Войната в Украйна може да промени отношението на ЕС към Полша и Унгария

Миграцията се превръща в едно от най-големите предизвикателства за ЕС по време на войната

19:40 | 14 март 2022
Обновен: 20:47 | 14 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полша постоянно приема бежанци от войната в Украйна, като техният брой надминава 1,5 милиона души, което дава на Европейския съюз още една причина да се въздържа от икономическите мерки срещу страната и други като нея заради отстъплението от принципите на демокрацията, пише Bloomberg.

ЕС вероятно ще отложи незабавното задействане на своя мощен нов механизъм за върховенство на закона, който позволява на блока да задържа бюджетните плащания на страни, обвинени в отстъпление от демокрацията, като Полша и Унгария.

Налагането на такива мерки би било рисковано, като се имат предвид правните пречки, необходими за използване на правомощията, особено във време, когато държавите-членки се борят да се справят с по-високите енергийни разходи, перспективата за по-нататъшни икономически последици от руската инвазия в Украйна и притока на бежанци, твърдят хора запознати с дискусиите.

Правната страна на въпроса е една от основните причини за предпазливостта. Миналия месец съдиите на ЕС подкрепиха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в усилията ѝ да затегне контрола срещу държави-членки, които нарушават правилата на блока, но подчертаха, че позоваването на така наречения механизъм за условност трябва да бъде подкрепено със солидни доказателства, че една страна е злоупотребила с предварително разпределени изплащания от бюджета на ЕС.

Правомощията за върховенство на закона бяха договорени от правителствата в края на 2020 г., след като мнозинството нации се умориха от продължаващите предизвикателства срещу независимостта на съдиите, което е един от основните принципи на учредителния договор на блока. Ако ЕС стартира дългия правен процес чрез задействане на механизма, Полша в крайна сметка може да пропусне повече от 130 милиарда евро от седемгодишния бюджет на ЕС, а Унгария – повече от 40 милиарда евро.

Вероятността Полша да бъде засегната в краткосрочен план не е голяма, защото няма достатъчно доказателства за злоупотреба със средства от ЕС, което би могло да позволи на бюджетния инструмент да бъде използван срещу нея.

Междувременно сигналите от Полша за нейната политическа готовност да отмени някои елементи от оспорваната съдебна реформа вероятно ще помогнат за отключването на около 36 милиарда евро, които страната трябваше да получи от пакета от стимули на ЕС за възстановяване от пандемията. Парламентът скоро трябва да започне работа по законопроект, който включва премахването на оспорваната дисциплинарна камара за съдии, каза говорителят на правителството Пьотр Мюлер за Радио Зет миналата седмица.

Комисията трябва да одобри финансирането, ако правителството във Варшава се справи с нейните опасения.

Мнозина смятаха, че Унгария е основна цел на новите правомощия на ЕС поради комбинацията от предполагаема корупция и последователни нарушения на върховенството на закона при премиера Виктор Орбан. Но въпреки че изпълнителната власт на ЕС все още гради аргументите си върху предполагаемите неправомерни действия на Унгария, е малко вероятно да задейства инструмента преди общите избори в страната на 3 април.

Окончателното решение дали и кога да се използва механизмът е на фон дер Лайен. Комисията отказа да коментира отделни случаи.

Министърът на унгарския кабинет Гергели Гуляш каза, че няма основания за задействане на механизма срещу Унгария и правителството не го очаква. Полските власти многократно са казвали, че Брюксел трябва да представи ясни доказателства за измама или злоупотреба със средства на ЕС, преди да може да разгърне механизма за условност и да спре плащанията.

След като конфликтът между Москва и Киев ескалира, статутът на Полша като непосредствен съсед на Украйна засили ролята ѝ в международните преговори. Нацията се превърна в един от най-гласовитите критици на неуспешния западноевропейски подход за икономическо сближаване с Русия.

Страна с дълга сухопътна граница на изток, Полша също се превърна в център на хуманитарни усилия за справяне с повече от 1,5 милиона бежанци, които преминаха в страната след началото на руската инвазия миналия месец. Тъй като Върховният комисар на ООН за бежанците прецени, че войната има риск да измести до 10 милиона души, миграцията се превръща в едно от най-големите предизвикателства за ЕС по време на войната.

Поляците започнаха да организират жилища и да помагат на украинците, бягащи от домовете си, премиерът Матеуш Моравецки призова за солидарност на ЕС в помощта на мигрантите и нарече ситуацията „обща кауза на блока и наша обща отговорност“.