ЕС няма даде и стотинка на Полша и Унгария, ако не подобрят съдебните закони

Страните аутсайдери на Европейския съюз го обвиниха в изнудване и отказаха да изпълнят разпоредбите

18:26 | 3 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша и Унгария реагираха гневно на коментари на висши служители на Европейския съюз, които предполагат, че се очаква по-нататъшно забавяне на финансовата помощ след пандемията за двете страни, поради опасения дали спазват върховенството на закона.

Източноевропейските нации са сред намаляващата група държави-членки, които все още не са получили одобрение за плановете си за устойчиво възстановяване и развитие. Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви тази седмица, че изпълнителната власт на ЕС иска от тях допълнително разяснение относно спазването на условията за помощта.

Икономическият комисар Паоло Джентилони също предположи, че кампанията на правителството на Полша да накара върховния съд на страната да обяви, че конституцията отменя някои закони на ЕС, е фактор, който влияе върху процеса на одобрение. Полша трябва да получи 23,9 милиарда евро (28,4 милиарда долара) безвъзмездни средства и 34 милиарда евро заеми с ниска лихва от пакета за стимулиране.

Полският министър на правосъдието Збигнев Циобро нарече забележките на Джентилони „несериозни“ и каза, че те представляват „изнудване“. Страната е изправена пред алтернативата или да наруши своите „конституционни принципи“, или „да не получи парите“, каза той пред репортери във Варшава.

Полското националистическо правителство години наред е въвлечено в битка за преразглеждането на съдебната система в страната, което според критиците подкопава независимостта на съда.

Доналд Туск, бивш полски премиер и председател на Европейския съвет, който сега управлява основната опозиционна партия в страната, обвини правителството за забавянето и призова в Twitter управлението да спре „глупавата война със Запада“.

В случая на Унгария потенциалното забавяне на стимулиращите изплащания е свързано с опасения, че промените в съдебната й система не правят достатъчно за борбата с усвояването на парите от ЕС. Изпълнителната власт на ЕС също започна производство срещу страната заради закон, който се смята за ограничаващ на правата на различна сексуална ориентация.

Унгария се придържа към предложението си за план за възстановяване от пандемията и няма да отстъпи позицията си спрямо законодателството срещу ЛГБТИ общността, заяви правосъдният министър Юдит Варга в Алпбах, Австрия, в четвъртък. „Мисля, че Комисията трябва да промени позицията си, защото това очевидно е вид политическо изнудване.

Докато бюджетът на Унгария вероятно може да се справи със забавяне на финансирането от ЕС, правителството във Варшава разчита на стимулиращите средства за подпомагане на икономиката, тъй като мнозинството й в парламента виси на конец.

И Унгария, и Полша са в режим на окопна война“, каза бившият еврокомисар Ласло Андор. „Полша може да е по-прагматична, отчасти защото управляващата коалиция може да е по-крехка и политическият климат е различен.