ЕС печели съдебния спор с Полша и Унгария за бюджетните ограничения

ЕС може да задейства механизма за поставяне на условия в рамките на няколко седмици след решението

14:02 | 16 февруари 2022
Обновен: 15:48 | 16 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз спечели правото да използва ново тежко бюджетно правомощие, което може да лиши Полша и Унгария от милиарди евро финансиране от ЕС заради твърдения за нарушаване на демократичните стандарти на блока.

В сряда Съдът на ЕС отхвърли възраженията на двете страни срещу т.нар. механизъм за условност, като не прие ключовия аргумент, че законодателството надхвърля правомощията на институциите на ЕС. 

Съставът от 26 съдии на базирания в Люксембург съд на ЕС заяви, че правилата помагат за защита на бюджета на блока от последиците от нарушения на принципите на правовата държава.

Съблюдаването на върховенството на закона създава "взаимно доверие между" държавите членки, заяви съдът. "Тъй като това съответствие е условие за ползването на всички права", произтичащи от членството в ЕС, ЕС "трябва да бъде в състояние да защитава тези ценности в рамките на своите правомощия".

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, приветства решението на съда.

"Комисията ще защитава бюджета на ЕС срещу нарушения на принципите на правовата държава", заяви тя в Twitter. "Ще действаме решително."

Според запознати изпълнителната власт на ЕС може да задейства механизма за поставяне на условия в рамките на няколко седмици след решението от сряда, след като миналата година ЕС отстъпи от плановете си да започне официално да упражнява новите си правомощия по-рано. 

Все пак използването на новите правомощия е рискована тактика, тъй като блокът се стреми да запази геополитическото единство с най-източните си държави. Засилването на напрежението между Запада и Русия във връзка с Украйна допринесе за обтягането на отношенията в рамките на ЕС. Официални лица в Москва многократно са отричали, че се планира нахлуване.

Въпреки че решението не беше шок за трейдърите, форинтът и злотата отслабнаха спрямо еврото. Унгарската валута обърна по-ранните си печалби, а злотата намали аванса си. С ръст от 2% през този месец полската злота все още изпреварва всички свои конкуренти на развиващите се пазари.

Заместник-министърът на правосъдието на Полша Себастиан Калета заяви в Twitter след решението, че "оттук нататък всяко независимо решение на Полша ще бъде подложено на риска от финансово изнудване, което е факт от няколко месеца, а днес беше узаконено във форума на ЕС".

"Джихад на върховенството на закона"
Унгарският министър-председател Виктор Орбан прогнозира поражението и миналия уикенд недипломатично се нахвърли върху кампанията на ЕС за поставяне под контрол на неговото правителство.

"Те водят свещена война, джихад за върховенството на закона", заяви той в годишната си реч за състоянието на нацията на 12 февруари.

Орбан е изправен пред парламентарни избори на 3 април.

Управляващата партия на Орбан "Фидес" нарече решението "последната стъпка в продължилата месеци кампания за политическо отмъщение". Партията заяви, че ЕС "иска да заклейми Унгария заради нейния закон за защита на децата", който според критици, включително и Комисията, ограничава правата на ЛГБТ общността.

В последно време Полша се държи по-примирително. Миналата седмица законодатели от управляващата партия "Право и справедливост" внесоха нов законопроект, предназначен да промени съдебната система на страната в съответствие с исканията на ЕС.

Миналата година ЕС предприе неофициална първа стъпка, като изпрати писма до Полша и Унгария, за да отговори на обвиненията, че предоставените от блока средства може да са били обект на корупция или измама или че финансовите интереси на ЕС са застрашени. Полша и Унгария изпратиха своите отговори миналия месец. 

Милиарди на ЕС
Двете държави подадоха своите жалби в съда на ЕС срещу механизма през март миналата година, три месеца след като лидерите на блока приеха исторически бюджет и пакет за стимулиране на икономиката на стойност 1,8 трилиона евро. 

Той включваше разпоредба, която щеше да санкционира държавите членки, които не спазват демократичните стандарти. Въпреки че Полша и Унгария се противопоставиха на този ход, те в крайна сметка подписаха споразумението и след това се обърнаха към съда на ЕС.

Загрижеността на Комисията относно ситуацията в двете страни я убеди да откаже да одобри плановете за възстановяване на Полша и Унгария, което е необходимо, за да се отблокират средствата за стимулиране от пандемичния пакет. В крайна сметка Полша ще пропусне да получи над 130 млрд. евро от седемгодишния бюджет на блока. Унгария може да загуби повече от 40 млрд. евро.

Решението от сряда е в съответствие със становището на съдебен съветник, който през декември заяви, че блокът е действал законосъобразно, като си е предоставил новите правомощия.