Китай се притеснява, че вятърът пренася коронавирус от Северна Корея

Тревогите подчертават предизвикателствата пред Пекин за придържане към политиката на нулев брой заразени с Covid-19

13:30 | 12 юни 2022
Обновен: 14:00 | 12 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: GREG BAKER/Bloomberg
Снимка: GREG BAKER/Bloomberg

Властите в китайски град на границата със Северна Корея посочват, че не разбират на какво се дължат постоянните нови случаи на заразени с Covid-19 и смятат, че причината може да е във ветровете от потайния им съсед, пише Bloomberg.

Въпреки мерките за овладяване на пандемията от края на април, новите случаи на заразени нарастват ежедневно в Дандун  – град с население от 2,19 милиона души. Повечето от заразените в града, установени през последната седмица, не са напускали кварталите си поне четири дни преди поставянето на диагнозата им, сочат данни на Центъра за контрол на заболяванията.

Случаите на

Случаите на заразени с Covid-19 нарастват в китайски град на границата със Северна Корея. Графика: Bloomberg 

Въпреки че вирусът се разпространява на други места в Китай, включително в северните региони на страната, властите посочват, че не са в състояние да установят веригата на предаване. За момента подозренията им се насочват към техния съсед, като призивите са гражданите, живеещи в близост до река Ялу, да затварят прозорците си в дните с южни ветрове. Също така им е отправен призив да се тестват по-често, посочва жител на Дандун, пожелал да запази анонимност.

Няма ясни научни доказателства в подкрепа на тази теория. Изследвания показват, че предаването на инфекции по въздушно-капков път е малко вероятно на дълги разстояния, особено на открито. Също така не всички в Китай са убедени. Много потребители в социалните медии се присмиват на предположението, че вирусът може да пътува във въздуха стотици метри.

Междувременно Северна Корея понася пълномащабна криза, като предполагаемите случаи надхвърлят четири милиона след края на април, посочват от държавната Корейска централна новинарска агенция (Korean Central News Agency).

Северна Корея и Китай имат обща граница от 1300 километра, като в някои зони тя е разделена от река Ялу – широка по-малко от километър в части от Дандун.

Градът е ключов търговски хъб за двете страни. Около 70-процентен дял от медународната търговия на Северна Корея минаваше през Дандун преди пандемията.

Бен Каулинг, професор по епидемиология в University of Hong Kong's School of Public Health, заяви, че е малко вероятно инфекциите да се разпространяват на дълги разстояния, носени от вятъра. Вирусите не виреят особено добре на слънчева светлина и на открито, обяснява той.

По-вероятно е движението на хора през границата или в самия град да е причината за разпространението, коментира Питър Колинън, професор по инфекциозни болести в Австралийския национален университет. Той отбелязва, че макар Дандун да е в блокада от над месец, човешкият контакт не е напълно преустановен – например хората, чиито работи са от основна важност, са навън и общуват помежду си.

Експертът отбелязва още, че съветът прозорците да се затварят може да има по-скоро негативно влияние – по-добре е хората да имат достъп до чист въздух. „Ако тази теория продължи, тя ще накара хората да стоят повече в затворени пространства, където е по-вероятно да се заразят от други хора“, казва Колинън.

Проблеми по границата

Ситуацията подчертава трудностите пред Китай за придържане към политиката за нулев брой на заразени с Covid-19. В градовете в близост до границите на страната са въведени едни от най-строгите мерки за ограничаване на пандемията, тъй като вирусът продължава да се разпространява в тях.

Възраждането на пандемията във Вътрешна Монголия обхваща и граничния Еренхот  - най-големият пристанищен град между Китай и Монголия с население от близо 75 хиляди души. През изминалата седмица той беше в блокада, а властите стартираха операция в неделя, целяща да провери всяко домакинство, за да се предостави информация за вируса и регистрациите на жителите.

Пекин не съобщава за нови случаи към обяд българско време в сряда, а властите заявиха, че всички възможности за разпространение на заразата са прекъснати. Част от мерките ще бъдат разхлабени в града.