В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Полша срещу всички в търсене на независимост

Павел Яблонски, зам.-министър на външните работи на Полша, в BloombergTV Interview, "В развитие", 30.11.2021

16:15 | 30 ноември 2021
Обновен: 19:06 | 1 декември 2021
Автор: Галина Маринова

90 процента от полското общество е про-европейски настроено. Всъщност, което и да е правителство, ако предложи напускане на ЕС, ще бъде свалено в рамките на няколко дни. Това е нещо немислимо в сегашната политическа ситуация. Това каза Павел Яблонски, заместник-министър на външните работи на Полша в интервю на Красимир Чешмеджиев, BloombergTV Interview, в предаването "В развитие". 

"Много от политиците в ЕС, които идват от различни групи и различни политически семейства, искат да атакуват консервативното правителство, което управлява Полша вече над 6 години. Те искат да ограничат потенциала му по всеки възможен начин и да предизвикат смяна на правителството".

В политиката ние сме под постоянна атака. Напълно естествено е консерватори и либерали, леви и десни, да не сме съгласни по политически въпроси. Но това не бива да влияе на решенията на европейските институции, подчерта Яблонск. "Те трябва да се базират на факти".

"Сега в Европа сме изправени пред безпрецедентна криза на сигурността и сме на ръба на много опасна ситуация, особена от изток. Създаването на разломни линии в страните-членки е най-безотговорното нещо, което може да се направи особено в този момент".

Инструментите, използвани от някои европейски институции са напълно несъвместими с регулациите, категоричен бе събеседникът по повод спрените средства по плана за въстановяване и устойчивост на Полша заради опасения, че Дисциплинарният панел в стрната застрашава върховенството на закона. "Няма законен начин, по които да се спират средства".

"Европейският съюз не е една голяма централизирана държава, управлявана от Брюксел, а организация на 27 суверенни, свободни и равни държави. Като страна членка, ние имаме право да избираме по какъв начин да решаваме проблемите, които са на национално ниво в страната ни. Ако има нещо, което не е предоставено на европейските институции, то се решава от страните членки, съгласно принципа на споделена компетентност. Това е един от основните принципи на европейската интеграция".

В последните години виждаме процес на реинтерпретиране на европейските закони, така че ЕС да се превърне в единна държава. В един организъм с централизирано управление, където държавите членки са лишени от начини за контрол, каза заместник министърът на външните работи на Полша. "Ние сме готови да дискутираме за бъдещето на Европа и проблемите в съюза, но това не може да се случват без гражданите. Това трябва да се прави демократично, а в момента централизацията е напълно срещу демокрацията".

"Съществува един голям дебат - могат ли страните членки да контролират действията на европейските институции. Европейската комисия и Европейският съд казват, че няма такава възможност. Конституционният съд не може да се произнася дали ЕК или Европейският съд са нарушили договори. Ние не сме съгласни, както и много други конституционни съдилища, например в Германия, Франция, Италия и много други страни... Има лимит върху върховенството на европейските закони спрямо националните. Всички са съгласни, че когато има казуси, управлявани от европейското законодателство и описани в договорите, то тогава върховенството е на европейските закони. Но европейското законодателство не може да замести националното такова", каза Павел Яблонски. "Това би означавало, че ние спираме да сме независима държава и се превръщаме в нещо като провинция на една голяма централизирана европейска супер-държава. Ние не сме се съгласявали на нещо такова и вярвам че жителите на Европа имат право да решат как искат да бъдат управлявани".

"Преди две години започнахме реформи в нашата съдебна система... Независимостта на съдебната система е един много важен принцип, но той не бива да се смесва с липсата на отговорност... Не можем да се съгласим с една система, в която съдиите не се държат под никаква отговорност и не срещат последствия ако нарушат закона. Това е заложено в принципа за равенство пред закона за всички граждани".

Принципът за разделение на властите идва с друг принцип - за регулация и контрол, каза събеседникът по темата дали Дисциплинарния панел в Полша застрашава разделението на властите. "Системата, която имаме ние, позволя на магистратите да се избират по демократичен начин, както е при повечето европейски страни. И след като станат съдии и започнат тяхната дейност по взимане на решения, те са напълно независими и не могат да бъдат отстранени. Те се ползват от гаранции с широк обхват, включително и имунитет от законодателна отговорност, което е много важно. Това е ситуация, при която, щом веднъж си избран за съдия, никой не може да влияе на твоите решения. Това е независимост".

На въпроса дали Полша плаща на ЕС глобата от 1 милион евро на ден за този панел Яблонски каза: "Трябва да направим нови реформи, които да направят Дисциплинарния панел по-ефективен, което може да включва и промени в самият дисциплинарен панел", а относно глобата заяви, че "това е още една форма на финансов натиск, които ние отхвърляме".

"Това е безпрецедентен случай и ние отхвърляме по най-категоричен начин това условие. Това не бива да е начинът, по който Европейският съюз работи. Ние говорим с Комисията, говорим и с други европейски институции за промяна в подхода. Защото това не бива да се случва в Европа и то в такива трудни времена, в които сме днес".

По повод мигрантската криза и проблемите с Беларус събеседникът заяви, че Полша е получила гляма подкрепа от много европейски страни, "всъщност от всички европейски страни и европейските институции". "Приемаме подкрепата с благодарност и бихме искали тя да продължи, защото вярваме, че всички страни трябва да подкрепяме държави, които са пред подобна опасност - всички страни, които са външна граница на ЕС".

"За нещастие ситуацията на Изток вероятно ще се влоши, защото наблюдаваме движенията на Русия по украинската граница. Ситуацията в която се намираме в момента е много опасна. Трябва да сме издръжливи и да отговорим с решителност, защото единственият език, които господин Лукашенко и господин Путин разбират, е езикът на санкциите. Санкциите са необходими и сме изключително доволни от факта, че преди седмица догорихме нови. За жалост тази криза е далеч от разрешаване и трябва да сме последователни и да продължим натиска".

"Увеличаваме боеспособността" на армията си, каза още Яблонски, като "инвестираме в нова екипировка, модернизиране на армията и увеличение на броя военнослужещи. Това е нужно заради сегашната ситуация, в което сме поставени не по наша вина".

"Въпреки всички сериозни обстоятелства е момента, ние сме оптимистични относно развитието на Централна Европа, като единен участник на международната сцена".

"Ние сме изключително доволни от разрастващата се интензивност в двустранните отношения между Полша и България, но не само в партньорството между ЕС и НАТО, а също така и в инициативата "Три морета", подчерта събеседникът. "Тази година България бе домакин на срещата "Три морета", една много успешна среща. Бяха положени големи усилия от страна на българското правителство и президента и сме изключително доволни от това, което виждаме като развитие".

"Ние вярваме, че съвместното участие на всички единомислещи страни в Централна Европа, със сходен бекграунд, сходна история и сходни амбиции и нужди, се развиа доста бързо и ние гледаме оптимистично на потенциала на нашия регион. Напълно сигурни сме, че ако в Полша и в България си "напишем домашното", ако и в другите страни го направят, следващите 5-10 години ще бъдем движещата сила на Европа и в общ план на цялата западна цивилизация".

Вижте повече във видеото.