Политическият оттенък зад граничната криза в Полша

Приливът на мигранти, които се опитват да влязат незаконно в Полша, идва в подходящ момент за управляващата партия в страната

17:25 | 9 ноември 2021
Обновен: 19:58 | 9 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няма съмнение, че над Полша е надвиснала сериозна криза. Хиляди мигранти, които целят да преминат границата с Беларус, са разположили лагер във влажните гори, които бележат границата между двете страни. Съобщава се, че девет души са загинали, докато са опитвали да си проправят път в страната, а полските граничари казват, че от август има повече от 30 000 опита за незаконно пресичане на границата.

Полша увеличи силите си за сигурност по границата, а в едно скорошно видео се виждат десетки полски полицаи, които образуват бариера с щитовете си, за да попречат на мигрантите, които са съборили част от оградата от бодлива тел, да влязат в страната. Това е резултат от политиката на беларуския лидер Александър Лукашенко. Той се опитва да използва като оръжие хиляди отчаяни хора, които искат да влязат в ЕС, за да накаже блока за санкциите, наложени върху него и неговите съюзници за бруталните репресии срещу про-демократични протести, последвали оспорваните резултати от президентските избори през 2020 г.

Но това не означава, че кризата не идва в подходящ момент за управляващата националистическа партия "Право и справедливост" в Полша (PiS).

PiS се свлече надолу в социологическите проучвания, след като заради затягането на законите за абортите млада жена почина от септичен шок, след като лекарите отложиха абортирта на плода й. Хиляди хора излязоха на шествие в градове в цялата страна и протестираха срещу управляващата партия и политиките, които произтичат от тесните ѝ връзки с Римокатолическата църква.

Ново проучване установи, че PiS има 32,5% подкрепа и остава най-популярната партия в страната, но вее изостава от общия резултат на двете водещи центристки опозиционни партии. 

Но извънредното положение на границата служи за отклоняване на вниманието от въпроса за абортите, като същевременно засилва привлекателността на партията сред основните й гласоподаватели, които зорко следят за всякакво увеличение на имиграцията. Това също така дава на правителството удобна бухалка, с която да атакува опозицията.

Усилията на Варшава да защити границата си получиха силна подкрепа и от държави и институции, които обикновено са в конфликт с полското правителство заради възприятието, че страната отстъпва по отношение на демокрацията и върховенството на закона - като се започне от Нидерландия до Германия и Европейската комисия. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен разговаря с полския премиер Матеуш Моравецки в понеделник, за да изрази своята солидарност.

Контролираните от държавата медии в Полша – които по същество се превърнаха в рупор на PiS – поеха водещата роля в атаките срещу опозицията. Новинарският канал на държавната телевизия TVP Info излъчи материал в неделя вечерта, озаглавен: „Опозицията подкрепя мигрантите и Лукашенко“.

Проблемът за опозиционните партии е, че те не са измислили начин да се справят със ситуацията на границата. Твърдият подход на правителството към обезопасяването на границата е популярен, но много избиратели на опозицията имат притеснения относно хуманитарните аспекти. Някои леви политици призовават мигрантите да бъдат допуснати в Полша и да им бъде предоставен статут на убежище, докато други са по-предпазливи, но все още настроени да подкрепят строгата гранична политика на PiS.

Няколко депутати от опозицията, развълнувани от тежкото положение на хора, хванати в капан в граничната зона и лишени от подслон, храна и топлина при все по-студени условия, призоваха за по-щедра политика. Някои дори отидоха в затворената гранична зона - 3-километрова отсечка, която разделя границата между Полша и Беларус и опитаха да помогнат на мигрантите.

Доналд Туск, лидерът на опозиционната партия Гражданска платформа възприе доста внимателен подход. Той разкритикува правителството за начина по който води граничната си политика, но настоява, че нелегалните мигранти трябва да бъдат спрени преди да влязат в страната.

През август, когато кризата започва той казва, че „границите на Полша трябва да бъдат запечатани и обезопасени.“ Но броени дни по-късно, той заявява, че това са „бедни хора, които търсят своето място под слънцето.“ Това се превърна в част от видео, което в момента се рекламира от държавните медии.

„Трябва да благодарим на опозицията за наплива по границата на стотици мигранти, след като те поискаха да бъдат приети, въпреки позицията на граничните служители и полската армия.“ Написа Адам Андрушкевич, депутат от PiS в Twitter.

Това поставя опозицията в изключително деликатна позиция. Те или трябва да се престанат с критиките си срещу управляващата партия и да подкрепят властите и военните в усилията им да предпазят границата. Или рискуват да бъдат обвинени в предателство и да загубят подкрепата на гласоподаватели, които се страхуват от безконтролна миграция в страната.