Политиката на Китай за нулев Covid може да направи хората по-уязвими

Дори заклет защитник на повсеместното тестване казва, че Китай отива твърде далеч

16:10 | 5 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Майкъл Мина  настоява за повсеместно тестване като начин за спиране на огнищата на Covid-19 още в самото начало на пандемията. Но според него това, което прави Китай, отива твърде далеч, пише Bloomberg.

Придържайки се към пандемична стратегия, която все още се стреми да елиминира всеки случай на коронавирус, най-многолюдната страна в света разгръща огромна мрежа от кабинки за тестване в градските райони, така че милиони хора да могат да се изследват на 15 минути пеша отдома си по всяко време. В градове като Пекин, Шанхай, Шънджън и Ханджоу се изискват тестове на всеки 48 часа, за да имат хората достъп до обществения транспорт, местата за развлечение и дори до работните места.

Макар че Мина, бивш епидемиолог в Харвард, винаги е бил  привърженик на използването на евтини домашни тестове за скрининг на населението за първоначални случаи на Covid, преди те да се разпространят, той казва, че Китай издига концепцията на друго ниво. Цели градове и села са обхванати от задължителни масови тестове, които изискват лабораторен анализ, а резултатите се изпращат в приложения за проследяване на здравето на смартфоните на гражданите.

Този подход може временно да унищожи вируса в Китай - целта на властите - но да остави страната още по-уязвима за него, казва Мина.

"Когато наблюдавам как това, за което се борих, отива твърде далеч, това наистина показва, че понякога тези идеи могат да нанесат вреда", казва Мина, който сега е главен научен ръководител в eMed, компания, която предлага домашни тестове Covid и телемедицински услуги. "Този подход на Китай със сигурност ме кара да се замисля два пъти за подходите, които съм подкрепял широко."

Мина казва, че се съмнява в здравните последици от толкова широко разпространен скрининг и отбелязва икономическите разходи. Повече от две години след появата на Covid е ясно, че вирусът е тук, за да остане. Като държи хората напълно откъснати от патогена, Китай може да ги направи по-уязвими, след като бъдат изложени на него, казва той.

"Тази политика поставя Китай в наистина опасно положение", каза той. "По същество това е суха дървесина, готова да се запали по всяко време, когато има случаи. Затварянето и тестването няма да доведат до нищо друго, освен до потискане на вируса. Това ще продължи безкрайно, докато не се стигне до някаква ендемичност."

Има и ползи, защото постоянната инфраструктура за тестване означава, че Китай ще може да се бори с бъдещи епидемии от коронавирус и други заплахи като маймунската едра шарка. Това е нещо, с което САЩ не разполагат и ще постави Китай в добра позиция за справяне с нововъзникващи патогени.

Но щом един вирус се установи, както Covid, в крайна сметка всички ще бъдат изложени на него - казва Мина. Намесата в този процес, вместо подготовката за него, може да бъде вредна.

"Това не е просто отлагане на неизбежното", каза той. "Това е също така потенциално навлизане в сфера, в която последствията от този вид дейност са вредни, не само от гледна точка на Covid, но наистина за начина, по който хората са еволюирали".