САЩ изчерпват стратегическия си петролен резерв по-бързо, отколкото изглежда

Белият дом продаваше повече от предпочитания от рафинериите в САЩ сорт петрол от запасите и сега ще се нуждае от помощта на Саудистка Арабия за попълването им

19:03 | 17 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ се превърнаха в световен петролен барел от последна инстанция, като самостоятелно удържаха цените на енергийния пазар от експлозия още по-високо, като продадоха голяма част от своя стратегически петролен резерв (SPR). Вашингтон не може да използва резерва завинаги: това е ограничен запас, който се бори срещу потенциално неограничен недостиг на добив. По-тревожното е, че САЩ изчерпват резервите си много по-бързо, отколкото изглежда, пише енергийният ескперт Хавиер Блас в свой коментар за Bloomberg

Това има значение. Международната агенция по енергетика по-рано тази седмица предупреди, че „глобалното предлагане на петрол може да се затрудни да бъде в крак с търсенето през следващата година“. SPR може да бъде последната възглавница в края на тази година и през 2023 г., която да постави капак на цените на петрола и глобалната инфлация. Това, което председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и неговите колеги по света правят с лихвените проценти, зависи до голяма степен от развитието на енергийния пазар.

За да разберем ограниченията на SPR, трябва да се обърнем към водопроводната система на самия резерв и вътрешната работа на американската нефтопреработваща индустрия. През изминалата година Белият дом е продал почти 115 милиона барела от запасите си, като продажбите скочиха до рекордно висок обем от близо един милион барела на ден от средата на май. При сегашния курс САЩ продават повече барела от своите резерви, отколкото производството на повечето средни страни от ОПЕК като Алжир или Ангола.

Ако Вашингтон се придържа към сегашния си темп, резервът ще се свие до 40-годишно дъно от 358 милиона барела до края на октомври, когато изпусканията трябва да спрат. Преди година SPR, разположен в четири пещери в Тексас и Луизиана, съдържаше 621 милиона барела. С оглед как изглежда петролният пазар днес, е трудно да се види как Вашингтон може да спре продажбите през октомври. Премахването на това допълнително предлагане би означавало, че търговските запаси бързо ще се изчерпат, оказвайки натиск за повишаване на цените на петрола.

На теория това, което ще остане след октомври, все пак ще позволи на Белия дом да продава повече суров петрол през ноември и декември и през следващата година. Но има важна уловка: не целият суров петрол в запасите е еднакъв и това, което е останало, е все по-малко полезно от това, което вече е изчезнало.

Най-общо казано, SPR съдържа два вида суров петрол: средно-кисел и лек-сладък. Първото прилагателно се отнася до плътността на петрола, второто е за съдържанието на сяра. Обикновено рафинериите в САЩ предпочитат средно-кисел суров петрол, който е по-плътен и има повече сяра, но е сорт, което могат лесно да преработят в бензин и други продукти, благодарение на техните изключително сложни инсталации.

Средно-киселите количества, което САЩ са отделили, съответстват на вида на суров петрол, който преработва в местните рафинерии. Съхраненото средно-кисело количество има плътност от 31,9 градуса API и съдържание на сяра от 1,44%, което отразява средния суров петрол, който американските рафинери са преработвали през последните пет години, който има плътност от 32,6 градуса и 1,34% сяра. Леко-сладкият петрол в запасите е с много по-ниска плътност - 35,8 градуса и много по-малко сяра - 0,4%. Средно-кисел е качеството на суровия петрол, изпомпван от Русия, повечето страни от Близкия изток и Венецуела.

Поради тази причина Белият дом даде приоритет на продажбата на средно-кисели барели, засищайки апетита на рафинерите за любимия им суров петрол. През последната година 85% от петрола, който SPR е продал, е бил средно-кисел, според анализ, базиран на правителствени данни. Като се има предвид, че рафинирането е едно от най-големите тесни места в момента на пазара на петрол, задоволяването на предпочитаната диета на американските петролни рафинери е от решаващо значение. Най-големите компании - Marathon Petroleum Corp. и Valero Energy Corp. - бяха големи купувачи на SPR търгове през последните шест месеца, помагайки на индустрията да печели от рекордно високите маржове на рафиниране.

Докато Белият дом хранеше американските рафинерии с предпочитания от тях сорт, тези продажби намалиха драстично количеството средно-кисел суров петрол в резерва - и то ще намалее допълнително през следващите четири месеца. Консултантът OilX изчислява, че до края на октомври SPR ще съдържа само 179 милиона барела средно-кисел петрол. За да представим това в перспектива, през периода от юни 2021 г. до октомври 2022 г. е вероятно САЩ да продадат около 180-190 милиона барела средно-кисел петрол от резервите. Ясно е, че Вашингтон изчерпва огневата мощ, за да повтори това упражнение.

Това, което е останало, все още оставя Белия дом с малко боеприпаси - но не много. Правителството вече започна да предлага повече лек-сладък суров петрол, отколкото средно-кисел в последния си търг за SPR. Независимо от предпочитанията на рафинериите, какъвто и да барел е по-добът от липсата на барели. Но тъй като предпочитаните количества вече са почти изчезнали, светът не може да продължи да разчита на стратегическия резерв на САЩ, за да поддържа цените на петрола под контрол.

Имайки това предвид, пътуването на президента Джо Байдън до Саудитска Арабия през следващия месец има много по-голям смисъл. Саудитците и техните съседи в Обединените арабски емирства изпомпват средно-кисел петрол. Това е всичко, което трябва да знаете.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.