Mеханизмът на ЕС срещу антидемократичните членове е съвсем близо

Полша и Унгария може да загубят близо 200 млрд. евро финансиране

13:34 | 17 януари 2022
Обновен: 15:32 | 17 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

До седмици Европейският съюз може да предприеме мерки и да накаже страните, които не се придържат към демократичните стандарти на блока, като замрази помощта за възстановяване от пандемията, както и плащания от бюджета на ЕС, който възлиза на почти 1 трилион евро, предава Bloomberg.  

Полша води няколко спора с блока по въпроси свързани с върховенството на правото може да изгуби 130 милиарда евро от 7-годишния бюджет, а Унгария – над 40 млрд. евро.  

ЕС обвинява правителствата във Варшава и Будапеща за незаконни юридически реформи, корупция и че отхвърлят върховенството на европейските закони над националните, което е записано в учредителния договор на блока. Милиардите евро фондове от Брюксел преобразиха двете бивши комунистически икономики, но сега част от тези средства се използват за подриване на блока и атаки срещу демокрацията.  

Миналата година ЕС получи правото да задържа средства от бюджетите на страни, в които демокрацията отстъпва. Полша и Унгария разкритикуваха решението. Европейската комисия (ЕК), която играе ролята на изпълнителното звено на блока може да задейства така наречения „механизъм за условност“ още от февруари, след като Европейският съд потвърди неговата законност.

Решението може да съвпадне с датата 24 януари, когато изтича крайния срок Унгария и Полша да отговорят на опасенията на ЕС за злоупотреби с финансирането, което блокът осигурява или е финансовите интереси на ЕС са застрашени.

Ожесточените сорове идват в най-лошия възможен момент за страните, като националистът Виктор Орбан ще се изправи срещу своите конкуренти по време на изборите на 3 април, а полският премиер Матеуш Моревецки ще се бори да запази поста си по време на вот в началото на следващата година.

Ако ЕС задържи финансирането на Полша до началото на следващата година, полската злота може да поевтинее с 12% спрямо долара, показват изчисления на Oxford Economics. Растежът на брутния вътрешен продукт може да се свие с общо 1,4 процентни пункта през следващите 2 години, а загубите до 2026 година може да достигнат 170 млрд. злоти или 8% от икономическото производство.  

ЕС не очаква нито една от двете страни да отстъпи в последния момент и така да намали напрежението, особено заради предстоящите избори в Унгария.

ЕК поиска от Полша да закрие камара, която беше учредена наскоро и има правомощията да наказва съдии, да възстановява позициите на други, които са били уволнение дисциплинарно и въвежда реформи в законодателната система.

Досега полското правителство не е предоставило на комисията никакви подробности за това как възнамерява да промени своята противоречива реформа на съдебната система и да я върне в съответствие със строгите стандарти на блока за върховенство на закона.

Варшава не отстъпи, дори след като най-висшият съд на ЕС наложи на страната рекордната глоба от 1 милион евро на ден през октомври за това, че не е спряла дисциплинарното производство. Това беше в допълнение към глобата от 500 000 евро на ден месец по-рано за пренебрегване на заповед за затваряне на въглищна мина близо до границата с Чехия.

Сега ЕС се готви да задържи някои бюджетни плащания към Полша заради неизпълнението. Общите глоби надвишават 100 милиона евро и ако позицията на на Варшава остане непроменена, сумата ще продължава да се увеличава.

Полша „не дава признаци за подобрения и съдиите продължават да са подложени на натиск“, написа вицепрезидентът на ЕС, отговарящ за ценностите, Вера Йоурова в публикация в Twitter от 11 януари. „Ще продължим да изпълняваме нашия дълг да защитаваме върховенството на закона и съдебната независимост.