Полският министър на правосъдието заплаши ЕС с вето заради „изнудване“

Германският канцлер Олаф Шолц е във Варшава в неделя за разговори относно мигрантската криза, спора на Полша с ЕС и напрежението с Русия

12:30 | 12 декември 2021
Обновен: 14:01 | 12 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша трябва да спре плащанията към бюджета на Европейския съюз и да наложи вето на политиките на блока, ако Брюксел съкрати средствата за Варшава и ескалира борбата си за върховенството на закона, каза министърът на правосъдието Збигнев Зиобро в интервю за Financial Times.

Зиобро каза, че Европейската комисия ще действа „нелегитимно“, ако използва новите правомощия, за да задържи финансирането от Полша по спора. Като част от съдебните си реформи, Полша създаде дисциплинарна камара за съдии, които бяха обявени за незаконни от висшия съд на ЕС.

„Полша трябва да отговори на изнудването на ЕС с вето по всички въпроси, които изискват единодушие в ЕС. Полша също трябва да преразгледа своя ангажимент към климатичната и енергийната политика на ЕС, което води до драстични покачвания на цените на енергията“, каза той пред вестника.

Длъжностните лица в Брюксел виждат противопоставянето с Полша – петата по население държава-членка на блока – като основна заплаха за правилата, които обединяват неговите членове, и най-голямото предизвикателство за неговия правен ред след Брекзит.

Руския газ и законодателството на ЕС 

Германският канцлер Олаф Шолц е във Варшава в неделя за разговори относно мигрантската криза на полско-беларуската граница, спора на Полша с ЕС за независимостта на съдебната система, напрежението с Русия заради нейното военно натрупване близо до Украйна и съдбата на руски газопровод към Германия.

Двете съседски страни ясно аа заявили какво очакват една от друга.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че ще призова Шолц да се противопостави на пускането на газопровода "Северен поток 2" за доставяне на руски газ в Германия, заобикаляйки Украйна, тъй като може да бъде използван от руския президент Владимир Путин срещу Европа. 

Германия подкрепи усилията на Полша да спре потока от мигранти, търсещи влизане от Беларус - криза, която Европейският съюз обвини Минск че режисира, и заяви, че ще помогне на Варшава и Брюксел да намерят решение на техния правен спор.

И все пак новото правителство на Германия не е поело публичен ангажимент, че ще спре газопровода "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна, както поискаха Полша и Съединените щати.

Русия натрупва войски на границата си с Украйна, което предизвиква опасения от евентуална инвазия. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин във вторник, че "Северен поток 2" може да бъде прекъснат и да бъдат наложени строги икономически санкции, ако има нахлуване на войски.

Американски служители казаха на членове на Конгреса, че имат разбирателство с Германия относно спирането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна, каза във вторник висш сътрудник на Конгреса.

Германските власти не потвърдиха тези доклади, но Шолц каза в сряда, че ще има последствия, ако Русия наруши границата на Украйна.

Германският външен министър Аналена Бербок говори с помирителен тон по правния спор на Полша с Брюксел по време на посещение във Варшава в петък, заявявайки, че Германия ще помогне за намирането на решение.

Съдът на ЕС наложи глоби на Полша, след като установи, че съдебните реформи, приети от дясната партия "Право и справедливост" (PiS), нарушават правото на ЕС.

Полша отказа да плати глобата и нейният върховен съд постанови, че полското законодателство може да има предимство пред правилата на ЕС.