много по-рядко срещано, е мястото, където се е случило. Повечето прехвърляния се извършват в по-спокойни води, където рисковете от нефтени разливи са значително намалени. Руските товари са прехвърляни на по-големи кораби край Скау в Дания, в западното Средиземно море край испанския северноафрикански анклав Сеута и дори в Северно море край Ротердам. Това бе първият трансфер, видян в открито море.

Zhen I се върна в Балтийско море, където натовари следващия си товар от Приморск, Русия, в средата на юни, според програма за товарене, видяна от Bloomberg. Lauren II продължава да плава в средата на Атлантическия океан, вероятно в очакване на прехвърлянето на друг товар. Кораб толкова голям като Lauren II може да побере до три товара с размерите, които обикновено се превозват от кораб като Zhen I. Това ги прави много по-икономичен вариант за превоз на суров петрол на много дълги разстояния.

Самосанкционирането на руския петрол от някои европейски рафинерии вече принуждава по-големи обеми да бъдат премествани на много по-големи разстояния до купувачите, особено в Индия. Тъй като санкциите на Европейския съюз започват да въздействат все по-дълбоко на потоците към Европа, можем да очакваме да видим по-далечни доставки на руски петрол, като страната търси нови пазари за своя петрол. Трансферите на товари в средата на океана могат да станат по-чести, ако купувачите и продавачите започнат да се опитват да маскират дестинациите на руския износ на петрол.

Нови пазари в Африка и Близкия Изток

Русия увеличава доставките на бензин и нафта за Африка и Близкия изток, докато Азия вече приема по-големи количества руски суров петрол, показват данните на Refinitiv Eikon.

Развитието вероятно ще увеличи конкуренцията за азиатските клиенти между Русия и други големи износители на горива – Саудитска Арабия и Съединените щати – които са трите най-големи доставчици за Азия.

Азиатските купувачи се намесиха, за да увеличат бързо покупките на руски суров петрол, въпреки че Азия не е естествен пазар за руско гориво, защото Азия рафинира повече петрол, отколкото е необходимо, и е нетен износител на гориво.

Това прави намирането на нови пазари като Африка и Близкия изток от първостепенно значение за Русия, за да защити своя глобален пазарен дял и да предотврати по-дълбок спад в износа и производството на петрол.

"Изглежда, че Африка и Близкият изток са основните опции за руските доставчици на петролни продукти, така че очакваме повече доставки там през втората половина на годината, тъй като ембаргото на ЕС наближава“, каза пред "Ройтерс" търговец, участващ в търговията с руски петролни продукти.

Руските петролни компании наскоро увеличиха доставките на бензин и нафта за Африка и Близкия изток от Балтийските страни, казаха търговци. Преди санкциите повечето руски доставки за регионите идваха от черноморските пристанища.

Най-малко пет товара, превозващи около 230 000 тона бензин и нафта, бяха доставени през май-юни от балтийското пристанище Уст-Луга до Оман и до петролния център на ОАЕ Фуджейра, въз основа на данни на Refinitiv.

Общо доставките на нафта и бензин от руските пристанища за Оман и ОАЕ възлизат на близо 550 000 тона тази година в сравнение с нула през цялата 2021 г., показват данните.

Нигерия и Мароко са основни дестинации в Африка за руския бензин и нафта през последните месеци, показват данните на Refinitiv Eikon и търговците казват, че няколко товара също са били доставени за Сенегал, Судан, Кот д'Ивоар и Того.

Общата месечна доставка на руски бензин и нафта за региона е била около 200 000 тона през последните месеци, включително обеми, изпратени от складове в латвийски и естонски пристанища, показват данните на Refinitiv Eikon.

Доставките на руски дизел за африканските страни са достигнали 1 милион тона от началото на годината спрямо 0,8 милиона тона през януари-юни 2021 г., като Сенегал и Того са водещи дестинации, показват данните на Refinitiv и изчисленията на "Ройтерс".

През май доставките на руски мазут в петролния център на ОАЕ Фуджейра също скочиха рязко. 

Въпреки по-високите разходи, доставката на руски петролни продукти за Африка и Близкия изток помага на търговските фирми да запазят маржовете, тъй като възможностите за препродажба на петролни продукти в Европа са ограничени поради санкции, казаха търговци.

„Сохар (в Оман) и Фуджейра (в ОАЕ) биха могли да предложат капацитет за съхранение и смесване за всички тези барели, докато европейските пристанища започнаха да отказват руски петролни продукти“, каза пазарен източник, участващ в търговията с руски петролни продукти.