Орбан е отхвърлил помощта на ЕС, предпочитайки евтиния петрол на Путин

Унгария е загубила всякаква добра воля сред членовете на ЕС и може има последствия от решението на Будапеща да блокира санкционирането на руския патриарх Кирил

17:01 | 6 юни 2022
Обновен: 20:49 | 6 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Европейският съюз e дискутирал забраната за руския петрол, на Унгария са били предложени заместващи доставки, които биха гарантирали енергийната сигурност на Будапеща и биха показали на Москва единен фронт за войната в Украйна.

Вместо това премиерът Виктор Орбан е решил, че предпочита да продължи да получава по-евтин петрол през руския тръбопровод до Унгария, като използва правото си на вето, за да спечели освобождаване от ембаргото и предизвиква обвинения в изнудване от страните от ЕС, според източници на Bloomberg.

Държавите от ЕС бяха толкова решени да запазят единството си и да отдръпнат Орбан далеч от Русия, че дори бяха готови да платят цената за прехода на Унгария от руския петрол. Променливите искания и твърдата тактика на Орбан озадачиха и възмутиха другите страни, като някои предупредиха, че това може да доведе до последици за Унгария, казаха източниците.

Орбан също така успя в последния момент да се пребори патриарх Кирил, поддръжник на войната на президента Владимир Путин, който оглавява Руската православна църква, да бъде премахнат от предложения списък на ЕС на санкционирани лица, казаха източниците.

Непримиримостта на Унгария може да е унищожила всяка останала добра воля у останалите 26 членки на ЕС и е оставила Орбан по-изолиран от всякога, каза един дипломат, който поиска да не бъде идентифициран.

Унгария внася около 9 милиона тона руски петрол всяка година през тръбопровода "Дружба" и й беше предложено решение, което би задоволило нуждите й чрез доставки от Хърватия, каза един от източниците на Bloomberg. Рафинерия в Риека, Хърватия, която има капацитет от 11,4 милиона тона годишно, може да доставя на Унгария около 8 милиона тона годишно и може да увеличи капацитета си с малки интервенции в инфраструктурата до 15 милиона тона за няколко седмици, каза той.

Нов тръбопровод от рафинерия в Сисак, също в Хърватия, може да бъде завършен за по-малко от пет години и да увеличи общия капацитет до 20 милиона тона, помагайки на Унгария, Словакия и Чешката република с техните доставки. Морският суров петрол щеше да се доставя от другаде по света.

Унгария каза по-рано, че цената на новия тръбопровод ще бъде 220 милиона евро и че ще й трябват още 550 милиона евро за основен ремонт на рафинериите. ЕС посочи, че са налични инвестиции в размер на до 2 милиарда евро, за да се гарантират доставките на петрол на нации, които най-много разчитат на Русия, което предполага, че тези разходи могат да бъдат покрити.

Вместо да преследва предложението за петрол от Хърватия, Орбан настоя за освобождаване, което ще позволи на Унгария да продължи да получава по-евтина енергия от Москва. Продължаващият достъп до руски петрол се разглежда като решаващ за Унгария, където Орбан ограничи цените на горивата - на едно от най-ниските нива в Европа - и поддържа разточителни помощи за сметките за комунални услуги.

Санкционно оръжие

Унгария оспори идеята, че от Хърватия биха могли да потекат достатъчни количества петрол, за да задоволи своите енергийни нужди без разширяването на тръбопровода, свързващ двете страни. Будапеща също така заяви, че цената няма да бъде конкурентна с руския суров петрол, който в момента купува с отстъпка.

След завръщането си на власт през 2010 г. Орбан разви най-близките отношения с Путин от всеки друг лидер на ЕС по време на безпрецедентна вълна на консолидация на властта, при която унгарският лидер разшири влиянието си върху съдилищата, медиите, бизнеса, културата и образованието.

ЕС одобри новите санкции в четвъртък, които ще забранят руския морски петрол до началото на следващата година - но не и вноса по тръбопроводите - като на практика ще съкратят 90% от вноса на руски суров петрол. Компромисното споразумение стана възможно, едва след като получи благословията на Орбан на среща на лидерите на ЕС миналия понеделник.

В текста на санкциите, договорени от държавите-членки, става ясно, че изключението за Унгария за руския петрол ще остане в сила, докато лидерите на ЕС – включително Орбан – не кажат друго. В допълнителна отстъпка на Орбан, на Унгария също ще бъде разрешено да доставя руски петрол от всяка точка на света, ако доставките й по тръбопровода бъдат прекъснати.

Религиозни основания

Намесата на Унгария да премахне патриарх Кирил от предложения списък със санкции озадачи някои в ЕС. Макар Унгария да повдига въпроса и преди, Орбан не го спомена пред лидерите на ЕС по-рано през седмицата, когато беше постигнато политическо споразумение по пакета санкции.

Дипломатите не могат да разберат точно защо Орбан е бил толкова решен да не санкционира Кирил, въпреки че официалното обяснение на Будапеща го свежда до желание да държи религията извън политиката. Двама от източниците на Bloomberg предположиха, че подходът на Орбан се ръководи от смесица от грижа само за националните интереси на Унгария и желание за поддържане на топли отношения с Русия.

Дипломатическите бележки, видени от Bloomberg, показват, че пратениците са сметнали, че нямат друг избор, освен да приемат искането, за да дадат зелена светлина за забраната на петрола. Един западноевропейски посланик каза на колеги, че Унгария е загубила доверие след повторното отваряне на споразумение, вече договорено от лидерите на блока, докато друг отбеляза, че ще има последствия от решението на Будапеща да блокира санкционирането на Кирил.

Германия, Италия и Испания бяха сред страните членки, които изразиха недоволството си. Гърция, една от страните от ЕС, където православната вяра е най-силна, отбеляза по време на една от срещите, че е за санкциониране на руския патриарх.

Дори отношенията на Унгария с най-близкия й съюзник в ЕС, Полша, все повече се разпадат заради много различните подходи на двете нации към Русия. Унгария също е замесена в отделен спор с ЕС относно отстъпление от демократични ценности и опасенията за корупция, като Брюксел блокира до 7 милиарда евро от фонда на блока за възстановяване от пандемия, което помогна за близки до рекордните ниските нива на форинта. Орбан ще се нуждае от много съюзници, за да отблокира това важно финансиране.

Будапеща също е поискала да може да продава руски петрол, който рафинира, и се опита да се измъкне от мерки, които ще забранят на страните да реекспортират тръбопроводния петрол, който внасят, казаха източниците. Това искане беше отхвърлено от лидерите на ЕС.