Дни след изборите ЕК започна процеса на спиране на еврофондовете за Орбан

В допълнение към опасенията за върховенството на закона, ЕС ще продължи да задържа изплащането на повече от 7 милиарда евро финансиране за възстановяването от пандемията

09:03 | 6 април 2022
Обновен: 12:33 | 6 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз задейства своите неизпитани досега правомощия за върховенство на закона срещу Унгария, като започва процес, който в крайна сметка може да спре достъпа на новоизбрания премиер Виктор Орбан до повече от 40 милиарда евро от финансиране от ЕС.

Изпълнителната власт на блока реши да стартира така наречения механизъм за условност, обвързващ принципа за върховенство на закона с европейските фондове, за контрол на нации, които нарушават основните ценности на ЕС, след като не успя да осигури необходимите промени от Унгария, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред депутатите във вторник.

„Нашето заключение е, че трябва да преминем към следващата стъпка“, каза фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург. „Сега ще изпратим писмото за официално уведомяване, за да стартираме механизма за условност.“

Форинтът падна с 2% спрямо еврото след съобщението на ЕС, което е най-големият дневен спад на валутата в световен мащаб.

Този ход следва съкрушителната изборна победа на Орбан в неделя, когато той спечели четвърти пореден мандат, за да стане най-дълго управлявалият премиер в ЕС. Орбан победи до голяма степен обединена опозиция, която обеща да отмени повече от десетилетие на консолидация на властта и да възстанови разкъсаните връзки с ЕС.

ЕС прави грешка, като "пее същата песен" като унгарската опозиция, каза министър Гергели Гуляш пред държавната информационна служба MTI в отговор на съобщението на фон дер Лайен. Брюксел не трябва да наказва унгарските избиратели за изборния резултат, каза той пред MTI.

Министърът на правосъдието Джудит Варга каза във Facebook, че правителството „не се занимава с политически декларации и очаква официално уведомление с конкретни подробности“ и „ако има такова, ние, разбира се, ще отговорим на него“.

ЕС въведе новия си бюджетен инструмент, след като не постигна напредък в преговори за независимостта на съдиите, ерозията на правата на малцинствата и върховенството на правото на ЕС – ключова предпоставка на учредителния договор на блока.

Решение на висшия съд на ЕС през февруари разчисти пътя на комисията да използва новите правомощия след възражения от Полша и Унгария и години на все по-ожесточени спорове с Варшава и Будапеща относно независимостта на съдилищата, свободата на медиите и правата на LGBTQ.

Въпреки че работата на ЕС по събиране на аргументи срещу Унгария продължава, има малък шанс и Полша скоро да пострада по подобен начин заради липсата на адекватно доказателство за злоупотреба със средства на ЕС.

Вместо да използва механизма за Полша, Комисията ще продължи да използва други инструменти, за да поддържа натиска върху Варшава и да възстанови независимостта на съдебната си система, каза висш служител на ЕС пред Bloomberg при условие за анонимност.

В допълнение към опасенията за върховенството на закона, ЕС също ще продължи да задържа изплащането на повече от 7 милиарда евро финансиране за възстановяването от пандемията, след като правителството на Орбан не успя да облекчи опасенията за корупция, каза фон дер Лайен.

„С Унгария бяхме много ясни, че въпросът е корупцията“, каза фон дер Лайен пред депутатите.

Полша и Унгария са единствените две държави от ЕС, подложени на така наречената процедура по член 7, която може да доведе до спиране на техните права на глас в ЕС. Този процес е възпрепятстван от необходимостта от единодушие между държавите-членки, преди да бъде наложено подобно наказание.

Напоследък Полша зае по-примирителна позиция, след като тлеещата й вражда с блока почти достигна точката на кипене през октомври, когато върховният трибунал на нацията постанови, че някои закони на ЕС са несъвместими с конституцията на страната, подкопавайки крайъгълния камък на членството в ЕС. Миналата година Унгария също реши да поиска от своя Конституционен съд да преразгледа решение на съда на ЕС, свързано с миграцията.

През ноември Комисията предприе неофициална първа стъпка, като изпрати писма до Полша и Унгария, за да отговорят на обвиненията, че средствата, предоставени от блока, може да са били използвани в корупция или измама, или че финансовите интереси на ЕС са изложени на риск. И двете нации изпратиха отговорите си по-рано тази година.

Решението на ЕС сега „задейства процедура, която има конкретни срокове, така че процесът е в ход“, добави фон дер Лайен.