Изненадващото икономическо възстановяване на Китай може да не се е случило

Икономиката на практика все още се свива, а ръстът се дължи основно на производството на въглища, което нарасна с над 10% през месец май

09:00 | 16 юни 2022
Обновен: 14:40 | 16 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Официалната китайска икономическа статистика за май разказваше история за наранена икономика, която се подобрява на фона на по-силното промишлено производство и инвестиции - но по-задълбочен поглед предполага, че икономиката все още се свива, пише Bloomberg.

Основното промишлено производство през май нарасна неочаквано с 0,7% спрямо година по-рано, но производството на електроенергия е намаляло с 3,3%, а потреблението на електроенергия е намаляло с 1,3% за същия период, според правителствените данни, публикувани в сряда. Въпреки че данните за брутния вътрешен продукт за това тримесечие няма да бъдат публикувани до юли, тази разлика и други високочестотни данни сочат към икономика, която все още се свива.

„Вярваме, че някои фундаментални показатели може да са по-лоши, отколкото предполагат официалните данни“, пишат икономисти от Nomura Holdings Inc. в бележка, посочвайки спадащото производство на електроенергия, цимент, сурова стомана, автомобили и смартфони, както и индекс на автомобилния товар, който е с почти 19% по-малко в сравнение с година по-рано. Този спад може да продължи и през този месец, като активността на камионите е намаляла с повече от 20% през първите две седмици на юни в сравнение със същия период на 2021 г., според G7 Connect, дигитална логистична фирма.

Печалбите за индустриалния сектор бяха съсредоточени в енергетиката, по-специално производството на въглища, което нарасна с над 10% през месеца. Секторните данни показват, че производствените печалби са концентрирани в минния сектор, където производството се е увеличило със 7% на годишна база, по-бързо от печалбата от 0,1% за много по-големия производствен сектор в Китай. От 17-те вида промишлени стоки, проследявани от националната статистика, производството на 10 от тях е намаляло на годишна база през май. Производството на автомобили, например, падна с близо 5%.

„Производството и доставката на електрическа и топлинна енергия спадна с 0,8% на годишна база след растеж през април, което не изглежда в съответствие с връщането на фабрики онлайн“, каза Крейг Ботъм, главен икономист за Китай в Pantheon Macroeconomics.

Инвестиции

Тъй като блокирането на коронавируса ограничава потребителските разходи, китайският президент Си Дзинпин обеща „всички“ усилия за увеличаване на разходите за инфраструктура в подкрепа на икономиката. В данните за май обаче имаше малко признаци за това.

Основната цифра за инвестициите в дълготрайни активи изглеждаше впечатляваща при ръст от 6,2% през първите пет месеца на тази година. Но с покачването на цените на производител с около 8%, това означава, че разходите отбелязаха спад в реално изражение през май. Голяма част от забавянето е продължаващият спад в сектора на недвижимите имоти: започването на ново строителство на имоти спадна с почти 42% на година.

Цифрата за инвестициите в инфраструктура беше по-впечатляваща - но това се опровергава от 17% спад в производството на цимент или близо 8% спад в продажбата на строителни материали.

Това несъответствие вероятно се дължи отчасти на странност в начина на изчисляване на инвестициите в дълготрайни активи (FAI) - то не съответства непременно на разходите за строителство. Например, ако една фирма закупи употребявана производствена машина от друга компания, пълната стойност на покупката ще бъде включена като FAI, въпреки че добавя по-малко от това към БВП. Данните за инвестициите включват и покупки на земя.

Плащанията със задна дата към доставчиците също могат да изкривят данните на FAI, според икономисти от HSBC Holdings Plc. Някои пари, които се отчитат като нова инвестиция, всъщност са държавни предприятия, които изплащат дългове към частни компании, пишат в бележка икономистите.

Агенцията за икономическо планиране одобри инвестиционни проекти на стойност 121 милиарда юана (18,1 милиарда долара) през май, което е почти 62% повече в сравнение със същия месец на миналата година. За първите пет месеца на тази година имаше 654 милиарда юана новоодобрени проекти, съобщи Националната комисия за развитие и реформи в четвъртък. Това е увеличение от 215% спрямо одобрените през същия период на 2021 г. на стойност от 208 милиарда юана.

Консумация

Продажбите на дребно в Китай паднаха с 6,7% на годишна база, тъй като блокирането ограничи разходите на домакинствата и хората спестиха повече. Но инфлацията очевидно е повлияла тази цифра: сред най-големите печалби по продукти бяха разходите за петрол, които нараснаха с 8%.

Продажбите на дребно са по-лош показател за разходите на домакинствата, тъй като потребителите в Китай харчат все по-голям дял от доходите си за услуги, тъй като стават по-богати. Официалните данни за разходите за ресторанти и кетъринг показват по-рязък спад на годишна база, отколкото за общите продажби на дребно, които спадат за 3-ти месец по ред с общо 21%.

„Дори и най-добре настроените анализатори приемат, че Националното статистическо бюро изглажда данните за БВП, като подценява слабостта по време на спадове“, според Марк Уилямс от Capital Economics. „Вече видяхме признаци в данните за първото тримесечие, че пълната степен на слабост в сектора на услугите не е отразена в данните за БВП."