Полша и Унгария вероятно ще пропуснат фондовете на ЕС за възстановяване през 2021 г.

Конфликтът около върховенството на закона в двете страни не е близо до разрешаване

08:01 | 8 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малко вероятно е Европейският съюз да одобри изплащането на помощите за пандемията на Полша и Унгария тази година, каза висш служител във вторник, в знак, че конфликтът около върховенството на закона не е близо до разрешаване.

Искането на Полша за 36 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС беше заключено в спора за съдебната реформа на правителството, който ескалира допълнително, след като висшият съд на страната постанови през октомври, че някои от законите на блока са несъвместими с неговата конституция.

ЕС също води преговори с Унгария за справяне с някои нерешени елементи - преди да одобри искането за безвъзмездни средства от 7,2 милиарда евро - в области, включително борба с корупцията, прозрачност и качеството и предвидимостта на нейното създаване на закони.

„Малко вероятно е да завършим тази работа още тази година, но движението по същество е това, което наистина определя скоростта“, каза вицепрезидентът на ЕС Валдис Домбровскис пред репортери в Брюксел във вторник. „Веднага щом сме там по същество, можем да преминем към действия страна на комисията.“

Ако планът за възстановяване на дадена страна не бъде одобрен до края на годината, тя няма да отговаря на условията за получаване на предварително финансиране на стойност 13% от общото им очаквано разпределение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи условия, които Полша ще трябва да изпълни, за да получи финансирането. Те включват премахването на спорния механизъм за дисциплинарни наказания на съдии и възстановяване на съдии, които са загубили работата си.

Младшият министър на полските фондове на ЕС Валдемар Буда каза миналата седмица, че правителството ще представи планове за закриване на дисциплинарната камара след няколко месеца след постигане на споразумение за плана за възстановяване с комисията. Той също така омаловажи въздействието на страната, която пропусна тазгодишните плащания, като каза, че планът е парите да започнат да текат през втората половина на 2022 г.