Бумът на износа от Китай свърши заради евтина конкуренция и промяна на потреблението

След ръст с 30% през 2021 г., износът вероятно ще нарасне само с 1,6% тази година

11:21 | 8 юни 2022
Обновен: 15:39 | 8 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След две години на рекорден износ, перспективите за китайските производители се влошават, тъй като потребителите на техните най-големи пазари ограничават разходите, а блокирането заради Covid насочва клиентите към конкуренти в региона.

Тъй като по-голямата част от света сега живее с коронавируса и пътуванията и други дейности за свободното време се възобновяват, потребителите намаляват разходите за произведени в Китай лаптопи, телефони и други стоки за работа от вкъщи, които задвижваха износа на нацията и подхранваха възстановяването на икономиката от пандемичният ѝ спад през 2020 г., пише Bloomberg.

На всичкото отгоре растящата инфлация в САЩ и Европа означава, че домакинствата затягат коланите, докато разходите за суровини и логистика остават прекомерни, изяждайки печалбите на износителите.

Това са само част от предизвикателствата, с които се борят фирми като Shenzhen Teanabuds Electronics Co. Износител на слушалки и високоговорители за САЩ, Европа и Близкия изток, компанията отбеляза спад на поръчките с около 50% в сравнение с миналата година.

„Те само ще продължат да намаляват през останалата част от тази година, защото губим предимството си“, каза Джанг Уанли, глобален маркетинг директор на компанията.

Някои от клиентите на Teanabuds наскоро прехвърлиха поръчките си към страните от Югоизточна Азия, тъй като доставчиците там предлагаха по-ниски цени, тъй като веригите им за доставки са по-малко стресирани, каза Джанг. Високите разходи за суровини и доставка са намалили маржа на печалбата на компанията до 15% от 30% през 2019 г., каза той.

Спадът в търсенето на китайски стоки е удар за икономиката, която и без това се очаква тази година да нарасне с най-бавните темпове от десетилетия поради срива на пазара на имоти и агресивните ограничения на правителството, свързани с Covid.

След нарастването с 30% през 2021 г., износът вероятно ще нарасне само с 1,6% тази година, според Nomura Holdings Inc. Износът представлява повече от една трета от растежа на Китай миналата година и 20% през 2020 г., изчислява банката.

Търговията вероятно ще получи временен тласък, след като Шанхай отново се отвори след двумесечното си блокиране заради Covid - икономистите очакват данните в четвъртък да покажат, че износът е нараснал с 8% на годишна база през май, спрямо 3,9% през април. Все пак тенденцията за останалата част от годината е надолу.

„Експортният бум, причинен от Covid, е зад нас“, каза Лари Ху, ръководител за китайската икономика в Macquarie Group Ltd.

Износът може да се свие тази година като обем, дори ако номиналният растеж може да бъде положителен поради увеличенията на цените, каза Томас Гатли, старши анализатор в Gavekal Research Ltd.

„Това наистина не е добър момент за отслабване на износа“, каза Гатли. "Ето защо политиците все повече се паникьосват."

Въпреки че глобалните потребители остават ликвидни, затихващата правителствена фискална подкрепа и нарастващите лихвени проценти оказват влияние върху разполагаемия им доход. И тъй като купувачите насочват разходите си обратно към услуги от стоки, търсенето намалява.

Заместник-министърът на търговията Уан Шоуен също призна натиска, пред който е изправена китайската търговия, като каза в сряда, че „трябва да сме трезво наясно, че все още има редица източници на несигурност във външната търговия“. Крехкото глобално икономическо възстановяване, високата международна инфлация и проблемните точки в логистиката в Китай причиняват несигурност за търговските перспективи за останалата част от годината, каза той на пресконференция в Пекин.

Големите търговци на дребно в САЩ като Walmart Inc. и Target Corp. също имат запаси от 45 милиарда долара - с 26% повече от преди година - които те са увеличили по време на пандемията, за да преодолеят забавянето на доставката. Това означава, че не са подложени на натиск да правят нови поръчки.

Guangzhou GL Supply Chain Co., която произвежда всичко - от продукти за градинарство като лейки и покривки за маса до торби за съхранение с коледна тематика, казва, че поръчките от американски и европейски клиенти са спаднали наполовина спрямо същия период на миналата година.

Дори продуктите за коледния сезон се продават зле в сравнение с 2021 г., „може би защото хората трябва да харчат повече пари за основни нужди“ поради по-високата инфлация, каза Чен Зиджиан, мениджър продажби.

„Миналата година пандемията беше по-сериозна“, каза той. „Но ние продавахме продукти за градинарство и бизнесът не беше засегнат много, може би защото хората си стояха вкъщи и се грижеха за градината. В сравнение с миналата година „поръчките ни намаляха доста“, каза той.

Загуба на пазар

По-общо казано, анализаторите казват, че промяната във веригите за доставки към по-евтино производство в Югоизточна Азия се ускорява след кратка пауза през последните две години. Около 7% от китайските поръчки за мебели са загубени към страни като Виетнам между септември 2021 г. и март 2022 г., както и 5% за текстилни продукти и 2% за електроника, според оценка на Everbright Securities Co.

Това предизвикателство се усложнява от повишените цени на суровините и навлото. Подиндексът на суровините в китайския индекс на цените на производителите нарасна със 17,4% през април, поддържайки повишени разходи. Индексът на контейнерните товари в Шанхай все още е над четири пъти нивата преди пандемията, въпреки отстъплението от 17% досега тази година.

Дори онези износители, които се справят добре, се притесняват за това, което предстои, тъй като Федералният резерв и другите централни банки повишават лихвените проценти.

Херман Джай, генерален мениджър на базираната в Шандонг Kinghike Vehicle Co., която изнася електрически колички за голф за САЩ, се радва на скок в поръчките благодарение на повече клиенти, които преминават към електрически вместо на бензинови колички в лицето на рязко покачващите се цени на горивата.

„Надявам се, че мерките, които Фед предприема, ще бъдат ефективни за ограничаване на инфлацията“, каза Джай. „Ако се влоши и стане хиперинфлация, това може значително да навреди на продажбите ни."