ЕС е готов да събере неплатените над 100 млн. от Полша заради върховенството на закона

Варшава продължава да трупа глоба от 1 млн. евро на ден, защото не прилага мерките на Европейския съд

13:32 | 14 януари 2022
Обновен: 15:29 | 14 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брюксел ще замрази над 100 млн. евро от фондовете предвидени за Полша, за да покрие глобите наложени от най-висшия европейски съд, е предупредил еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от Financial Times.

В четвъртък той е казал пред медията, че Европейската комисия ще изпрати писмо до Варшава с искане да бъдат платени 69 млн. евро глоби, които страната натрупа от началото на ноември до началото на тази седмица.  

Ако Варшава не отговори в 60-дневния срок, даден от Комисията, тя ще удържи глобите заедно с лихвите по плащанията, които Полша трябва да получи, добави Рейндерс.

„Всички се борим с 5-тата вълна на Covid и още неопределен брой вълни заради върховенството на правото в Полша,“ каза Рейндерс в интервю. „Продължаваме да опитваме да овладяваме вълните една след друга“.

Отделно Европейската комисия се подготвя да удържи и глоби за 50 млн. евро свързани с отделен правен спор, в който участват Полша и Чешката република.

Полша отдавна води спорове с Брюсел заради усилията на управляващата консервативна националистическа партия да поеме контрол над съдебната система, включително чрез учредяване на дисциплинарна камара, която има правомощията да наказва съдии.

Миналия октомври Брюксел нареди на Варшава да плаща дневна глоба от 1 млн. евро, защото не изпълнява временните мерки наложени от Европейския съд, които постановяват, че страната трябваше да прекрати действието на важни аспекти от правния си режим.  

Спорът за независимостта на правната система влоши отношенията между ЕК и петата най-голяма страна в Европейския съюз. Поради същата причина Брюксел още не е одобрил плана на Полша за възстановяване от пандемията на стойност 36 милиарда евро.

Европейските политици твърдят, че Полша трябва да закрие дисциплинарния орган, да промени правилата и да върне на работа уволнените съдии, за да бъде отпуснато финансирането на страната за възстановяване от пандемията, но преговорите по темата в края на 2021 година пропаднаха.  

Рейндерс е казал пред Financial Times, че писмото, в което се иска плащане от 69 милиона евро ще дойде до „часове или дни“.

Те не въведоха временните мерки, така че сега ще поискаме да платят глобите“.  

Ако Варшава не изпълни искането на ЕС дневните глоби ще продължат да се трупат. Представител на полските власти отказа да коментира случая.  

Полша е натрупала глоби и за още 50 милиона, след като не е изпълнила решение на Европейския съд да спре дейността на мина за лигнитни въглища, заради която Чехия е подала официално оплакване.

Рейндерс все пак е отбелязал някои положителни новини свързани с върховенството на правото в Полша, включително промяна в системата за пенсиониране на съдии, но ясно е показа, че цялостната тенденция в страната не е окуражаваща.

Отново и отново от страната идват негативни сигнали,“ е казал Рейндерс. Той е споменал новите дисциплинарни процедури срещу съдия и искане на полския правосъден министър към конституционен трибунал в страната да вземе страна по мярка на Брюксел, която позволява на ЕС да замрази финансиране заради нарушаване на върховенството на правото.

Относно заплахите на Полша да спре плащанията си към бюджета на ЕС заради спора, Рейндерс е казал:

Европейският съюз плаща повече на Полша, отколкото получава от нея. В крайна сметка това е една много необичайна игра“.