Китайските акции поскъпват с висок обем на търговия на фона на глобалния срив

В знак, че перпективите се подобряват, оборотът на акциите на континента надхвърли 1 трилион юана (149 милиарда долара) за шест от последните седем сесии

10:55 | 15 юни 2022
Обновен: 13:21 | 15 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските акции се повишиха до най-високото си ниво от три месеца, удължавайки скорошното превъзходство спрямо глобалните им конкуренти, тъй като политиката на страната, фокусирана върху растежа, примамва инвеститори, които търсят спасение от срива на световния пазар, пише Bloomberg.

Референтният индекс CSI 300 разшири повишението си до 3% в сряда следобед, като увеличи печалбите си през юни до повече от 5% на фона на глобалния спад. Индексът S&P 500 по-рано се потопи в мечи пазар, както и ключовият индекс на световните акции на MSCI Inc., като търговците очакват повишиение на лихвите със 75 базисни пункта от Федералния резерв по-късно днес.

Залозите, че политическата подкрепа на Китай ще помогне за съживяването на засегнатата от Covid икономика, получиха тласък в сряда от по-добрите от очакваните данни за май за промишленото производство и продажбите на дребно. След като пострадаха по време на продължилите седмици блокирания в ключови градове, китайските акции показаха изключителна устойчивост по време на последната глобална разпродажба, подпомогната също и от отказването на Пекин от репресиите срещу ключовия технологичен сектор.

„Виждаме някои подобрения през май, които със сигурност са положителни за пазарните настроения“, каза Редмънд Уонг, пазарен стратег в Saxo Capital Markets. „Сега ключът е дали ситуацията с Covid може да остане овладяна и дали ще има възобновяване на по-строги мерки за контрол на пандемията."

Китайските акции се представиха най-добре в Азия в сряда сутрин. Печалбите дойдоха дори когато Народната банка на Китай запази основния лихвен процент непроменен. Лихвеният процент по едногодишното средносрочно кредитно улеснение на централната банка беше оставен на 2,85%. Малък брой анкетирани анализатори очакваха намаление от пет или 10 базисни пункта.

Потребителските цени в Китай се повишиха само с 2,1% през май спрямо година по-рано, малка част от темпа в САЩ с 8,6%. Това се разглежда като предоставяне на възможност на китайските власти да разхлабят допълнително настройките на паричната и фискалната политика, ако е необходимо.

„Ненамаляването на лихвите засега е разумен ход, като се има предвид, че Китай не бърза да го направи“, тъй като последните икономически данни не бяха много лоши, каза Кастор Панг, ръководител на изследванията в Core Pacific-Yamaichi International. „Инвеститорите очакват редица мерки да продължат да тласкат пазара - от стимули на пазара на имоти до автомобилни пазари, а не само едно съкращаване."

В знак, че перпективите се подобряват, оборотът на акциите на континента надхвърли 1 трилион юана (149 милиарда долара) за шест от последните седем сесии, като цифрата вече се приближава до 800 милиарда юана към средата на деня в сряда.

В Хонконг референтният индекс Hang Seng се повиши с цели 1,7%. Показателят Hang Seng на технологичните акции нарасна с повече от 3,2%.

Докато китайските акции продължават изкачването си от дъното в средата на март, списъкът на стратезите и мениджърите на пари, които повтарят оптимизма на пазара, само нараства. Чужденците грабнаха над 8 милиарда юана акции от континенталната част до сряда сутринта, готови да удължат поредицата си от купуване, която продължава през всички дни освен един този месец.

Ключов фактор, който все още тежи върху акциите, е придържането на Пекин към политиката за нулев Covid. Опасността от ограничения, които се връщат само при няколко случая на инфекция, може да сложи край на ралито.

Блокадите в Китай са „един от ключовите рискове и да се надяваме, че вече сме видели най-лошото“, каза Селина Сиа, ръководител на проучването за дялов капитал в Credit Suisse Wealth Management, по Bloomberg TV. „Пълното възстановяване вероятно ще отнеме още време, но се надявам, че ще се движим в правилната посока и нещата могат да се развият по-положително оттук."