Дубай става нова Швейцария за търговците на руски стоки

ОАЕ привлякоха богатите руснаци и техните пари след нахлуването в Украйна, а сега ги следват държавните предприятия и частни компании

08:30 | 22 юни 2022
Обновен: 12:42 | 22 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците на руски суровини бързат да създават бизнес в Дубай, тъй като Швейцария прави все по-предизвикателна работата с Москва.

Швейцария от десетилетия е дом на посредници, които помагат да се свързват руските производители с купувачи от цял ​​свят. Сега засилването на санкциите предизвиква миграция към емирството в Персийския залив, пише Bloomberg.

Трите най-големи производители на петрол в Русия са в процес на оценка на Дубай за свои търговски операции, а няколко други фирми вече са се преместили там. За Швейцария някакъв вид изселване изглежда неизбежно, след като страната последва забраните на Европейския съюз, насочени към износ от Русия.

„Търговията ще продължи“, каза Утър Джейкъбс, директор на Erasmus Commodity & Trade Center в университета Erasmus в Ротердам. „Близкоизточните и източните юрисдикции ще придобият по-голямо значение в сравнение с по-скоро евроцентричната ситуация на бизнеса със суровини досега.“

Постепенно рестриктивните санкции затрудниха търговията на руските държавни фирми, включително тези, които транспортират стоките на страната. Неофициалното самосанкциониране също беше проблем - банките изтеглиха кредитните линии, които са от решаващо значение за финансиране на сделки, докато корабните компании и застрахователите също спират услугите си.

Това създаде възможност за Дубай, който се измъкна от налагането на санкции на руски физически и юридически лица – засилвайки конкуренцията, пред която Швейцария вече е изправена като разпределителен център на световната търговия със стоки.

Швейцарски санкции

Въпреки че Швейцария претендира за неутралитет и няма да позволи оръжията ѝ да бъдат използвани в зоната на конфликта, тя последва ЕС при налагането на все по-строги ограничения върху някои стоки, банки и лица, които се смятат за близки до Кремъл.

До края на 2022 г. ЕС ще има въведени ограничения, забраняващи застраховането и финансирането на транспортирането на руски петрол до страни извън блока, а Швейцария заяви, че ще направи същото.

„Федералният съвет обяви, че ще направи точно същото и това е част от него“, каза по телефона говорител на Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария – или SECO. „Наистина е същото, ние приемаме всички наредби на Европейския съюз в швейцарското законодателство."

Ако бъдaт въведени изцяло, това вероятно ще затрудни работата с руския петрол и ще добави към категоричната забрана на Швейцария за посредничество, продажби и предоставяне на финансови услуги за руски въглища, която беше обявена през април. Но разпоредбите също ще допринесат за това някои фирми да се преместят другаде.

„Търговията между Русия и Китай за енергия обикновено може да бъде извършена от стоков брокер в Швейцария с финансова подкрепа от банкер в Лондон – кой ще иска да направи това сега?“, каза Джейкъбс. „Вероятно екипите, които го правят, непременно ще се преместят в нова юрисдикция.“

Преместване на фирми

Ръководители на руския държавен производител на петрол "Роснефт" миналия месец посетиха Дубай, за да проучат идеята за търговско начинание. Междувременно "Газпром нефт", третият по големина производител на петрол в Русия, също се стреми да разшири присъствието си в града, казаха запознати.

"Литаско", подразделението за продажби и търговия на руския енергиен гигант "Лукойл", търси да премести част от руския търговски и оперативен персонал в Дубай от Женева в очакване да го превърне в новия център на компанията и да разшири вече малък брой търговци. там. "Лукойл" е вторият по големина производител на петрол в Русия.

Друг търговец от Женева - Solaris Commodities, търговец на руско зърно, отвори офис в Дубай миналата седмица, според източник на Bloomberg.

Санкциите не включват селскостопански продукти, но компанията е установила, че е по-трудно да получи достъп до финансиране, тъй като швейцарските банки избягват руските стоки - независимо дали се налагат санкции или не, каза човекът.

Освен това има и удар върху финансирането на търговците на суровини, тъй като руските банки се намесиха, за да отпуснат заеми на бизнеса като кредитори, включително BNP Paribas и ABN Amro, съкратиха позициите си или напълно излязоха от сектора. "Сбербанк", която наскоро беше добавена към списъка на санкционираните компании, през миналата година удвои обема на бизнеса си за финансиране на търговия със стоки в Швейцария, като парите текат основно към секторите на нефтохимикалите, металите, зърнените храни и торовете. Тези потоци сега няма да са възможни.

Други швейцарски градове също са изправени пред загуба на бизнес. Цуг, който отдавна е център за търговия със суровини заради свръхниските си данъци, стана печално известен в световен мащаб през 80-те години на миналия век като убежище от американското правосъдие за легендарния търговец Марк Рич. Бизнесът със суровини там също гледа към Близкия изток.

Базираната в Цуг Suek AG, изключителен търговец на въглища от най-големия производител в Русия, планира да създаде бизнес в Дубай. EuroChem Group, един от най-големите производители на торове в света с по-голямата част от активите си в Русия, също създава базирано в Дубай предприятие. И двете преди са били собственост на милиардера Андрей Мелниченко до началото на войната в Украйна.

Няколко бутикови фирми в Дубай с връзки с някои по-големи търговски къщи също са проучили руски сделки, казаха запознати.

Стратегията на Дубай

ОАЕ привлякоха богатите руснаци и техните пари след нахлуването в Украйна, а сега ги следват държавните предприятия и частни компании за суровини.

ОАЕ разработиха своята финансова инфраструктура за този вид момент. През последните години банките на емирствата се превърнаха в опора във финансирането на търговията със суровини и редовна характеристика в синдикираните револвиращи кредитни улеснения, издавани от най-големите къщи в бранша.

Изобилието от зони за свободна търговия на Дубай, близостта му до производителите на енергия от Близкия изток и ниското данъчно облагане също се оказаха примамливи, дори ако градът все още има да наваксва на глобални центрове като Сингапур, Лондон, Женева и Стамфорд. Миналата година Dubai Multi Commodities Center беше домакин на събитие с Московската търговска камара, насочено към привличане на руския бизнес да създава компании там.

„Дубай се превърна в истински глобален център за суровини“, каза Найла Ал Касими, базираният в Дубай директор по глобалните въпроси в мозъчния тръст B’huth, който преди това беше базиран в Женева. „Има правилната инфраструктура, транспорт и услуги за подкрепа на тези компании.“