ЕС официално поиска Полша да плати 70 млн. евро глоби за намеса в съдебната власт

Брюксел вече блокира достъпа на Полша до милиарди евро стимули от ЕС, предназначени за икономическото възстановяване

20:14 | 20 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Полският премиер Матеуш Моравецки обеща да премахне до края на годината дисциплинарна камара за магистрати. Снимка: Bloomberg
Полският премиер Матеуш Моравецки обеща да премахне до края на годината дисциплинарна камара за магистрати. Снимка: Bloomberg

Европейската комисия изпрати на Полша предизвестие да плати около 70 милиона евро глоби за това, че не е отменила незаконния дисциплинарен режим за съдиите, каза говорител на комисията, което е ескалация в спора между Варшава и Европейския съюз.

Случаят е един от многото спорове между ЕС и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS), която дойде на власт през 2015 г. и оттогава е изправена пред обвинения в подкопаване на демократичните свободи.

Миналия октомври висшият съд на ЕС глоби Варшава за това, че не е спряла незабавно работата на Дисциплинарната камара на Върховния полски съд в очакване на окончателна присъда по схемата.

Полша тогава заяви, че няма да плати глобата и разкритикува действията на комисията.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер каза пред държавната информационна агенция PAP в четвъртък, че Европейската комисия се намесва във въпроси, които трябва да бъдат запазени за държавите-членки и че няма правно основание за това.

„Полша ще предприеме правни стъпки, за да предотврати нарушенията на договорите на ЕС“, каза той.

Комисията казва, че дисциплинарната система за съдиите позволява политическа намеса в съдилищата и следователно нарушава законите в 27-членния ЕС, както и в Полша, които установяват независимостта на съдебната власт.

Говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд каза, че "поканата за плащане" вече е изпратена до Варшава за това, че не е премахнала дисциплинарния режим, както бе разпоредено от Съда на Европейския съюз.

По-рано източници са заявили пред "Ройтерс", че глобите възлизат на около 70 милиона евро и че комисията ще даде на Варшава около 45 дни да плати.

Споровете на Полша с ЕС вече излизат скъпо на страната. Брюксел блокира достъпа на Полша до милиарди евро стимули от ЕС, предназначени да подпомогнат икономическото възстановяване от пандемията от COVID-19.

Други средства от споделения бюджет на ЕС от 1,1 трилиона евро до 2027 г. също са застрашени, тъй като блокът става все по-твърд в отказването на пари на държави, които биха могли да насочат сумите в подкрепа на политики, които подкопават либералните демократични принципи.

Варшава казва, че съдебната реформа е била необходима, за да направи съдилищата по-ефективни и да ги отърве от комунистическото влияние. Националистическата партия PiS също казва, че няма да се подчини на това, което нарича изнудване на ЕС.

PiS ограничава правата на жените, мигрантите и гейовете, както и оказва натиск върху обществени и частни медии, в други примери за нейните социално консервативни политики, които според нея са необходими за защита на суверенитета на Полша. 

Миналата седмица Полша поиска Европейската комисия да отложи събирането на глобите, наложени й за нарушения на независимостта на съдебната власт, заявявайки, че работи по отстраняване на проблема.

Правителството е изпратило в Брюксел писмо на 10 януари, с което моли да не се пристъпва към принудително събиране на глобите, наложени от Съда на ЕС.

Ако парите не бъдат преведени в бюджета на ЕС, събирането може да стане и принудително, чрез приспадането на глобите от дължимите към Полша суми по еврофондовете. 

Дисциплинарната камара към Върховния съд започна работа през 2017 г. като част от радикални промени в съдебната система. Съдът на ЕС намери несъответствие с европейското право във връзка с независимостта на съдебната власт, чиито членове бяха назначени от управляващата партия. Дейността на камарата доведе до отстраняването на съдии, включително известни критици на правителството, и до назначаването и повишението на лоялни на управляващата партия магистрати.

Освен за независимостта на съдебната власт Полша има да плаща глоба и за отказа да затвори въглищната мина "Туров", която замърсява гранични райони в Чехия и Германия. Санкцията по това дело е 500 хил. евро дневно. Присъдата беше произнесена през септември и се дължи от тогава. Еврокомисията съобщи, че е изпратила последно предупреждение до правителството във Варшава миналата седмица да плати част от глобата до 15 дни.

Тъй като мината не беше закрита, Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за плащане, в която се настоява до 45 дни да бъдат платени дневните глоби за периода от 20 септември до 19 октомври, или около 15 милиона евро.