Русия отново е най-големият доставчик на петрол в Китай

Москва показва, че може да намира купувачи за суровините си въпреки санкциите

14:21 | 20 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Китайският внос на суров петрол от Русия нарасна с 55% спрямо година по-рано до рекордно ниво през май, измествайки Саудитска Арабия като основен доставчик. Китайските рафинерии се възползваха от по-евтините руски доставки на фона на санкциите срещу Москва заради нейното нахлуване в Украйна, пише Reuters.

Вносът на руски петрол, включително доставките, изпомпвани по тръбопровода „Източен Сибир и Тихи океан“, и морските превози от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, възлизат на близо 8,42 милиона тона, според данни на китайската митническа администрация.

Това е еквивалентно на приблизително 1,98 милиона барела на ден (bpd), повишение с една четвърт спрямо продадените 1,59 милиона барела на ден през април.

Данните показват, че Русия се е върнала в челната позиция на доставчиците на най-големия вносител на суров петрол в света след 19-месечна пауза. Това показва, че Москва все още е в състояние да намери купувачи за своя петрол въпреки западните санкции, макар че ѝ се налага да намали цените.

И докато общото търсене на суров петрол в Китай беше забавено от ограниченията срещу COVID-19 и забавящата се икономика, водещите вносители, включително рафиниращия гигант Sinopec и търговецът Zhenhua Oil, засилиха закупуването на по-евтин руски петрол в допълнение към санкционираните доставки от Иран, което пък им позволява да намалят доставките от Западна Африка и Бразилия.

Саудитска Арабия изостава и е вторият по големина доставчик, като обемът през май е нараснал с 9% на годишна база при 7,82 милиона тона, или 1,84 милиона барела на ден. Това е по-малко от априлските 2,17 милиона барела на ден.

Митническите данни, публикувани в понеделник, показват, че Китай е внесъл 260 000 тона ирански суров петрол миналия месец, третата му пратка ирански петрол от миналия декември насам.

Въпреки санкциите на САЩ срещу Иран, Китай продължава да купува и ирански петрол, обикновено представян под формата на доставки от други страни. Нивата на внос са приблизително еквивалентни на 7% от общия внос на суров петрол в Китай.

Общият внос на суров петрол в Китай се е увеличил с близо 12% през май от ниската база година по-рано до 10,8 милиона барела на ден, спрямо средна стойност за 2021 г. от 10,3 милиона барела на ден.

Митниците отчетоха нулев внос от Венецуела. Държавните петролни компании избягват покупките от края на 2019 г. поради страх да не попаднат под вторичните санкции на САЩ.

Вносът от Малайзия, често използван като трансферна точка през последните две години за петрол с произход от Иран и Венецуела, възлиза на 2,2 милиона тона. Това е стабилно равнище спрямо април, но повече от два пъти над нивото от предходната година.

Вносът от Бразилия намаля с 19% спрямо година по-рано до 2,2 милиона тона, тъй като доставките от латиноамериканския износител се сблъскаха с по-евтина конкуренция от ирански и руски барели.

Освен това данните показват още, че китайският внос на руски втечнен природен газ вече възлиза на близо 400 000 тона през миналия месец, с 56% повече от май 2021 г.

За първите пет месеца вносът на руски втечнен природен газ - предимно от проекта Сахалин-2 в Далечния изток и Ямал LNG в руската Арктика - нарасна с 22% спрямо година по-рано до 1,84 милиона тона.