Мерките в Китай заплашват да увеличат още инфлацията по света

Политиките в Китай нарушиха веригите на доставки по целия свят и разстроиха бизнеса на корпоративна Америка

12:58 | 30 май 2022
Обновен: 15:11 | 30 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската политика за нулев Covid ще остане в сила до края на годината и ще задълбочи проблемите с веригата на доставките и ще затрудни усилията на централните банкери да ограничат инфлацията, която достигна най-високите нива от десетилетия, предава Bloomberg.

Независимо от признаците, че епидемията от Covid в Китай отслабва и някои от най-строгите ограничения се отменят, изводът от последното проучване на MLIV Pulse беше, че мнозинството от 540 участници, очакват че Пекин, ще отстоява твърдо строгите ограничителни политики. Мерките нарушиха доставките на всичко - от маратонки Adidas и автомобили Rolls-Royce до компютърни чипове на Nvidia.

Милиони китайски жители остават блокирани в домовете си и втората по големина икономика в света е изложена на риск както никога досега. Не е чудно, че основният дял от респондентите в седмичното проучване смятат, че акциите в икономиката от около 17 трилиона долара ще продължат да се представят по-слабо, като анкетираните в Азия и САЩ са значително по-песимистично настроени от тези в Европа.

Поради затворените фабрики и по-малкото работници на производствени линии, властите рискуват да подкрепят повишената обща инфлация, която свива потребителските разходи в световен мащаб.

„Намираме се в период на максимална несигурност по отношение на Китай заради продължаващите блокади“, каза Бен Пауъл, главен инвестиционен стратег в Азиатско-тихоокеанския регион в BlackRock Investment Institute, по телевизя Bloomberg. „Това има важно въздействие върху глобалната икономика, което потенциално влошава и без това проблемната ситуация от страна на предлагането.

Добрата новина? Респондентите на MLIV все още може да увеличат експозицията си към нацията, докато оптимизмът нараства, че митата от ерата на Тръмп ще бъдат премахнати и разрушителните мерки на Пекин срещу технологичните фирми са към своя край.

Протоколите от последното заседание на Федералния резерв, публикувани миналата седмица, показаха, че банкерите се притесняват, че Китай рискува да увеличи ръста на цените в САЩ. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, предвиждат китайската икономика да се разшири с около 4,5% през тази година, под целта на правителството от около 5,5%, докато Bloomberg Economics очаква ръст от само 2%.

Като цяло само един на всеки трима респонденти и около всеки четвърти от Азия казват, че китайските лидери – които подготвят Конгреса на управляващата партия по-късно тази година – изрично ще се откажат от политиката за нулев Covid. Отношението на нулева толерантност включва натрапчиви блокади, масови тестове и строги гранични карантини. Всичко това предполага повече прекъсвания във веригата на доставки, които разтърсиха американските корпорации от Tesla Inc. до Apple Inc.

Тъй като правителството налага агресивни мерки за стимулиране на икономиката, респондентите на MLIV, които включват мениджъри на портфейли и инвеститори на дребно, до голяма степен са разделени по въпроса дали нацията ще допринесе за глобалната икономическа експанзия. Междувременно повече от половината респонденти и над две трети от портфолио мениджърите заявиха, че очакват да увеличат експозицията си към нацията през следващите 12 месеца.

В същото време 56% от респондентите очакват, че индексът на Шанхай Шънджън CSI 300, който е загубил почти 20% от началото на годината ще приключи 2022 г. на червено. По-голямата част от читателите също прогнозират, че индикаторът ще изостава от световния индекс MSCI, който проследява основните акции на развитите пазари, като мечите настроения са високи сред тези, базирани в САЩ.

Очакванията са негативни, въпреки че отрицателните новини бяха включени в оценката на индекса. CSI 300 вече се търгува при съотношение 12,6 пъти печалбата, прогнозирана от анализаторите, което е с 30% по-малко спрямо оценката на индекса S&P 500. Чуждестранните инвеститори притежават едва около 5% от китайските акции и 4% от облигациите.

В петък Народната банка на Китай обяви, че ще позволи на чуждестранни институционални инвеститори да търгуват с облигации на нейния борсов пазар в последната си стъпка за привличане на повече капиталови потоци.

Междувременно респондентите на MLIV са разделени по равно дали е по-вероятно юанът да се засили обратно до 6,5 за долар или да се оттегли до около 7, срещу около 6,7 при затварянето в петък. Присъщата волатилност върху опциите на юана, достигна най-високото ниво от март 2020 г., което значи, че перспективата за повишени валутни колебания в бъдеще е много вероятна.

Положителната страна е, че респондентите в анкетата до голяма степен са единни във вярата, че ще има забавяне в натиска срещу технологичния сектор, бижуто на новата китайска икономика. Около 72% твърдят, че правителството ще облекчи регулаторната примка в сектора, в съответствие със сигналите на вицепремиера Лиу Хъ, че приоритетът се измества обратно към подкрепата на цифровата икономика.

Митата, наложени като част от търговския спор между САЩ и Китай, са една допълнителна област за оптимизъм, като 72% от читателите очакват американското правителство да отмени частично допълнителните налози, въведени при бившия президент Доналд Тръмп.

И все пак всичко това е малка утеха в краткосрочен план, защото смущенията, свързани с пандемията, потискат потребителското търсене и производствения цикъл, както никога досега.

„Основната промяна ще настъпи след приключване на политиката за нулев Covid“, каза Дейвид Льовингер, бивш специалист по Китай в Министерството на финансите на САЩ, а сега управляващ директор в TCW Group Inc. в Лос Анджелис. "Всички тези стимули няма да са ефективни, защото търсенето на кредити, настроенията на потребителите и бизнеса остават крехки".