Китайският сектор за възобновяема енергия расте твърде бързо за мрежата

Китай постави рекорд за увеличаване на вятърни мощността през 2020 г. и за слънчева енергия през 2021 г.

09:01 | 6 юни 2022
Обновен: 12:35 | 6 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай губи все повече и повече чиста енергия, тъй като добавя вятърни турбини и слънчеви панели по-бързо, отколкото неговата мрежа е в състояние да ги усвои.

Близо 12% от енергията, генерирана от вятърни турбини във Вътрешна Монголия тази година, е била пропиляна, защото мрежата не може да я поеме, заедно с 10% от слънчевата енергия в Чингхай, съобщава Economic Information Daily, позовавайки се на правителствени данни. В слънчевата и ветровита, но слабо населена провинция Гансу, степента на използване на вятърна и слънчева енергия може да падне под 90% тази година от близо 97% през 2021 г.

Докато забавянето на икономиката и използването на енергия в Китай на фона на блокирането заради Covid-19 има нещо общо с това, основният виновник е невероятното темпо на инсталациите за възобновяема енергия. Китай постави рекорд за увеличаване на вятърни мощността през 2020 г. и за слънчева енергия през 2021 г. и се очаква да удвои тази оценка през тази година.

Но за разлика от купища въглища, не можете просто да спестите вятър и слънце, когато имате нужда от тях, така че целият допълнителен капацитет генерира повече енергия, отколкото мрежата може да използва и трябва да бъде прекъсната, за да се избегне претоварването. Това е лошо за дружествата за комуналните услуги, които не получават заплащане за тази мощност, и лошо за околната среда, тъй като пропиляната чиста енергия може да намали емисиите от изгарянето на въглища.

Китай беше измъчван от високи нива на несъответствие през последното десетилетие и в края на 2017 г. въведе система от квоти, за да принуди регионите да забавят нови проекти, докато не се използва цялата им мощност. Това доведе до спад на слънчевата и вятърната енергия през 2018 и 2019 г., обръщайки половин десетилетие на нарастващи печалби.

Добрата новина е, че Китай е разработил повече инструменти за справяне с прекомерното си количество вятърна и слънчева енергия - а именно изграждане на магистрални далекопроводи, които да я доставят до места, където може да се използва. Властите разработват и системи за съхранение на енергия, които могат да абсорбират енергията и да я преразпределят по-късно, когато е необходимо. Инвестициите в двете технологии вероятно ще се увеличат, след като наскоро двете основни китайски компании обещаха да увеличат капиталовите разходи, за да помогнат за стимулиране на икономиката.

Увеличаването на тези решения ще бъде от изключително значение. Тъй като светът вече е доста изостанал от основните си цели в борбата си срещу изменението на климата, друго забавяне на приемането на чиста енергия в най-големия източник на емисии в света би било катастрофа.