Орбан закърпва бюджета като прибира "допълнителните печалби" на компаниите

Бюджетът на Унгария беше изтласкан до ръба от рекордните предизборни разходи по-рано тази година

08:30 | 26 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан, който обяви извънредно положение тази седмица, каза, че големите компании, вариращи от енергетиката до авиокомпаниите, ще трябва да предадат своите „допълнителни печалби“, за да подпомогнат затруднения бюджет на страната, пише Bloomberg.

На банките, застрахователи, компании в енергетиката, големите индустрии за търговия на дребно, телекомуникациите и авиокомпаниите – сектори, доминирани от мултинационални компании – ще бъде наредено да прехвърлят „по-голямата част от своите допълнителни печалби“ на два фонда тази година, а следващата да финансират субсидии за цените на комуналните услуги и цената на модернизацията на въоръжените сили, каза Орбан във видеообръщение в сряда.

Новото финансиране ще помогне за консолидирането на унгарския бюджет, тъй като Европейският съюз налага ефективно замразяване на финансирането срещу правителството на Орбан, което обвинява, че не спазва редица европейските норми. Унгарският форинт увеличи загубите спрямо еврото след съобщението, като се приближи до рекордно ниско ниво.

„Молим и очакваме тези, които са направили допълнителна печалба в това време на война, да помогнат на хората и да допринесат за националния бюджет за отбрана“, каза Орбан.

Ходът за финансиране беше първото решение на Орбан по време на военното извънредно положение, което влезе в сила в сряда, два дни след като премиерът положи клетва за пети мандат, позволявайки на правителството му да управлява с укази. Подробности ще бъдат обявени на правителствен брифинг в четвъртък, каза Орбан.

Бюджетът на Унгария беше изтласкан до ръба от рекордните предизборни разходи по-рано тази година, преди победата на изборите на 3 април, която даде на Орбан две трети контрол над унгарския парламент.

Дни след убедителната победа на Орбан Европейската комисия задейства наскоро въведен механизъм, който й позволява в крайна сметка да намали финансирането на страни, където преобладават опасенията за корупция и върховенство на закона. Докато някои вярваха, че инструментът, който беше използван за първи път срещу Унгария, може да осигури лост на влиянияние срещу Орбан след повече от десетилетие на консолидация на властта, няма признаци за промяна на посоката в Будапеща.

В момента унгарският лидер блокира опитите на ЕС да наложи петролно ембарго срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна. Миналата седмица той сподели план от 12 точки с републиканците в САЩ за това как да консолидират контрола си, включително чрез изграждане на медийна империя и нови институции. Неговото крайно послание към тях: „Играйте по собствените си правила“.

Форинтът се понижи с 3,1%, най-много за повече от два месеца, до близо до рекордно ниско ниво, в сряда. Акциите паднаха по-рано, след като OTP Bank Nyrt., най-големият кредитор в Унгария, падна с 4,7%, докато енергийната компания Mol Nyrt. падна с 4%.