Полша реши да не признава върховенството на закона на ЕС

Това e първият път в историята на 27-членния блок на ЕС, когато лидер на държава-членка постави под съмнение договорите на ЕС

07:22 | 8 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върховният съд на Полша постанови, че конституцията на страната стои над някои закони на Европейския съюз. Конституционният трибунал на страната на практика отказа да признава решения на Съда на Европейския съюз (ECJ) и застраши одобрението на европейските средства за възстановяване на Полша след пандемията.

Решението може да се използва от полското правителство като оправдание за заобикаляне на общите правила, които са в основата на функционирането на 27-членния блок.

Базираният във Варшава трибунал постанови, че конституцията на Полша не може да позволи на ЕС да влияе върху сфери, където страната не е дала правомощия на блока, като например съдебни въпроси.

Решението прави още по-малка вероятността Полша да получи 36 милиарда евро от пандемичната помощ на блока. Висши служители на ЕС сигнализираха, че поставянето под въпрос на законите на блока, които обединяват членовете в една единствена правна система, вече забави процеса на одобрение на отпускане на средствата.

Атака срещу ЕС

Премиерът Матеуш Моравецки, който внесе делото в трибунала, заяви тази седмица, че най-голямата източна икономика на ЕС ще преодолее всяка загуба на помощи за пандемия, тъй като нейните финанси са в добро състояние.

В отговор на решението Европейската комисия заяви, че „правото на ЕС има върховенство пред националното законодателство, включително конституционните разпоредби“.

„Всички решения на Съда на Европейския съюз са обвързващи за всички органи на държавите-членки, включително националните съдилища“, добави комисията, като предупреди, че „няма да се поколебае да използва правомощията си съгласно договорите за защита на единното прилагане и почтеност на правото на съюза".

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че позицията на блока относно първенството и зачитането на присъдите, постановени от съдилищата на ЕС, е „много ясна“.

„Ще продължим да използваме всички инструменти, с които разполагаме“, за да защитим общите правила, каза той след среща с министрите на правосъдието на ЕС в Люксембург. „Не искаме отклонение от тези принципи.“

Йерун Ленаерс, говорител за правосъдието и вътрешните работи на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, заяви, че решението поставя под въпрос въпроса за членството на Полша в блока и е „атака срещу ЕС като цяло“.

Предизвикателството от страна на Полша добавя гориво към дебатите по въпроса за върховенството на закона след забележително решение на върховния съд на Германия миналата година, което обвинява съдиите от най-високия трибунал на ЕС, че са превишили правомощията си, когато подкрепят политиката на Европейската централна банка за количествено облекчаване. През юни Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Германия.

Докато германският случай се отнася единствено до изкупуването на дълг, притеснението е, че Полша може да използва решението в четвъртък, за да пренебрегне правила на ЕС, които не иска да спазва. Подобен резултат поставя Полша извън правната система на блока.

Одобрение на помощите за пандемията

Без възможност Съда на ЕС да се произнася по спорове, засягащи правната рамка и да защитава финансите на съюза, средствата за Полша може да бъдат замразени безсрочно. Частни и публични инвеститори може да се оттеглят, ако преценят, че по този начин и техните средства и интереси не са достатъчно защитени.

Това e първият път в историята на 27-членния блок на ЕС, когато лидер на държава-членка постави под съмнение договорите на ЕС в конституционeн съд. Делото беше заведено от полския премиер Матеуш Моравецки.

Моравецки заведе делото през март, след като ECJ постанови, че новата система за подбор на съдии в Полша - въведена през 2018 г. от управляващата коалиция - нарушава законодателството на ЕС.

Премиерът искаше да попречи на полските съдии да използват правото на ЕС, за да поставят под въпрос легитимността на съдиите, назначени след скорошни промени в съдебната система.

Тези промени бяха критикувани от Европейската комисия и много международни правни органи за подкопаване на съдебната независимост и засилване на политическия контрол върху съдилищата.

Конституционният трибунал на Полша сега е доминиран от съдии, които симпатизират на управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS), някои от които са бивши членове на партията.

Трибуналът започна да разглежда делото през юли, но го отлагаше четири пъти преди заседанието в четвъртък.

Някои критици казват, че забавянията може да са имали за цел да окажат натиск върху Брюксел да приеме Националния план за възстановяване на Варшава, програмата за помощ, целяща да помогне на икономиките на ЕС да се отърсят от въздействието на пандемията, но чието финансиране е свързано със спазването на принципите на правовата държава и демокрацията.

Европейската комисия вече одобри по-голямата част от националните планове, но отказа одобрение за Полша и Унгария поради опасения относно тези стандарти.

По-рано този месец представители на ЕС заявиха, че Европейската комисия може да одобри националните планове за възстановяване на Полша и Унгария през ноември, но ще постави условия, свързани със спазването на върховенството на закона.