Европейската комисия притиска Полша и Унгария заради върховенството на закона

Писмата до Варшава и Будапеща са неформална стъпка към решение дали да се задържат средствата от ЕС

18:30 | 21 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полша и Унгария разполагат с два месеца, за да отговорят на поредица от въпроси относно предполагаеми нарушения на върховенството на закона, които могат да застрашат финансирането им от Европейския съюз (ЕС), тъй като Брюксел засилва натиска за съдебната независимост, пише Financial Times.

В петък Брюксел изпрати писма до посланиците на Полша и Унгария в ЕС, в които излагат поредица от въпроси относно възможни нарушения на върховенството на закона във Варшава и Будапеща и техните последици за защитата на финансирането от ЕС.

Писмата, видяни от Financial Times, са неформална стъпка към решението, което Брюксел ще вземе през следващите месеци по въпроса дали да задейства нов механизъм за условност на върховенството на закона, който би позволил средствата на ЕС да бъдат задържани.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия (ЕК), каза, че задействането на механизма е един от съществуващите варианти, като отговор на Брюксел срещу опасенията за върховенството на закона в Полша.

Писмото, изпратено до Варшава, се отнася до съдебните и прокурорските служби, а Комисията поиска от Унгария да предостави информация за системата за обществени поръчки в страната и независимостта на нейните съдилища.

Комисията води продължителна съдебна битка относно промените в съдебната система на Полша, които според нея застрашават независимостта на съдебната власт и основните правни връзки, които обединяват ЕС.

Управляващата партия "Право и справедливост" в Полша твърди, че промените са необходими за повишаване на ефективността и че Брюксел няма право да се намесва в това, което счита за вътрешен въпрос.

Напрежението между Брюксел и Варшава ескалира през октомври, когато Върховният съд на страната постанови, че ключови елементи от правото на ЕС са несъвместими с полската конституция.

Противоречието забави одобрението на пакета за икономическо възстановяване от Covid-19 на Полша на стойност 36 милиарда евро.

Някои държави-членки и части от комисията призоваха за активиране на новия механизъм за условност, който може да застраши десетки милиарди евро средства годишно, които ЕС изплаща на Варшава.

Унгария трябва да получи 7,2 милиарда евро от фонда за възстановяване.

Писмата, изпратени до Варшава и Будапеща, не означават официално задействане на механизма, но са стъпка в тази посока.

Унгария беше помолена да предостави разяснения относно „постоянните“ недостатъци и слабости в правилата за обществени поръчки на страната, които предизвикаха безпокойство относно корупцията, свързана с употребата на европейски средства.

Брюксел поиска от правителството на Виктор Орбан да предостави списък с 10-те души или групи, които получават най-висок дял от милиардите евро субсидии за земеделие от ЕС, които Унгария получава.

Писмото до полското правителство съдържа набор от подробни въпроси относно развитието на съдебната система.

Сред повдигнатите въпроси е решение на полския съд тази есен, според което части от правото на ЕС не са съвместими с конституцията на страната, както и решение от юли за временни мерки, разпоредени от Съда на Европейския съюз. В писмото се пита как Полша ще гарантира спазването на законите относно защитата на парите на ЕС в светлината на тези решения.

Писмото също така повдига въпроси относно полските прокурорски служби, включително сливането на поста на полския министър на правосъдието с този на главен прокурор, както и уволнението на редица прокурори през последните години.

Ако прокуратурата не е достатъчно ефективна и безпристрастна, това може да има последици за делата, свързани с управлението на средствата от ЕС, се казва в писмото.

Комисията повдига и въпроси относно преследването на случаи на корупция и конфликт на интереси в Полша, като пита дали случаите, включващи използване на пари от ЕС, ще бъдат разгледани правилно.

Предизвикателствата пред независимостта на полската съдебна система могат да повлияят на „ефективността и безпристрастността“ на съдебните процедури, свързани с управлението на средствата на ЕС, каза комисията, „създавайки риск за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз“.

Полша е под натиск да премахне спорна дисциплинарна камара за съдии, за която Съдът на Европейския съюз постанови, че е незаконна.

Полските служители не отговориха веднага на искания за коментар.