Полша отстъпва пред ЕС в опит да деблокира 36 млрд. евро от фонда за пандемията

Полският президент предложи нов законопроект, за да спре спора за върховенството на закона с ЕС

17:40 | 3 февруари 2022
Обновен: 20:00 | 3 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Полша Анджей Дуда ще предложи законопроект за премахване на спорен механизъм за наказване на съдиите в опит да сложи край на спора за върховенството на закона в страната с Европейския съюз, пише Bloomberg. 

Този ход идва на фона на безизходицата в правителствените преговори за това как да се реши ескалиращият спор с Брюксел заради отстъплението от демократичните норми. 

Противопоставянето вече струва на Полша милиарди евро под формата на средства, задържани от програмата на блока за стимулиране на пандемията, и я подлага на ежедневни глоби.

"Искам да дам на правителството инструмент за прекратяване на спора с Европейската комисия", каза Дуда в изявление пред репортери във Варшава в четвъртък. "Този спор не е това, от което Полша се нуждае в момента."

Покажи ми парите
Poland

Обявяването на предложението даде тласък на курса на злотата. Още не е ясно дали правителството ще има достатъчна подкрепа в парламента, за да приеме законопроекта, който предлага да бъде закрита дисциплинарната камара, за която върховният съд на ЕС постанови, че е незаконна, със състав от 11 съдии.

Предишните предложения на правителството за премахване на механизма се провалиха поради разногласия в управляващата коалиция, в която министърът на правосъдието Збигнев Зиобро заема все по-конфронтационна позиция спрямо ЕС. 

Възможно е това да не е достатъчно, за да се убеди изпълнителният орган на ЕС да деблокира исканите от Полша 36 млрд. евро (40,6 млрд. долара) от фонда за възстановяване от пандемията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави три условия за отпускане на средствата, включително възстановяване на съдии, които са загубили работата си в резултат на дисциплинарни процедури.

Говорителят на Комисията заяви в четвъртък, че изпълнителният орган на ЕС трябва първо да се запознае с предложението. 

"Реагираме на базата на анализа на актуалните текстове", заяви Ерик Мамер пред репортери в Брюксел. "Твърде рано е да реагираме."

Все пак тази стъпка може да отбележи обрат във все по-обтегнатите отношения на Полша с ЕС. През октомври върховният съд на блока наложи на Полша рекордна глоба от 1 млн. евро дневно заради мащабните съдебни реформи на правителството, което предизвика обвинения в "изнудване" от страна на Варшава.