Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Финансовите санкции на ЕС при нарушаване върховенството на закона могат да стигнат и до България

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи, „Клуб Investor“, 12.06.2021

20:30 | 12 юни 2021
Обновен: 20:42 | 12 юни 2021
Автор: Александра Попова

Напоследък в България излиза обширна информация за нарушения на върховенството на закона. Липсата на разследване на национално ниво води до съответните мерки на европейско ниво. При нас има политическо говорене от страна на министри и изнасяне на факти, но след това няма действие от страна на прокуратурата. Това заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

В четвъртък Европейският парламент гласува за започване на съдебна процедура по член 265 от Договора за функционирането на ЕС срещу Европейската комисия за неприлагане на регламента за суспендиране на еврофондове при проблеми с върховенството на закона.

Спорът може да повлияе на отпускането на милиарди евро помощ от страна на ЕС към страните членки. Страни като Унгария и Полша вече се разследват за нарушаване на върховенството на закона. Те рискуват да загубят милиарди евро от еврофондовете, когато новият регламент влезе в сила.

Любомир Кючуков е на мнение, че има вътрешна борба между европейските институции.

„Европейският парламент иска да получи все по-голямо влияние в европейските дела. Конкретният повод е обвързването на финансирането на еврофондовете с правата на човека и възможността за налагане на финансови санкции при нарушаване върховенството на закона“.

Американският президент подписа заповед по отношение на Западните Балкани, в която се казва, че всеки който пречи на интеграционните процеси, подлежи на санкции.

„Този документ предизвиква много въпроси. От гледна точка на налаганите санкции е подобен на закона „Магнитски“. Съдебните санкции влизат в сила без съдебно разследване. Това, което го различава от закона „Магнитски“ е, че не говорим за човешки права и корупция, а за политически позиции“.

Гостът е на мнение, че налагането на санкции на трета страна за политически позиции или на граждани на трети страни е прецедент.

Друга тема от разговора бяха предстоящите срещи на Джо Байдън с европейските лидери.

„От тях се очаква укрепване на атлантическата връзка по всички възможни линии. Това вече започна по време на двустранната среща в Лондон. Проблемите със Северна Ирландия обаче остават. Байдън предупреди Лондон да спазват условията по подписания договор с ЕС относно Северна Ирландия“.

Освен с европейските лидери Байдън ще се срещне с Путин и Ердоган.

"Ще се направи опит за максимално сближаване между САЩ и Турция в НАТО. В двустранен план обаче ще бъдат поставени всички спорни проблеми – Ердоган, Гюлен и руският зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещата Байдън-Путин това е с голям залог и малки очаквания, тъй като конфронтацията между двете страни достигна до нива, където трудно може да се очаква пробив".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.