Полша обновява армията си чрез финансови инструменти, развити за COVID

Правителството ще създаде Фонд за подкрепа на въоръжените сили, финансиран от държавно обезпечени облигации

10:30 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша ще използва начин на финансиране, използван в борбата с икономическите последици от COVID-19, за да помогне за финансирането на голямо увеличение на военните разходи, каза министърът на отбраната във вторник, тъй като правителството се стреми да модернизира и разшири въоръжените сили.

Полското правителство използва облигации, емитирани от институции като националната банка за развитие BGK или държавния фонд PFR - но обезпечени от държавата - за финансиране на голяма част от разходите си за подпомагане на икономиката през пандемията, пише "Ройтерс".

Това й помогна да избегне включването на подобни разходи в държавния бюджет – тактика, която беше критикувана от Върховната сметна палата като непрозрачна.

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак каза, че правителството ще създаде Фонд за подкрепа на въоръжените сили, финансиран от държавно обезпечени облигации, емитирани от BGK, държавни ценни книжа, държавния бюджет и печалби от централната банка.

„Това е решение, използвано от фонда за COVID. Искам силно да подчертая, че Фондът за подкрепа на въоръжените сили ще се управлява от BGK, така че няма да бъде някаква допълнителна институция“, каза Блашчак на пресконференция.

Той не каза колко точно ще струва разширяването и модернизацията на въоръжените сили. Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) Ярослав Качински обаче каза, че разходите ще бъдат "значително по-високи" от 2% от брутния вътрешен продукт - нивото, изисквано от страните от НАТО, което Полша вече надвишава.

„По-добре е да сме в безопасност и малко повече в дългове“, каза Качински.

Блашчак каза, че Министерството на отбраната има за цел да има повече от 250 000 войници на пълен работен ден и повече от 50 000 члена на Силите за териториална отбрана, които се състоят от професионални войници и доброволци на непълен работен ден. През 2020 г. страната имаше около 110 000 щатни войници.