Върховният съд на ЕС осъди Полша да плаща по 1 милион евро на ден

Полша е въвлечена в дългогодишен спор с Брюксел относно съдебните реформи, които според нея подкопават независимостта на съдилищата

15:39 | 27 октомври 2021
Обновен: 18:56 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върховният съд на Европейския съюз заяви в сряда, че е наредил на Полша да плаща глоба от 1 милион евро на ден за това, че не е отстранила дисциплинарната камара на Върховния съд.

Полша е въвлечена в дългогодишен спор с Брюксел относно съдебните реформи, които според нея подкопават независимостта на съдилищата. Спорът се разгорещи през юли, когато Съдът на Европейския съюз нареди на страната да спре работата на дисциплинарната камара.

„В решението, издадено днес, заместник-председателят на Трибунала задължи Полша да плаща... неустойка от 1 милион евро на ден, считано от датата, на която това решение е връчено на Полша“, се казва в изявлението на съда.

Това означава че Полша вече дължи на европейския бюджет 106 милиона евро. Заповедта на базирания в Люксембург съд на ЕС от 14 юли Полша да спре дисциплинарния режим беше последвана ден по-късно от обвързващо решение от същия трибунал, в което се казваше, че механизмът „може да се използва за упражняване на политически контрол върху съдебните решения или за оказване на натиск върху съдиите с цел да повлияят на техните решения.” 

Злотата падна до почти триседмично дъно спрямо еврото след обявяването на глобата.

Полша заяви, че ще премахне камарата като част от по-широки реформи, но все още не е представила подробни планове.

Заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета каза, че искането е „узурпация и изнудване“ в коментар, публикувани в Twitter. 

"Това е следващият етап от операцията за откъсване на Полша от влиянието й върху системата на нашата държава, това е узурпация и изнудване“, каза  Калета. Той каза, че съдът „действа извън своите компетенции и злоупотребява с институцията на финансови глоби и временни мерки“.

Европейската комисия поиска новите наказания миналия месец, след като Полша игнорира юлските искания на съда за „незабавно спиране“ на системата за съдебна дисциплина.

Днешното решение само добавя към отделна глоба от 500 000 евро на ден за пренебрегване на призива на трибунала за спиране на операциите в мина за лигнит близо до границата с Чехия.

Преминаването към глоби е част от поредица от ескалиращи съдебни спорове, които възродиха дебата за дългосрочната политическа траектория на Полша, забавяйки 36 милиарда евро в средства за стимулиране на икономиката след пандемията, поискани от Варшава.

Полша досега не е платила ежедневната глоба в чешкия съдебен спор в ЕС за мината Туров, което накара комисията да изпрати писмо до правителството за информация относно плана му за затваряне на мината. Комисията заяви, че в притивен случай, ще удържи глобата - включително лихва - от всякакви бъдещи плащания от бюджета на блока.

Полското националистическо правителство този месец въведе в закон решение, което оспорва правния ред на ЕС, като казва, че полското законодателство може да отменя законите на съюза.

Глобите идват в момент, когато Полша и Унгария оспорват механизма за условност, установен през януари, който позволява на ЕС да задържи разпределението на пари от бюджета на държавите-членки, и който двете нации твърдят, че е приет в нарушение на договорите на блока.

 

В днешното си решение съдът напомня, че постановленията на Eвропейския съд "са задължителни за всички органи, включително за съдилищата". Посочва се, че заявеното намерение от полското правителство в рамките на година да направи реформи, чрез които да изпълни нареждането, не се вписва в предписанието на съда за незабавно действие и че това би довело до "възникването на сериозни и непоправима вреда за правния ред на Европейския съюз".