Орбан губи приятелите си - Полша му обръща гръб

Разминаващите се пътища на нациите по отношение на руската атака сложиха край на приятелството

16:45 | 13 май 2022
Обновен: 18:21 | 13 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стабилното приятелство между Унгария и Полша, които години наред се подкрепяха взаимно, докато се противопоставяха на Европейския съюз по отношение на върховенството на закона, замря след нахлуването на Русия в Украйна, пише Bloomberg. 

Разривът рискува да отслаби унгарския министър-председател Виктор Орбан, защитник на "нелибералната демокрация", който води ожесточена борба с лидерите на ЕС заради руското петролно ембарго в целия блок, ерозията на независимите съдебни системи и медийните свободи. Без подкрепата на Варшава усилията на Орбан за съюз срещу Брюксел избледняват. 

Според служители, запознати с мисленето на полското правителство, източникът на напрежението е отказът на Орбан да скъса с руския президент Владимир Путин. Правителството във Варшава напоследък е прекратило политическите отношения с Будапеща, казаха те при условие за анонимност. 

Резултатите са осезаеми. Когато през април Орбан спечели убедителна победа за пети мандат, премиерът не получи нито една поздравителна дума от Полша. Миналата седмица външният министър на Унгария Петер Сиярто замина за Варшава за да участва в конференция, но беше изгонен от правителствени служители. 

"Унгарско-полското приятелство се разпада по шевовете", казва Едит Згут, унгарски политически анализатор във Варшава, който е докторант в Полската академия на науките. 

Смразяването може да доведе до вторични ефекти, ако Орбан продължи да задържа усилията на блока за задълбочаване на санкциите срещу Русия. Ръководителите на ЕС вече гледат на позицията на унгарския министър-председател все по-критично, а някои дипломати твърдят, че евентуална ескалация може да предизвика въпроси за бъдещето на Унгария в ЕС.

Въпреки че в понеделник беше ухажвано от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която отлетя за Будапеща, за да се опита да излезе от задънената улица, правителството само затвърди позицията си, заявявайки, че пакетът на ЕС ще се осъществи само ако бъде изключен вносът по тръбопроводите. 

Според високопоставени служители, които отказаха да бъдат назовани, позициите на Орбан, включително по отношение на Русия, са накарали колегите му лидери да се колебаят дали да споделят с Унгария определена информация на заседанията на Европейския съвет заради връзките на премиера с Москва. 

Разривът с Полша може да промени динамиката на ЕС, който се бори да задържи държавите членки в съответствие с основните ценности в момент, когато руската инвазия в Украйна хвърля геополитическия ред в безпорядък. Полша и Унгария са заплашени от спиране на средствата, ако не се придържат към европейските стандарти. 

Двете държави членки разчитат една на друга за защита срещу наказание, включително чрез т.нар. процедура по член 7, която изисква единодушие за отнемане на правото на глас на държава членка. 

Според официални лица засега няма признаци, че Полша ще оттегли подкрепата си по този член. Но разривът повишава залозите за Будапеща, която вече видя как потенциални съюзи се изпаряват през последния месец. 

Националистическият министър-председател на Словения Янез Янса, съюзник на Орбан, беше победен от нова партия на 24 април, в същия ден, в който френският президент Еманюел Макрон с лекота победи десния претендент Марин Льо Пен. Тези избори бяха отслабващи за Орбан, най-дългогодишният лидер на ЕС, който бе овластен от решителната изборна победа на 3 април, донесла му четвърти пореден мандат. 

Все пак унгарският лидер даде знак, че има нужда от приятели. Три дни след изборната си победа Орбан, който нарече Полша и Унгария "отбранителен съюз", заяви, че възстановяването на тесните връзки с Варшава е приоритет. 

"Най-важното нещо е да укрепим съюза си с Полша", каза Орбан пред репортери на 6 април, три дни след изборната си победа. "Човек не може да се задържи сам на земята в такъв тип буря, или кой знае, но най-добре да не се опитва." 

Но разминаващите се пътища на нациите по отношение на руската атака сложиха край на приятелството, тъй като раздразнението от Орбан в правителствените кръгове във Варшава евоюлира в чувство за предателство. Докато Полша е сред най-всеотдайните държави членки на ЕС по отношение на Русия, Унгария отказа да допусне доставки на оръжие за Киев през своята територия. Варшава не планира да участва в срещите на т.нар. вишеградска група от четирите източни членки на ЕС, където Унгария в момента е ротационен председател. 

Ярослав Качински, дефакто лидер на Полша в качеството си на шеф на управляващата партия, даде да се разбере миналия месец, че всичко се е променило. Като пресметлив играч, Качински досега премълчаваше близостта на Орбан с Путин, смятайки, че съюзът с Будапеща е твърде важен, за да се рискува. 

Jaroslaw Kaczynski
Ярослав Качински. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Но отказът на Орбан да осъди Русия за предполагаемите зверства на руските сили край Киев дойде вповече на лидера, който многократно е изказвал предположения, в противоречие с наличните доказателства, че Путин е отговорен за авиокатастрофата през 2010 г., при която загинаха брат му Лех, тогава президент на Полша, и част от елита на страната. 

"Ако премиерът Орбан казва, че не вижда какво точно се е случило в Буча, трябва да бъде посъветван да отиде да си прегледа очите", каза Качински в интервю за Радио Плюс. Мекият отговор на Орбан на руската инвазия е " абсолютно задънена улица", каза той.