Как Полша изпусна шанса си да получи милиардите по плана за възстановяване на ЕС

Полша също рискува да загуби пари, предназначени за нея в рамките на общия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. от 1,1 трилиона евро

08:00 | 13 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро и комисарят по правосъдеито на ЕС Дидие Рейндерс. Снимка: Twitter/Ministerstwie Sprawiedliwości
Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро и комисарят по правосъдеито на ЕС Дидие Рейндерс. Снимка: Twitter/Ministerstwie Sprawiedliwości

Комисарят по правосъдието на ЕС е получил "брутално" отношение миналия месец във Варшава по време на разговори, насочени към разрешаване на спора за независимостта на полската съдебна система, който блокира милиарди евро икономическа помощ от блока, е заявил член на делегацията пред "Ройтерс".

Във внимателно организирана медийна изява полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро е подарил на Дидие Рейндерс снимки на Варшава, разрушена през Втората световна война, в намек, че Европа има дълга история на несправедливо отношение към Полша.

Враждебната позиция на Полша по време на срещата разби надеждите за споразумение, което можеше да помогне за отключване на 36 милиарда евро за стимули за възстановяване след пандемията за Варшава, казаха източници пред "Ройтерс".

"След посещението екипът беше малко съкрушен. Това е трудна ситуация", каза членът на делегацията. "Това е малко депресиращо."

Източник, близък до Зиобро, каза, че Рейндерс е бил "очевидно шокиран" от позицията на Варшава.

„Позициите не са се доближили“, каза източникът, като добави, че всяка надежда в Брюксел, че Полша е щяла да отстъпи на срещата, се оказала погрешна.

Блокът обвинява управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) в политическа намеса в съдебната система в нарушение на правото на ЕС и казва, че трябва да се премахне дисциплинарната система за съдиите, която Европейският съд (ECJ) вече обяви за нелигитимна.

Варшава казва, че промяната на съдебната система е необходимо, за да се повиши ефективността и да се освободи тя от остатъците от комунистическата епоха.

Този спор е част от много по-широк сблъсък за демократичните стандарти, който включва също правата на жените и медийните свободи.

Въпреки тези спорове, PiS запазва солидна подкрепа в Полша, където увеличи разходите за социални помощи от идването си на власт през 2015 г. Нейната националистическа, евроскептична реторика се посреща добре сред работещите и поляците от ниската средна класа извън големите градове.

Остава неясно кога и как Варшава може да промени своята Дисциплинарна камара във Върховния съд на Полша по начин, който да удовлетвори изпълнителната Европейска комисия в Брюксел и да позволи изплащането на средствата за възстановяване на COVID. 

Въпрос на пари

"Най-силният аргумент, който ЕС има в споровете, е огромната купчина пари, на която седи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и няма да пусне, докато този въпрос не се придвижи“, каза членът на делегацията.

Потърсена за коментар относно ситуацията, информационната служба на полското правителство не е коментирала въпроса с дисциплинарната камара, но каза, че разговорите на Варшава с Комисията доближават компромис, който ще позволи изплащането на пари.

Рейндерс каза след посещението си във Варшава, че не е получил отговор на въпросите си как Полша планира да изпълни решението на съда срещу дисциплинарната камара. Комисията каза, че преговорите с Варшава продължават.

След посещението на Рейндерс, две други събития допълнително подкопаха перспективите за бързо разрешаване на противопоставянето.

Първо, Германия, най-мощната страна в Европа, има нова управляваща коалиция, която сигнализира за по-твърда линия срещу демократично отстъпление в ЕС от бившия дясноцентристки канцлер Ангела Меркел.

Първият тест на тази нова линия дойде в неделя, когато наследникът на социалдемократите на Меркел Олаф Шолц посети Варшава.

Второ, правно становище, издадено от генерален адвокат в ECJ, почти прекъсна усилията на Полша и Унгария да блокират нов инструмент, насочен към намаляване на парите за държави, които нарушават демократичните правила на ЕС.

Освен средствата за възстановяване от COVID, Полша също рискува да загуби пари, предназначени за нея в рамките на общия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. от 1,1 трилиона евро.

Засега високопоставен член на изпълнителната власт на ЕС каза миналата седмица, че Полша няма да получи безвъзмездните средства и евтините заеми, които сега се разпространяват в повечето други страни от ЕС, за да им помогне да се възстановят от пандемията, освен ако не промени посоката.

„Малко вероятно е да завършим тази работа - по одобряването на националния план за възстановяване на Полша и изплащането на средствата - тази година“, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.