Китай отново въведе ограничения срещу Covid само седмици след отварянето

Има опасения, че Китай ще се окаже заседнал от разрушителни спирания и повторни отваряния

11:58 | 13 юни 2022
Обновен: 13:53 | 13 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Китай започва отново да налага ограниченията срещу Covid-19 само седмици след значителното облекчаване в ключови градове, което поражда загриженост, че страната може отново да приложи строги блокирания, пише Bloomberg.

Пекин отчете 51 нови местни случая за неделя, след като имаше едноцифрени случаи през повечето дни миналата седмица. Местната община заяви, че огнището, свързано с популярен бар, се оказва по-трудно за контролиране от предишните клъстери през уикенд, в който се наблюдаваха масови тестове и нарастващи инфекции както в столицата, така и в Шанхай. За Шанхай са съобщени общо 37 случая, като в общността са открити пет нови случая.

Властите забавиха повторното отваряне за повечето училища в Пекин, което беше планирано за понеделник, докато повечето квартали в Шанхай спряха услугите за хранене в ресторантите. Китай съобщи за 143 случая в цялата страна за неделя, тъй като броят на новите инфекции нарасна. Ежедневните случаи паднаха под 100 миналия месец за първи път от началото на март след строги ограничения.

Инвеститорите не обърнаха внимание на обрата в политиките на Китай. Акциите на континенталната част надминаха регионалните си конкуренти в понеделник, подпомогнати от подобряването на кредитните данни и различната монетарна политика на Пекин спрямо Федералния резерв на САЩ. Индексът CSI 300 падна с 1,3% към обедната почивка в средата на деня, в сравнение със загуба от 2,3% за MSCI Asia Pacific Index.

Избухванията се появиха отново само дни след като двата града облекчиха социалните ограничения, които бяха в сила от месеци. Бързото възстановяване в случаите след премахване на ограниченията показва трудностите при пълното премахване на по-заразните варианти на вируса. Само Китай все още е ангажиран с усилията за премахване на предаването на вируса.

Китайският подход на нулева толерантност оставя страната заседнала в цикъл от разрушителни спирания и повторни отваряния, които могат да предизвикат дългосрочни икономически щети. Повечето икономисти прогнозират, че Китай няма да изпълни годишната си цел за растеж на икономиката тази година. Блокиранията вече разтърсиха глобалните вериги за доставки и повлияха на операциите на глобалните гиганти като Sony Group Corp. и Tesla Inc.

Кварталът Чаоян в източен Пекин, където се намира барът, ще започне тридневно масово тестване за Covid от понеделник. Всички 65 случая, открити в събота, са свързани с клъстер  в бара. Магазини и ресторанти в района Санлитун на Чаоян ще бъдат затворени за три дни до сряда.

Шанхай вдигна двумесечното си блокиране на 1 юни, но за кратко затвори по-голямата част от града в събота, за да предприеме масово тестване. Жителите по-рано се втурнаха да се запасят с основни консумативи от страх, че положителен случай в комплекса им ще означава, че ще бъдат затворени в домовете си. Пет случая са открити в общността към 17 часа.

Малко вероятно е Китай скоро да промени подхода си към Covid. Президентът Си Дзинпин се готви за смяна на ръководството на комунистическата партия по-късно тази година, при която се очаква да си осигури безпрецедентен трети мандат като президент. Лидерът на Китай призова правителството си да се придържа „непоколебимо“ към стратегията си за нулев Covid, като същевременно я балансира с нуждите на икономиката и социалната стабилност.

Министърът на отбраната Уей Фънхе в неделя похвали политиката на Китай за борба с пандемията като каза, че страната е една от най-безопасните в света с най-ниската смъртност, предизвикана от Covid-19. В реч пред най-голямата конференция по сигурността в Азия в Сингапур, Уей нарече реакцията на Китай спрямо Covid чудо и каза, че успехът й е донесъл огромен принос към глобалната борба срещу пандемията.