Орбан постигна съкрушителна победа в Унгария, възползвайки се от войната в Украйна

Националната избирателна служба заяви, че "Фидес" ще има 135 места, мнозинство от две трети в парламента

07:56 | 4 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Националистическият премиер на Унгария Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна победа на изборите в неделя, след като избирателите подкрепиха амбицията му за консервативна, "нелиберална" държава и пренебрегнаха опасенията си за тесните връзки на Будапеща с Москва.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари изглежда преобърна кампанията на Орбан през последните седмици, принуждавайки го да маневрира, за да обясни предишните приятелски бизнес отношения с президента Владимир Путин.

Но Орбан организира успешна кампания, за да убеди основния електорат на своята партия "Фидес", че шестпартийният опозиционен съюз на Питър Марки-Зай, обещаващ да подобри връзките с Европейския съюз, може да доведе страната до война, обвинение, което опозицията отрече, пише "Ройтерс"

Заобиколен от водещи членове на партията, 58-годишният триумфиращ Орбан каза, че победата в неделя е била против всички очаквания.

„Постигнахме толкова голяма победа, че се вижда дори от Луната“, каза той. „Ние защитихме суверенитета и свободата на Унгария."

Предварителните резултати с около 98% преброени гласове от националните партийни листи показват, че партията на Орбан "Фидес" е водеща с 53,1% от гласовете срещу 35% за опозиционния алианс на Марки-Зай. "Фидес" също печели 88 от 106 едномандатни избирателни района.

Въз основа на предварителните резултати Националната избирателна служба заяви, че "Фидес" ще има 135 места, мнозинство от две трети, а опозиционният алианс ще има 56 места. Крайнодясна партия, наречена "Нашата родина", също ще влезе в парламента, като печели 7 места.

Неговата удобна победа може да насърчи Орбан в политическия му дневен ред, който според критиците представлява подкопаване на демократичните норми, свободата на медиите и правата на малцинствата, особено на LGBTQ.

Признавайки поражението, 49-годишният Марки-Зай каза, че победата на "Фидес" се дължи на това, което той нарече неговата огромна пропагандна машина, включително медийна доминация.

„Не искам да крия разочарованието си, тъгата си... Знаехме, че това ще бъде неравномерно игрово поле“, каза той. "Признаваме, че "Фидес" получи огромно мнозинство от гласовете. Но все още спорим дали тези избори са били демократични и свободни."

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изпрати пълномащабна мисия за наблюдение на изборите, едва второто подобно усилие в държава-членка на Европейския съюз.

Еднопартийна власт

Един от най-дълго управляващите лидери в Европа, Орбан се очертава като ярък привърженик на антиимиграционната политика и противник на строгите енергийни санкции срещу Москва.

Критиците казват, че той се е опитал да затвърди еднопартийното управление чрез преразглеждане на конституцията, поемане на контрол над мнозинството от медиите и промяна на изборните правила, както и назначаване на ключови държавни постове на лоялни лица и награждаване на бизнесмени, близки до "Фидес", с изгодни държавни договори.

Въпреки това той печели подкрепа от много от по-възрастните, по-бедни избиратели в селските райони, които подкрепят неговите традиционни християнски ценности и от семействата, които се възползват от множество данъчни облекчения и ценови тавани на горива и някои хранителни продукти.

Изборите идват във време, когато глобалните енергийни проблеми и остър недостиг на работна ръка в региона подклаждат инфлацията в Централна Европа. Ръстът на потребителските цени достигна почти 15-годишен връх от 8,3% през февруари в Унгария.

Критиците твърдят, че общественото възприятие за войната е било повлияно от контролирани от държавата медии, които засилиха обвиненията на Орбан, че опозиционно правителство ще подкрепи санкциите срещу доставките на руски газ и ще изложи на риск Унгария, доставяйки оръжия на Украйна.

В неделя - по време на гласуването в Унгария - Украйна обвини руските сили, че са извършили "клане" в град Буча, докато западните нации реагираха на изображения на мъртви тела по улиците на града с призиви за нови санкции срещу Москва. 

Орбан осъди руската инвазия, която Кремъл описва като "специална военна операция" и не е наложил вето на санкции на Европейския съюз срещу Москва, въпреки че каза, че не е съгласен с тях.

Но той забрани всякакво транспортиране на оръжие до Украйна през унгарска територия, изправен е пред критики от страна на своите националистически съюзници в Полша, и казва, че ползите от тесните връзки с Русия включват сигурността на доставките на газ.

Неговата победа обаче е облекчение за националистическото правителство на Варшава „Право и справедливост“, което разчита на неговата подкрепа в Брюксел, за да се противопостави на санкциите за нарушения на върховенството на закона.